Skocz do zawartości

Diorama "Odwrót"- M Model,Dragon - 1:35

Boozy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na wstępie musze napisać iż był to mój pierwszy dioramowy projekt, co oczywiście nie zwalnia mnie z przykładania się do pracy.

Figurki są moimi pierwszymi jakie zrobiłem (nie licząc jednej, kiedyś tam zrobionej).

Relacja z warsztatu: viewtopic.php?t=11481

Troche zawaliłem podłoże tzn.sam kształt i kolorystyka mi się podobają (teraz), ale przy jej tworzeniu źle dobrałem składniki i nie dość że schło to chyba z 2 dni to jeszcze popękało i musiałem to uzupełniać.

Zdjęcia:

g1.jpg

g2.jpg

g6.jpg

g3.jpg

g8.jpg

g4.jpg

g7.jpg

g9.jpg

g10.jpg

g11.jpg

g12.jpg

Teraz sam skrytykuje siebie:

- drut kolczasty ciut za gruby i ułożony według własnego uznania.

- trawa powinna bardziej stać niż leżeć (na drugi raz będe wiedział).

- figurki pomimo 2x matt dalej świecą chociaż na zdjęciach jest to dość dobrze widoczne na żywo jest ok.

- co do samego malowania to jak już koledzy wspomnieli kolory czy to mundurów czy ekwipunku nie do końca są zgodne z prawdą.

- brak nawiercenia lufy karabinu u Niemca.

- worki też można jeszcze podciągnąć kolorystycznie.

- ten leżący Niemiec faktycznie mógł być troszke inaczej ułożony, ale brak części wymusił na mnie takie ułożenie (przyjmijmy że jest ranny).

To tyle z moich uwag. Pewnie znajdą się i inne wady ale na razie skupie się na tych i przy kolejnym projekcie postaram się to poprawić.

Oczywiście krytyka mile widziana.

Miłego dnia.

Projekt ten podlega ocenie.

znowu siętak nie krytykuj- jak na pierwszą ziemię to jest całkiem- teraz bedzisz mądrzejszy. Następnym razem proponuję Ci już na pierwszym etapie robienia podłoża sadzić trawę i to różną a nie jeden gatunek

Definitywnie najsłbszym elementem są pakuły do rur.

pobaw się jescze dla własnego świętego spokoju lakierem połyskowym/satynowym w podkreśleniu tej zieleni-przyroda nie znosi matu

Jest fajnie

Odnośnie figurek - kiepsko wygląda ręka tego z granatem. Wiem jak cięzko zrobic samemu rękę rzucającą granat. Sam zmarnowałem na te potrzeby ze trzy rączki.

Jeszcze przydałyby się paski do broni.

Musisz mieć jakiś słaby lakier matowy, polecam Model Mastera.

O, właśnie wiedziałem że czegoś zapomniałem.

Lakier zamówiony.

Ogólnie dobrze się prezentuje dioramka.

Dzięki

Następnym razem proponuję Ci już na pierwszym etapie robienia podłoża sadzić trawę i to różną a nie jeden gatunek

Definitywnie najsłbszym elementem są pakuły do rur.

pobaw się jescze dla własnego świętego spokoju lakierem połyskowym/satynowym w podkreśleniu tej zieleni-przyroda nie znosi matu

Jest fajnie

Ok. Uwagi przyjęte . Dzięki

kiepsko wygląda ręka tego z granatem. Wiem jak cięzko zrobic samemu rękę rzucającą granat. Sam zmarnowałem na te potrzeby ze trzy rączki.

Masz racje Skoti. Mogłem jeszcze pokombinować z tą ręką i chyba tak zrobie.