Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam!

Chciałbym rozpocząć wątek z budowy dioramy zatytułowanej "Krasne 19.09.1939". Diorama inspirowana prawdziwymi wydarzeniami, będzie jednak nieco "ubarwiona". W literaturze są jedynie lakoniczne wzmianki o starciu polskiej broni pancernej z sowiecką. Nieco bardziej szczegółowa relacja jest tylko jedna - ppor. Stefana Głowackiego. Oto jej fragment:

"(...)O godzinie 9.00 dwa nasze czołgi zostały wysłane z plutonem ułanów na rozpoznanie m. Krasne, o 10 km od m. Busko. Wiadomości o nplu: w Busku bandy ukraińskie, co w m. Krasne, nie wiadomo.

Wykonanie: czołgi posuwają się szosą, jeden za drugim, w odległości 150 m pluton rozsypany harcownikami na połowie wysokości czołgów. Po oczyszczeniu m. Krasne z band ukraińskich czołgi nasze natknęły się niespodziewanie na czołgi sowieckie z odległości 40 - 100 m. Moment zaskoczenia był obopólny. Wynik walki: jeden czołg bolszewicki zestrzelony, my straciliśmy jeden czołg tracąc w nim plut. pchor. Pietraszewskiego Witolda i kaprala (nazwiska nie pamiętam). Mnie z plutonem ułanów udało się wycofać i dołączyć do plutonu przed m. Busk."

Dowódcą drugiej załogi był zatem sam ówczesny plut. pchor. S. Głowacki. Nigdzie nie ma informacji jakie czołgi z polskiej strony brały udział w tym starciu(Renault R35 czy Hotchkiss H35, a może oba?). Nie wiadomo, kto zniszczył czołg sowiecki, nie wiadomo też, czy zniszczony polski czołg jechał jako pierwszy czy drugi. W końcu nie wiadomo też jaki typ czołgu sowieckiego "zestrzelono". Próbowałem ustalić jaka jednostka sowiecka znajdowała się w tym rejonie, ale nie jest to możliwe. Takie czołówki pancerne wysyłane były przez wiele dywizji i brygad.

Te wszystkie kwestie można traktować hipotetycznie i żadna z nich nie będzie błędem.

Ze względu na ograniczone miejsce ja wybrałem taki wariant: polski czołg Hotchkiss H35 + BT-7. Dodatkowo ( to już moja inwencja twórcza) zamieszczę samochód BA-20 i kilku czerwonoarmistów z karabinami na sznurkach

Wszystko to będzie dość skomasowane na małej przestrzeni.

Jako podstawę wykorzystam tą z zestawu RPM, nomen omen "Czerwony Blitzkrieg". Jest na niej odcinek kolei jednotorowej, co jest zgodne z rzeczywistością, gdyż m. Krasne była węzłem kolejowym. Schodziły się tam odcinki kolei jednotorowej i kilkutorowej.

Dioramę tworzyć będą:

-Hotchkiss H35(H38) - Trumpeter 1/35

-BA-20 - RPM 1/35

-BT-7 - Zvezda 1/35

-Zestaw piechoty Armii Czerwonej - Zvezda 1/35

-Czołgiści sowieccy - Zvezda 1/35(z BT-7)

-Podstawa RPM 1/35

-Dodatki: droga wiejska Mirage Hobby 1/35

Wszystko na małej przestrzeni. Sytuacja już po zniszczeniu BT-7 i próbie ucieczki z BA-20, który utknął w bagienku. Załoga BA-20 zginęła po opuszczeniu samochodu, podobnie jak czołgiści z BT-7. Kilku czerwonoarmistów w bojowych pozycjach przechodzących przez tory, na chwilę przed śmiercią

Edytowane przez Gość
Napisano

Dla mnie super! Wreszcie dobra praca merytoryczna! Czekam na wyniki!

Napisano

No zobaczymy w jakim tempie to wszystko pójdzie. Najpierw wypadałoby wykonać BT-7 jako jednego z głównych bohaterów.

Na zdjęciach poglądowych w roli BT-7 wystąpił jako jego "namiastka" BT-5 firmy UM

Napisano

Zauważylem. Przez chwilę była konsternacja, a potem się zorientowałem, że stoi na wannie większej skali

Ale powiem Ci, że szykuje Ci się "grunwaldyzacja" dioramy, czyli za dużo, za ciasno. Zrezygnuj z jednego z pojazdów...

Napisano

Dokładnie. To jeden z moich dylematów. Usunąć BT-7(którego w zasadzie nie ma) czy BA-20...Samochód pancerny zrobiony był pod tą dioramę. Z drugiej strony...przecież bywało tłoczno i duszno na polach bitew. Aby diorama utrzymała równowagę - BT-7 musiałby stać w dziurze, a BA-20 na drodze. Razem z Hotchkissem równoważyłyby gabaryty BT-7.

Pozostaje kwestia czy zrobić bagno z wodą czy też nieco wyschnięte?

W przypadku "mokrego" pojazd który byłby częściowo w nim zanurzony, musiałby zostać "poświęcony", tzn. na stałe połączyć się z dioramą. Bardziej pasuje mi do tej roli BA-20.

Czekam na jakieś podpowiedzi

Napisano

No niby tłoczno, ale pomiędzy np. BT, a Hotchkissem masz ok. 3 metrów. Ja bym zrobił BT z zerwaną gąsienicą i przestrzałem. Do tego paru żolnierzy i cacy. Wiem, że trudno coś usunąć, ale po prostu kompozycja na tym zyska.

Napisano

Hej White !

Budzicie we mnie z Widdem zazdrość i chęć do rewanżu, Wy tam sobie spokojnie modelujecie a ja tu siedzę jak ten głupi i gapie się na przerabiane figurki dragona ... niech Was obu ...!

Diorama/projekt bardzo mi się podoba, to chyba jedna z nielicznych dioram września z ZSRR, a nie z dumnym niemieckim (a nie hitlerowskim) Pz II czy Pz III. Bardzo chętnie zobaczę.

Gruwnaldyzacja - nie podoba mi się to określenie, bo aż trąci quasiprofesjonalizmem ale wiadomo o co chodzi. Ustawiłeś wozy i już widzisz, że jest tak na styk. Będziesz chciał dodać jeszcze jakieś krzewy, drzewko, zrobisz bagno i nagle okaże się, że jedno włazi na drugie, pamiętaj że figury też muszą mieć miejsce dla siebie, a przecież masz dwa zestawy. Jak chcesz mieć pełen przegląd sytuacji to postaw sobie zamiast BT7 jakieś pudełko wielkości kadłuba.

Napisano

Sznurki koniecznie, plus elementy cywilne i sznurki od sianka zamiast paska

Ja tu będę zaglądał bo chcę zrobić bolszewika z 1939 (Niemiec afeeee a Polak to zbyt halo i trudny temat )

Napisano
Ja tu będę zaglądał bo chcę zrobić bolszewika z 1939 (Niemiec afeeee a Polak to zbyt halo i trudny temat )

hehehe bo bolszewika to niby łatwo tak ?

Napisano

No ale jak BT-7 zwalę to jakoś będzie a za np. 7tp byscie mnie obsmarowali równo

Napisano

O nie! Ja nie czepiałem się wykonania. Jedynie merytoryka mnie interesuje!

Wykonanie to już kwestia umiejętności i doświadczenia, a bez budowy i prób nic się człowiek nie nauczy Jedna rzecz, to źle złożyć blaszki fototrawione, a druga rzecz to montować sprzęt, którego nie było, albo był nie taki

Napisano
a nie z dumnym niemieckim (a nie hitlerowskim) Pz II czy Pz III.

Dokładnie. NIEMIECKIM a nie hitlerowskim, to jest nasz podstawowy błąd. Trzeba to podkreślać. Przez to mamy sporo problemów i nieścisłości. Słowo hitlerowiec wobec prób zmiany historii ma coraz szersze znaczenie. Szczególnie na zachodzie zapomina się, ze tak naprawdę chodzi o NIEMCÓW.

To taka mała dygresja.

Co do dioramy to zobaczymy jak sklecę BT-7. Zdaję sobie sprawę z możliwego "tloku". Do zestawu Zvezdy dodam jedynie lufę ARMO (ta z zestawu nie jest zbyt ciekawe, chociaż widziałem gorsze)i łańcuch.

Napisano

Widzę White, że się rozumiemy Mój ojciec zawsze jak słyszy w TV że hitlerowcy napadli na Polskę to się pyta sam siebie "A kto to byli Ci hitlerowcy ? Eskimosi ?". Sami sobie jesteśmy winni, cały świat powinien wiedzieć, że wojna zaczęła się 1 IX 39 i że zaatakowało nas dwóch, a nie jeden przeciwnik, z resztą długo by gadać...

Tłok na dioramie Twoim największym wrogiem, pamiętaj.

Napisano

Oto pewne postępy, bardzo skromne zresztą. Bardzo 'z grubsza' ociosane figurki Sowietów Zvezdy. Przynajmniej są z epoki, a nie z 1941 roku(i później). Chyba jedyny zestaw, który zawiera kilka figurek sowieckiej piechoty z roku 1939-go. Do tego Maxim, również z epoki(także złożony tylko w celach poglądowych. Do tego stary i "złomowy" Sd.Kfz. 251 Ausf. A w roli BT-7. Przynajmniej widać jak by to mogło wyglądać.

a476ae47bd8d739b.jpg

4667b408ece68029.jpg

322e4f53c3e7edb5.jpg

b5bb26bb3a0a4ab4.jpg

Ustawienie figurek jest sprawą otwartą. Do tego dojdą zabici czołgiści we włazach BT-7.

Napisano

Czemu? Przecież to jest wczesny model hełmu sowieckiego. Nie późniejszy. Może nie widać tego na zdjęciach, ale od przodu byłoby widać wyraźnie

Napisano

Pomyśl nad wyrzuceniem tego vacuformu i zrób samemu teren. Będzie szybciej, naturalniej, a przede wszystkim to ty wykreujesz ukształtowanie pola walki.