MrDyzio Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 W trakcie przeglądania zapasów z dawnych czasów, wygrzebałem z odmętów szafy model Sack AS6. Powinien być jak znalazł, bo w ramach odreagowania walki z Abramsem, potrzebuję jakiegoś spokojnego projekciku. W pudełku odkryłem, że lata temu zacząłem nawet coś w nim dłubać.... Znaczy się sklejone są połówki kadłuba i skrzydło. Szybki stan faktyczny: W trakcie przeprowadzek gdzieś zaginęła instrukcja, ale chłopaki z MPM podesłali mailem skan instrukcji (co prawda w 1/48), więc będzie można zacząć/skończyć latający spodek Jak widać części za wiele nie ma. Wnętrze kabiny żywicy, osłona kabiny vacu. A więc do dzieła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 Niemcy nazwali to cudo "Latający Podstawek pod Kufel" - ot taka ciekawostka PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 14 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2009 Niemcy nazwali to cudo "Latający Podstawek pod Kufel" - ot taka ciekawostka PZDR Piwo zawsze jakieś pod ręką jest, więc naturalną koleją rzeczy jest sprawić sobie podstawkę pod kufel pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Sklejałem też ten model, też ze Special Hobby, ale w skali 1/48. Nie chcę Cię straszyć, ale jeśli Sack w 1/48 i 1/72 to te same projekty, to jednak taki bezstresowy projekt to nie będzie. Trochę walki czeka cię z dopasowaniem kabiny do kadłuba (szlifowanie i cieniowanie ścianek), kadłuba do skrzydeł (szpachlowanie w radosnych ilościach) i owiewki do kadłuba (docinanie, szpachlowanie u nasady wiatrochronu). Życzę powodzenia w budowie tego jakże ciekawego modelu i mam nadzieję, że te babole nie dotyczą jednak Sacka w 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolaos Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Będzie ciekawie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 15 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Sklejałem też ten model, też ze Special Hobby, ale w skali 1/48. Nie chcę Cię straszyć, ale jeśli Sack w 1/48 i 1/72 to te same projekty, to jednak taki bezstresowy projekt to nie będzie. Trochę walki czeka cię z dopasowaniem kabiny do kadłuba (szlifowanie i cieniowanie ścianek), kadłuba do skrzydeł (szpachlowanie w radosnych ilościach) i owiewki do kadłuba (docinanie, szpachlowanie u nasady wiatrochronu).Życzę powodzenia w budowie tego jakże ciekawego modelu i mam nadzieję, że te babole nie dotyczą jednak Sacka w 1/72 Chyba widziałem twoją relację na innym forum... Obawiam się, że to te same projekty Bez stresu - mam pełną tubkę szpachli Nawet jeśli trzeba będzie stoczyć ciężką walkę, to i tak warto, bo naprawdę nietypowo wyglądająca maszyna (i jedyny jej model). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Robiłem ten model w 1:72. Najwięcej pracy kosztowało mnie dopasowanie kadłuba do płata i owiewki do całości. Owiewki zresztą nie udało mi się dokładnie dopasować. Jakoś nie umiem szlifować takich wakuform. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 16 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2009 No i chłopaki wykrakaliście... Spasowanie koszmarne. Ponad godzinę zajęło mi szlifowanie, podcinanie, skubanie, szczypanie i gryzienie - uwieńczone wciśnięciem mini kadłuba w skrzydło. Te zmagania przypomniały mi dawne zmagania z modelami Novo Jak klej wyschnie to czas na tonę szpachli.... Naprawdę zaczynam się cieszyć, że model ma tak mało części pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 16 Kwietnia 2009 Share Napisano 16 Kwietnia 2009 tonę szpachli Jak już szaleć to szaleć Ale trzymam kciuki za powodzenie projektu, bo bardzo fajnie prezentuje się to maleństwo na półce. No i jakieś fotki poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Te zmagania przypomniały mi dawne zmagania z modelami Novo Evil or Very Mad No proszę, Novo się miało ...burżuj!!! Daj spokój, widziałem zakupy waszmość pana w dziale , hmmm, zakupy - zawsze możesz zrobić przerzutkę na cuś innego, prawda? Tak przy okazji, patrząc na projekt pana Sacka, mam wrażenie, że płatowiec łatwiej z opakowań do odświeżaczy powietrza uzyskać, ale może to tylko moje fanaberie. Powodzenia, MrD! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 17 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2009 No proszę, Novo się miało ...burżuj!!! Się miało znajomego Ruskiego na targowisku to i się Novo miało Daj spokój, widziałem zakupy waszmość pana w dziale , hmmm, zakupy - zawsze możesz zrobić przerzutkę na cuś innego, prawda? Wszystko w swoim czasie Poza tym doszły już kolejne zakupy, a w sobotę jadę na AMPS. Powodzenia, MrD! Dzięki, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 AMPS. Hmm? Identify? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 17 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2009 AMPS. Hmm? Identify? Armor Modelling Preservations Society największa impreza modelarzy pancernych tu masz ich ulotkę: http://amps-armor.org/ampssite/conventions/flyers/AMPS2009ShowFlyer.pdf a tu strona AMPS http://www.amps-armor.org/ampssite/default.aspx Może dołączysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Dzięki za wyjaśnienie i zaproszenie ale ... może jeszcze nie teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Dzięki za wyjaśnienie i zaproszenie ale ... może jeszcze nie teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 24 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Dzięki za wyjaśnienie i zaproszenie ale ... może jeszcze nie teraz żałuj Było naprawdę nieźle. Może w weekend (jak będę miał chwilę luzu) wrzucę nieco fotek z AMPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 3 Maja 2009 Autor Share Napisano 3 Maja 2009 Póki co mała aktualizacja słowna. Jak sobie wreszcie sklejony kadłub ze skrzydłem wysechł... odkryłem, że wcisnąłem tą cholerę minimalnie krzywo. Tak więc było rozcinanie, szlifowanie, wciskanie, klejenie. Potem zgodnie z Waszymi ostrzeżeniami - 2 kilo szpachli i szlifowanie. Wnętrze kabiny dostało RLM02. Może wieczorkiem uda mi się wrzucić fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 31 Lipca 2009 Autor Share Napisano 31 Lipca 2009 I wreszcie powrót do rozgrzebanych i przerwanych. Jak na razie niewiele przybyło, ale mam nadzieję, że codzienne sprawy jednak pozwolą mi skończyć to latadełko. cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 31 Lipca 2009 Share Napisano 31 Lipca 2009 Fajnie wygląda pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 31 Lipca 2009 Autor Share Napisano 31 Lipca 2009 Fajnie wygląda pzdr. Dzięki. Może i fajnie wygląda, ale mimo małej ilości części to model dla ludzi o mocnych nerwach A mnie przestrzegali Nic to. Zaciskamy zęby i do przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 31 Lipca 2009 Share Napisano 31 Lipca 2009 Już myślałem, że zaniechałeś naleśnika. Znowu mam co oglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 31 Lipca 2009 Autor Share Napisano 31 Lipca 2009 Już myślałem, że zaniechałeś naleśnika. Znowu mam co oglądać Nie zaniechałem Modelarstwo w skali 1:1 miało priorytet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 No co jest Dyziu? Masz na zachętę fotkę: I pokaż jak tam podstawka pod kufel! pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 14 Października 2009 Autor Share Napisano 14 Października 2009 No co jest Dyziu? Proza życia codziennego i pewne problemy ostatnio przygniotły swą wagą modelarstwo Ale już wracam na jedyną słuszną ścieżkę mocy Ostatnio się podstawka szpachlowała, więc nie było bardzo co pokazywać. Jutro Sack powinien dostać prysznic z surfacera, więc pewnie się też pokaże publicznie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 27 Lipca 2010 Autor Share Napisano 27 Lipca 2010 Oj długo się biedny naleśnik odleżał w pudełku Spasowanie osłony kabiny do kadłuba to masakra okraszona bluzgami W końcu udało się ją umocować, co zaoowocowało przecudnej urody szparami. Szpachla, szpachla ... W międzyczasie zamaskowałem osłonę i psiknąłem podkładem dalej pilnik i szpachla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi