bartek330 Posted October 14, 2006 Share Posted October 14, 2006 Jakiś czas temu kupiłem ten model. Mam zamiar go zacząć i tu problem. Jakim kolorem go pomalować znalazłem dużo zdjęć i na każdym jest inny kolor. Kupiłem Humbrola 66 i pytanie czy to odpowiedni kolor? Jesli nie to prosze o podanie odpowiedniej farby firmy Humbrol. A moze malowac go według uznania? Dopowiem jeszcze że chce go zrobić w malowaniu 101st Airborne Div. - 506th A.B. Regiment - Company C - Vehicle 4 Normandy 6 June 1944 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grane Posted October 14, 2006 Share Posted October 14, 2006 Humbroloska farba do amerykańskich pojazdów z 2 W.Ś., z teatru europejskiego to chyba 102. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jassi Posted October 29, 2006 Share Posted October 29, 2006 siemano ja zrobiłem go w barwach oliwkowej "zgniłej" zieleni ale Ty możesz zrobić jak chcesz...[/img] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jassi Posted October 29, 2006 Share Posted October 29, 2006 jak by cię interesowało to jest dużo gratisów do tego modelu,, jak np: elementy fototrawione czy też żywiczne... niestety troche kosztują zato jest dobry efekt końcowy!!! nie wiem czy już go skończyłeś klejić ale w tym jeep'ie były pasy boczne (takie zabezpieczenie zamiast drzwi) na górnej krawędzi wyprofilowanego otworó. popatrz na zdjęciach Willis'a w necie a napewno znajdziesz jakiś egzemplasz z takim zabezpieczeniem pozdro... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek330 Posted October 29, 2006 Author Share Posted October 29, 2006 Model nadal lezy niezaczety poniewaz mam problem dobraniem koloru. Chcialem go zrobic w realnych barwach ale z Humbrola ciezko dobrac. Zdjec mam troche i nawet mialem okazje widziec odrestaurowanego Willysa w Porcie Jachtowym w Gdyni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Czarnocki Posted October 29, 2006 Share Posted October 29, 2006 Fajny modelik chociaż leciwy. Ja się zastanawiam czy sobie nie kupić Jeepa z Hasegawy w tej skali. Ale cena chmmm 110 zetów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek330 Posted April 1, 2007 Author Share Posted April 1, 2007 (edited) Więc rozpoczynam powolną budowe tego modelu. Kolor bazowy wybrałem Humbrol'a 116. Nie jest to do końca to czego bym chciał ale kolor jest zblizony. W modelu w miare możeliwosci i umiejętności będe robić ślasy eksploatacji. W planach mam też dorobienie przyczepki i tu moja prośba. Jeśli by ktoś posiadał plany, schematy prosiłbym o udostępnienie ich. Edited February 10, 2008 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Czarnocki Posted April 1, 2007 Share Posted April 1, 2007 W planach mam też dorobienie przyczepki i tu moja prośba. Jeśli by ktoś posiadał plany, schematy prosiłbym o udostępnienie ich. Może "przewymiaruj" przyczepkę od Willisa w 1\35 ? W Willisie 1\24 Hasegawy jest przyczepka. Ale skąd ją wytrzasnąć ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek330 Posted April 1, 2007 Author Share Posted April 1, 2007 Jestem w stanie zrobić ja od podstaw. Zdjęć w internecie trochę jest ale przydały by sie chociaż podstawowe wymiary. Zresztą to są na razie tylko plany. Jeśli nie zdobędę nic to trudno bo nie będę specjalnie kupować jej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted April 1, 2007 Share Posted April 1, 2007 jak by cię interesowało to jest dużo gratisów do tego modelu,, jak np: elementy fototrawione czy też żywiczne... niestety troche kosztują (...) Zdecyduj się, albo gratisy, albo do kupienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Czarnocki Posted April 1, 2007 Share Posted April 1, 2007 Jestem w stanie zrobić ja od podstaw. A słuchaj towarzyszu niedoli modelarskiej, poszukaj kartonowego modelu tego Dżipka z przyczepką. Można by przeskalować albo co?? Taka kartonówka nie będzie droga. Ot równowartość może 2-3 piweczek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek330 Posted April 5, 2007 Author Share Posted April 5, 2007 Przyczepka bedzie. Bedzie to najcześciej spotykana z Willysem 10 Cwt. O taka: Ma jakieś podstawowe schematy które wbrew pozorom bardzo szybko znalazłem. Malowanie Jeepa idzie cieżko, ale taka już natura malowania pędzlem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiterATS Posted April 5, 2007 Share Posted April 5, 2007 Fajny modelik chociaż leciwy. Ja się zastanawiam czy sobie nie kupić Jeepa z Hasegawy w tej skali. Ale cena chmmm 110 zetów Na Allegro, jakiś miesiąc temu był ten model za ok. 85zł, w opcji ,,Kup Teraz" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts