Skocz do zawartości

Sack AS 6 V1 [Special Hobby 1/72]

MrDyzio

Rekomendowane odpowiedzi

W trakcie przeglądania zapasów z dawnych czasów, wygrzebałem z odmętów szafy model Sack AS6. Powinien być jak znalazł, bo w ramach odreagowania walki z Abramsem, potrzebuję jakiegoś spokojnego projekciku. W pudełku odkryłem, że lata temu zacząłem nawet coś w nim dłubać....

Znaczy się sklejone są połówki kadłuba i skrzydło.

Szybki stan faktyczny:

P1110365.jpg

P1110366.jpg

W trakcie przeprowadzek gdzieś zaginęła instrukcja, ale chłopaki z MPM podesłali mailem skan instrukcji (co prawda w 1/48), więc będzie można zacząć/skończyć latający spodek

Jak widać części za wiele nie ma. Wnętrze kabiny żywicy, osłona kabiny vacu.

A więc do dzieła...

Niemcy nazwali to cudo "Latający Podstawek pod Kufel" - ot taka ciekawostka

PZDR

Piwo zawsze jakieś pod ręką jest, więc naturalną koleją rzeczy jest sprawić sobie podstawkę pod kufel

pzdr

Sklejałem też ten model, też ze Special Hobby, ale w skali 1/48. Nie chcę Cię straszyć, ale jeśli Sack w 1/48 i 1/72 to te same projekty, to jednak taki bezstresowy projekt to nie będzie. Trochę walki czeka cię z dopasowaniem kabiny do kadłuba (szlifowanie i cieniowanie ścianek), kadłuba do skrzydeł (szpachlowanie w radosnych ilościach) i owiewki do kadłuba (docinanie, szpachlowanie u nasady wiatrochronu).

Życzę powodzenia w budowie tego jakże ciekawego modelu i mam nadzieję, że te babole nie dotyczą jednak Sacka w 1/72

Sklejałem też ten model, też ze Special Hobby, ale w skali 1/48. Nie chcę Cię straszyć, ale jeśli Sack w 1/48 i 1/72 to te same projekty, to jednak taki bezstresowy projekt to nie będzie. Trochę walki czeka cię z dopasowaniem kabiny do kadłuba (szlifowanie i cieniowanie ścianek), kadłuba do skrzydeł (szpachlowanie w radosnych ilościach) i owiewki do kadłuba (docinanie, szpachlowanie u nasady wiatrochronu).

Życzę powodzenia w budowie tego jakże ciekawego modelu i mam nadzieję, że te babole nie dotyczą jednak Sacka w 1/72

Chyba widziałem twoją relację na innym forum...

Obawiam się, że to te same projekty

Bez stresu - mam pełną tubkę szpachli

Nawet jeśli trzeba będzie stoczyć ciężką walkę, to i tak warto, bo naprawdę nietypowo wyglądająca maszyna (i jedyny jej model).

pozdrawiam

No i chłopaki wykrakaliście...

Spasowanie koszmarne. Ponad godzinę zajęło mi szlifowanie, podcinanie, skubanie, szczypanie i gryzienie - uwieńczone wciśnięciem mini kadłuba w skrzydło. Te zmagania przypomniały mi dawne zmagania z modelami Novo

Jak klej wyschnie to czas na tonę szpachli....

Naprawdę zaczynam się cieszyć, że model ma tak mało części

pozdrawiam

Te zmagania przypomniały mi dawne zmagania z modelami Novo Evil or Very Mad

No proszę, Novo się miało ...burżuj!!!

Daj spokój, widziałem zakupy waszmość pana w dziale , hmmm, zakupy - zawsze możesz zrobić przerzutkę na cuś innego, prawda?

Tak przy okazji, patrząc na projekt pana Sacka, mam wrażenie, że płatowiec łatwiej z opakowań do odświeżaczy powietrza uzyskać, ale może to tylko moje fanaberie. Powodzenia, MrD!

No proszę, Novo się miało ...burżuj!!!

Się miało znajomego Ruskiego na targowisku to i się Novo miało

Daj spokój, widziałem zakupy waszmość pana w dziale , hmmm, zakupy - zawsze możesz zrobić przerzutkę na cuś innego, prawda?

Wszystko w swoim czasie

Poza tym doszły już kolejne zakupy, a w sobotę jadę na AMPS.

Powodzenia, MrD!

Dzięki, pozdrawiam

AMPS.

Hmm? Identify?

Armor Modelling Preservations Society

największa impreza modelarzy pancernych

tu masz ich ulotkę:

http://amps-armor.org/ampssite/conventions/flyers/AMPS2009ShowFlyer.pdf

a tu strona AMPS

http://www.amps-armor.org/ampssite/default.aspx

Może dołączysz?

• 2 weeks later...

Póki co mała aktualizacja słowna.

Jak sobie wreszcie sklejony kadłub ze skrzydłem wysechł... odkryłem, że wcisnąłem tą cholerę minimalnie krzywo.

Tak więc było rozcinanie, szlifowanie, wciskanie, klejenie.

Potem zgodnie z Waszymi ostrzeżeniami - 2 kilo szpachli i szlifowanie.

Wnętrze kabiny dostało RLM02.

Może wieczorkiem uda mi się wrzucić fotki.

• 2 months later...

I wreszcie powrót do rozgrzebanych i przerwanych. Jak na razie niewiele przybyło, ale mam nadzieję, że codzienne sprawy jednak pozwolą mi skończyć to latadełko.

P1120051.jpg

P1120052.jpg

cdn...

Fajnie wygląda

pzdr.

Dzięki. Może i fajnie wygląda, ale mimo małej ilości części to model dla ludzi o mocnych nerwach A mnie przestrzegali

Nic to. Zaciskamy zęby i do przodu...

• 2 months later...
  • 2 weeks later...
No co jest Dyziu?

Proza życia codziennego i pewne problemy ostatnio przygniotły swą wagą modelarstwo

Ale już wracam na jedyną słuszną ścieżkę mocy

Ostatnio się podstawka szpachlowała, więc nie było bardzo co pokazywać. Jutro Sack powinien dostać prysznic z surfacera, więc pewnie się też pokaże publicznie.

pozdrawiam

• 9 months later...

Oj długo się biedny naleśnik odleżał w pudełku

Spasowanie osłony kabiny do kadłuba to masakra okraszona bluzgami

W końcu udało się ją umocować, co zaoowocowało przecudnej urody szparami.

Szpachla, szpachla ...

W międzyczasie zamaskowałem osłonę

P1140112.jpg

i psiknąłem podkładem

P1140116.jpg

dalej pilnik i szpachla