sokol Napisano 12 Października 2006 Share Napisano 12 Października 2006 Witam Chciałbym zaprezentować efekt swoich prac nad haubicą M-30 122mm (wz.38). Inbox zestawu i swoje wrażenia podczas pracy prezentowałem t tym wątku: http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=1182 Aranżację podstawki zrobiłem na podstawie znalezionego w necie zdjęcia przedstawiającego polskich żołnierzy z haubicą 122 mm na nadmorskim poligonie (coś w okolicach lat 70-tych). Niestety zestawu polskich wojaków 1:35 z tego okresu nie dostanę, a figurkowcem nie jestem, więc niechciałem psuć ogólnego wrażenia jakimiś koszmarkami. Tak więc:... "Haubica M-30 na nadmorskim poligonie" (a obsługa ma przerwę na papierosa) Zapraszm do oglądania i krytykowania Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 12 Października 2006 Share Napisano 12 Października 2006 Bardzo ładny model. Tylko... morza ni ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 12 Października 2006 Autor Share Napisano 12 Października 2006 bo poligon jest nadmorski... a nie morski Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 12 Października 2006 Share Napisano 12 Października 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 13 Października 2006 Share Napisano 13 Października 2006 Dla mnie miodzio Opony sie troche swieca ale ujdzie w tloku Wojtek jak robiles trawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 13 Października 2006 Autor Share Napisano 13 Października 2006 Fakt... opony jeszcze trochę przypudruje Co do trawy - sklep modelarski "Tęcza" w Koszalinie - arkusz trawy za 11 zł. Trawa fabrycznie umieszczona jest na arkuszu papieru, z którego powycinałem odpowiednie fragmenty i przykleiłem wikolem do gipsowego podłoża. A tego co mi zostało to starczy na podstawki do sporej ilości modeli Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 13 Października 2006 Share Napisano 13 Października 2006 Jak dla mnie miodzio w zczegóły nie wnikam bo to nie moja dziedzina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 13 Października 2006 Share Napisano 13 Października 2006 Nicely done... jak to mówią starożytni Angole rodem znad Wisły:) Kawałek dobrej roboty. Przydałoby się moze trochę cieniowania ale to juz jak kto lubi. Ogólnie jestem na TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 13 Października 2006 Autor Share Napisano 13 Października 2006 W sprawie trawy - jest to produkt firmy "Auhagen". Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 13 Października 2006 Share Napisano 13 Października 2006 Nie przypuszczałm że ta trawa jest jeszcze gdzieś dostępna. Była dawno temu w SKładnicy Harcerskiej do modeli kolejowych. To dobra wiadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolvi Napisano 13 Października 2006 Share Napisano 13 Października 2006 Haubica, skrzyneczki to cudeńka , ale jedno poważne 3 ale. Trawa na granicy z piasiem nie powinna być taka 'ostra', tylko powinna się cieniować jeżeli to stanowisko ogniowe jest od dawna używane, to pomiędzy kołami (tam gdzie haubica przez ruchy nie psuje nic kołami) i na granicy piachu i trawy 'starej' powinny się rodzić nowe świeże kępki. Piasek jest za czysty, czy tam jest tylko piasek? gdzie kamyczki, kamienie. Jeżeli nie chciałeś umieszczać kamieni na piasku to chociaż na trawie jako jaką kupę po czyszczeniu stanowisk obsługi. Jeszce jedno i kończe narzekać. To jest pas nad morski, czyli tam gleba składa się głównie piasek, czyli haubica, która co waży powinna się lekko w ten zapadać, a sprytni wojskowi pewnie by cos drewno podobnego podłożyli. Koła są za czyste, bo chyba helikopterem jej tam nie zanieśli, bo za dużo zachodu. Mała rada, od dioramiarza. Jeżeli kupujesz w płatach trawe za 11 zł za arkusz, i potem wikolem przyklejasz do podstawki, to uwazam, że powinieneś kupiś trawkę w posypce, która daje nawet lepszy efekt niż fabryczna i zawsze można nią brudzić . Jeżeli to Was zainteresuje, to bierzemy piasek byle skąd (tylko nie z piaskownicy ), w kolorze brązowym, lub ciemnoszarym. Piasek przesiewamy, aby otrzymać 'żwir' i 'piasek'. Następnie wikol na podstawke i zasypujemy go takową mieszanką, troche tego tam troche tego(nadmiaru piasku nie strzepujemy, zdmu:bip:emy), Jak cholerstwo wyschnie to przewracamy, wtedy nadmiar którego nie dotknął klej odchodzi i zostaje nam piasek, który nie ma żadnego nalotu po kleju. Wtedy znów ostrożnie kladziemy wikol, tam gdzie czhce się trawy i sypiemy tak jak byśmy przyprawiali zupe. Sypiemy dużo (2x więcej niż było by potrzebne) i czekamy aż wyschnie. Potem na papier wysypujemy to co się nie przykleiło i zostawiamy na następną diorkę. Mamy wtedy trawke w miejscach bujniejszą, a w innych troche mniej zwartą. następnie grzebienien lekko modelujemy trawę i diorka z trawą i ziemią prawie gotowa. następnie kredami artystycznymi (po sproszkowaniu) i pędzelkiem do makijażu dla pań cieniujemy i robimy traę starszą lub brudniejszą, a ziemię różnicujemy. Jak kto chce, troche roślinności dodać lub kropelką przykleić pare kamyczków i jest gotowa dioramka z trawą i jak się odpowiednio skieruje lupe, to spod trawy widać ziemię co daje bardziej realistyczny efekt. Trawa moim sposobem widnieje na podstawkach z moimi figurkami Dziękuje. P.S. Jak ma być biały, pustynny - plażowy piasek , to najlepszym wyborem jest szaro-żółty piasek w sklepie z rybkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 14 Października 2006 Autor Share Napisano 14 Października 2006 Dzięki Wolvi za rady Jak do tej pory jest to moja pierwsza podstawka. Także na pewno przy następnych skorzystam z Twoich rad. Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi