Skocz do zawartości

Tiger I late 1/35(Dragon)

Szymeeeek

Rekomendowane odpowiedzi

Oto z dniem dzisiejszym rozpoczynam relacje z budowy Tigera I. Bedzie to późna wersja z 1944r. należąca do 505 dywizji pancernej, z okolic Nowych Koszar. Malowanie pudełkowe(ciemno żólty i zielony). Oto pierwsze zdjęcia:

b2f482fb66841d1dm.jpg

f7acd4c4f8b349acm.jpg

7ca300c304da6edbm.jpg

47f51ea594aff35em.jpg

b533b0df0a29ef9am.jpg

To kółko posłuży jako przyżąd do robienia zimmeritu tylko musze jakiś uchwyt jeszcze zrobić

56e1c6c4129bfbb4m.jpg

5377b0b40a6d50b3m.jpg

5a94575df88e5518m.jpg

5d4731e9c7a41acam.jpg

42647478adb262bcm.jpg

Dokładnie, autorowi relacji chodzi chyba bardziej o 505 s.Pz.Abt. , czyli 505 batalion czołgów ciężkich, godłem był rycerz.

Tak dokładnie o to mi chodzi(nie wiedziałem jak dokładniej to nazwać ). In-box'a robił Reggy i razem stwierdziliśmy że nie ma potrzeby żeby robić na nowo in-box'a. Jeśli Ktoś z was posiada jakieś zdjęcia tego Tigera z 505 s.Pz.Abt o numerze taktycznym 312 lub 334 byłbym wzdięczny za wstawienie ich tutaj. Osobiście posiadam trochę zdjęć w/w jednostek ale są to tylko śladowe ilości.

Dobra drugi update zrobiłem urządzonko do zimmeritu, musze kupić milliputa i bedziemy jechać z tym zimmem, zobaczymy jak wyjdzie.

A u tigera zostały zrobione osłony silnika, zrobiłem do końca silnik i zaczołem bawić się w robienie stali walcowanej. Oto fotki:

6dc234b8c240d0b0m.jpg

ac1f27e690ac9e6em.jpg

67876d8369c697a0m.jpg

26e2dd2aa4429204m.jpg

1fcd08ed765869adm.jpg

A tutaj pierwsze próby zrobienia zimmeritu na masie UHU której używam do maskowania:

16195940ed050576m.jpg

Ponawiam moją prośbe o zdjęcia.

zaczołem bawić się w robienie stali walcowanej.

A konkretnie gdzie i przy użyciu czego??

góra wieży oraz góra pancerza a robie to twardym pędzlem i nitro.

Zły nawyk z tym nitro. Wcześniej w innym watku pokazałem jak się robi fakturę stali walcowanej.

Pzdr

zaczołem bawić się w robienie stali walcowanej.

A konkretnie gdzie i przy użyciu czego??

góra wieży oraz góra pancerza a robie to twardym pędzlem i nitro.

Zły nawyk z tym nitro. Wcześniej w innym watku pokazałem jak się robi fakturę stali walcowanej.

Pzdr

Czymógłbyś zapodać linkiem bo nie umiem znaleść???

Hmm według mnie efekty osiąganie nitrem i pędzlem są lepsze niż te z poradnika Mig'a

Hmmm ale nie na pancerzu czołgów niemieckich...

Wiadomo, jeśli liczysz na efekt, a nie na realizm, to dawaj nitrem. Niemniej jeśli chcesz, aby było to zgodne rzeczywistością, to to co powiedział Seb jest jak najbardziej poprawne i warto się do tego zastosować. Przyglądnij się choćby fotkom historycznym, na pewno opierasz się na kilku dokumentacjach budując model, więc nie powinno być z tym kłopotu. Oczywiście od Ciebie zależy, czy chcesz realizm czy efekciarstwo...

No to jedziemy z tym koksem ostatnio dużo się nie posuneło do przodu. Zrobiłem fakture stali walcowanej( uprzedzam że te elementy bedą jeszcze mocno szlifowane i pryśnięte surfacerem 500) zrobiłem cały osprzęd działa wraz z lufą którą niestety trzeba było poszpahlować . Musze sobie kupić jakąś mase do zrobienia zimmeritu, zastanawiam się nad milliputem albo tamiya epoxy putty.Wstawiłem fototrawione siatki maskujące na klapy silnika i stwierdziłem że zrobie je w wersji zamkniętej. Dzisiaj w szkole powierciłem otwory w pojedyńczych ogniwkach na bok wieży ale nie chciało mi się już robić zdjęć(Fajną mam szkołe). Dobra koniec zanudzania oto zdjęcia:

41b0c14be34b4e69m.jpg

1618c256c5bb78f1m.jpg

1a4a4ca53a5c7da1m.jpg

324563fcac0ff189m.jpg

104f7a1eecaaa88am.jpg

f9a81960187c03c8m.jpg

13d8f2e83833a08am.jpg

37721f80344a29a3m.jpg

80a892bfa2bd51bem.jpg

4cc4853b1fd63a90m.jpg

ab451e57f893b4e0m.jpg

56157d898d0d02a5m.jpg

zapraszam do komentowania :-)

Zabawa z nitro skończyła się tym czego się obawiałem - kicha, podratuj to jeszcze jakoś, bo wygląda to jak pancerz odlewany.

Nie zawsze podpatrywanie innych modelarzy wychodzi na dobre, zabawa z fakturą stali walcowanej przeważnie daje mizerny efekt, a zwłaszcza gdy wykorzystujemy nitro.

A co było z lufą nie tak, że tyle szpachli nawaliłeś ?

Pzdr