Szymeeeek Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Oto z dniem dzisiejszym rozpoczynam relacje z budowy Tigera I. Bedzie to późna wersja z 1944r. należąca do 505 dywizji pancernej, z okolic Nowych Koszar. Malowanie pudełkowe(ciemno żólty i zielony). Oto pierwsze zdjęcia: To kółko posłuży jako przyżąd do robienia zimmeritu tylko musze jakiś uchwyt jeszcze zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 jakiś inbox?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 505 dywizji pancernej była taka?? może chodzi o 505 sPzAbt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 jakiś inbox?? Googla znasz ? http://www.militarymodelling.com/news/article.asp?sp=&v=6&uan=404 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 jakiś inbox?? reggy dał in-boxa jak robił swojego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Dokładnie, autorowi relacji chodzi chyba bardziej o 505 s.Pz.Abt. , czyli 505 batalion czołgów ciężkich, godłem był rycerz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 22 Marca 2009 Autor Share Napisano 22 Marca 2009 Dokładnie, autorowi relacji chodzi chyba bardziej o 505 s.Pz.Abt. , czyli 505 batalion czołgów ciężkich, godłem był rycerz. Tak dokładnie o to mi chodzi(nie wiedziałem jak dokładniej to nazwać ). In-box'a robił Reggy i razem stwierdziliśmy że nie ma potrzeby żeby robić na nowo in-box'a. Jeśli Ktoś z was posiada jakieś zdjęcia tego Tigera z 505 s.Pz.Abt o numerze taktycznym 312 lub 334 byłbym wzdięczny za wstawienie ich tutaj. Osobiście posiadam trochę zdjęć w/w jednostek ale są to tylko śladowe ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 22 Marca 2009 Autor Share Napisano 22 Marca 2009 Dobra drugi update zrobiłem urządzonko do zimmeritu, musze kupić milliputa i bedziemy jechać z tym zimmem, zobaczymy jak wyjdzie. A u tigera zostały zrobione osłony silnika, zrobiłem do końca silnik i zaczołem bawić się w robienie stali walcowanej. Oto fotki: A tutaj pierwsze próby zrobienia zimmeritu na masie UHU której używam do maskowania: Ponawiam moją prośbe o zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 zaczołem bawić się w robienie stali walcowanej. A konkretnie gdzie i przy użyciu czego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 22 Marca 2009 Autor Share Napisano 22 Marca 2009 zaczołem bawić się w robienie stali walcowanej. A konkretnie gdzie i przy użyciu czego?? góra wieży oraz góra pancerza a robie to twardym pędzlem i nitro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 zaczołem bawić się w robienie stali walcowanej. A konkretnie gdzie i przy użyciu czego?? góra wieży oraz góra pancerza a robie to twardym pędzlem i nitro. Zły nawyk z tym nitro. Wcześniej w innym watku pokazałem jak się robi fakturę stali walcowanej. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 czemu zły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 22 Marca 2009 Autor Share Napisano 22 Marca 2009 zaczołem bawić się w robienie stali walcowanej. A konkretnie gdzie i przy użyciu czego?? góra wieży oraz góra pancerza a robie to twardym pędzlem i nitro. Zły nawyk z tym nitro. Wcześniej w innym watku pokazałem jak się robi fakturę stali walcowanej. Pzdr Czymógłbyś zapodać linkiem bo nie umiem znaleść??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 czemu zły? Bo trudno to opanować i łatwo zepsuć model. Efekty jakie do tej pory widziałem mało przypominają stal walcowaną. Foto z poradnika Mig-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Z całym szacunkiem ale robienie w ogóle "faktury stali walcowanej" to głupota widzieliście kiedykolwiek takie dziury na pancerzach? ps Ładna kicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 22 Marca 2009 Autor Share Napisano 22 Marca 2009 Hmm według mnie efekty osiąganie nitrem i pędzlem są lepsze niż te z poradnika Mig'a Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Hmm według mnie efekty osiąganie nitrem i pędzlem są lepsze niż te z poradnika Mig'a Hmmm ale nie na pancerzu czołgów niemieckich... Wiadomo, jeśli liczysz na efekt, a nie na realizm, to dawaj nitrem. Niemniej jeśli chcesz, aby było to zgodne rzeczywistością, to to co powiedział Seb jest jak najbardziej poprawne i warto się do tego zastosować. Przyglądnij się choćby fotkom historycznym, na pewno opierasz się na kilku dokumentacjach budując model, więc nie powinno być z tym kłopotu. Oczywiście od Ciebie zależy, czy chcesz realizm czy efekciarstwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Z całym szacunkiem ale robienie w ogóle "faktury stali walcowanej"to głupota widzieliście kiedykolwiek takie dziury na pancerzach? A to swoją droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 24 Marca 2009 Autor Share Napisano 24 Marca 2009 No to jedziemy z tym koksem ostatnio dużo się nie posuneło do przodu. Zrobiłem fakture stali walcowanej( uprzedzam że te elementy bedą jeszcze mocno szlifowane i pryśnięte surfacerem 500) zrobiłem cały osprzęd działa wraz z lufą którą niestety trzeba było poszpahlować . Musze sobie kupić jakąś mase do zrobienia zimmeritu, zastanawiam się nad milliputem albo tamiya epoxy putty.Wstawiłem fototrawione siatki maskujące na klapy silnika i stwierdziłem że zrobie je w wersji zamkniętej. Dzisiaj w szkole powierciłem otwory w pojedyńczych ogniwkach na bok wieży ale nie chciało mi się już robić zdjęć(Fajną mam szkołe). Dobra koniec zanudzania oto zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Zmień tego fotosika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komix Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Na Picasa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 24 Marca 2009 Autor Share Napisano 24 Marca 2009 Jeny co wam nie pasuje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komix Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Jest idealnie,ele fotosik ostatnio komercyjny się stał bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 24 Marca 2009 Autor Share Napisano 24 Marca 2009 No dobra niech wam będzie ,zapraszam do komentowania :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 zapraszam do komentowania :-) Zabawa z nitro skończyła się tym czego się obawiałem - kicha, podratuj to jeszcze jakoś, bo wygląda to jak pancerz odlewany. Nie zawsze podpatrywanie innych modelarzy wychodzi na dobre, zabawa z fakturą stali walcowanej przeważnie daje mizerny efekt, a zwłaszcza gdy wykorzystujemy nitro. A co było z lufą nie tak, że tyle szpachli nawaliłeś ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi