Barthass Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Witam wszystkich :0 Jako, ze koledzy robią cykl in-Boxów poświęconych Bundeswehrze, także i ja chciałbym rozpocząć cykl In-Boxów tyle, że poświęconych sprzętowi używanemu przez siły lądowe państwa Izrael Jako pierwszy model na In-box wybrałem cudo izraelskiej myśli technicznej , czyli Merkavę Mk.4. Model jest w całości żywiczny, oprócz kilkuset żywicznych części zawiera również elementy fototrawione. Produkt z Legend pod względem merytorycznym jest najlepszy na rynku ( zresztą nie ma za dużej konkurencji ;) ). Wszystkie części są bardzo dobrze odlane, brak bąbelków powietrza, czy pokrzywionych/połamanych części. Duże wrażenie robi warząca prawie pół kilo, odlana jako całość wieża. Model naprawdę świetny, ma parę wad : a mianowicie gąsienice, które są nie dosyć, ze słabo odlane, to jeszcze pozbawione detali, trzeba czekac na friule, błędne koła napędowe, oraz cena... która oscyluje w okolicach 500 zł.... Podsumowując model prawie idealny, jednak nie polecałbym go jako pierwszy model żywiczny. To tyle, poniżej fotki : Oto pudło: To widzimy po otwarciu: Góra kadłuba Wanna Wieża Kosz Zbiorniki paliwa No i drobnica Sprężyny x6 wachacze x6 mocowania rolek podtrzymujących x2 Koła napędowe i napinające x2 koła jezdne x6 Pozostałe elementy: 2 różnej grubości mosięzne druciki, łańcuch, kulki, folia ołowiana Blaszki Instrukcja, typowa dla Legend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 ........ ale kloc żywicy........ Opisz mi trochę ten bliżej kulkowy łańcuszek, jak mi się wydaje trzeba odcinać poszczególne kulki i przyklejać je do tych miedzianych łańcuszków....? Ciekawy pomysł, chyba mam gdzieś takie kuleczki na choinkę.... , trzeba będzie je odnaleźć jak będę się za za plastika Academy (z moimi funduszami o żywicy mogę sobie pomarzyć.... ) I jeszcze czy Legend odwzorował powierzchnię antypoślizgową (nie wiem czy Mk.4 taką maiła, ale pewnie tak...) bo nie mogę się dopatrzeć na fotkach.? Chyba nie ma w świecie piękniejszego czołgu, jak statek kosmiczny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 15 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Opisz mi trochę ten bliżej kulkowy łańcuszek,jak mi się wydaje trzeba odcinać poszczególne kulki i przyklejać je do tych miedzianych łańcuszków....? Jak najbardziej, tak trzeba to robić I jeszcze czy Legend odwzorował powierzchnię antypoślizgową Niestety nie, powierzchnię trzeba zrobić samemu, ale to nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Cudo to fakt będziesz drążył wieżę ? i czy masz też taką z plastiku ? Bo jak tak to nie głupia sprawa jakbyś porównał i wytknął niedostatki Academy to by było wiadomo co poprawić chociaż trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 która oscyluje w okolicach 500 zł.... No fakcik, dobrze że kupiliśmy w stosownym czasie nasze Merkavy Legenda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 15 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2009 będziesz drążył wieżę ? Nie, lubię, jak model trochę waży i czy masz też taką z plastiku ?Bo jak tak to nie głupia sprawa jakbyś porównał i wytknął niedostatki Academy to by było wiadomo co poprawić chociaż trochę Smile Na razie nie mam, ale w przyszłym miesiącu zapewne zakupię, no i wtedy nieomieszkam zrobić porównania, i wytknąć co i jak poprawić w obu modelach No fakcik, dobrze że kupiliśmy w stosownym czasie nasze Merkavy Legenda Smile Oj tak, trochę ponad połowa obecnej ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Nie, lubię, jak model trochę waży Dokładnie, poza tym nie ma co się bać, wielokrotnie przeglądałem zawias i jestem pewny, że utrzyma ten ciężki kadłub i wieżę, bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okami Napisano 29 Maja 2009 Share Napisano 29 Maja 2009 Model jest swietny, zresztą jak większosc wykonanych z żywic. Ja na razie zostane przy plastikach jak dodac blaszki i metalowe gonsienice też sie nieźle wygląda, a koszt mniejszy. Ale to dało mi do myslenia, trzeba sie bedzie szarpnąc i cos z żywicy zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 29 Maja 2009 Share Napisano 29 Maja 2009 ale gdzie to kupić, jak by mi się zachciało tego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Maja 2009 Share Napisano 29 Maja 2009 Niestety nie, powierzchnię trzeba zrobić samemu Przy żywicy za tyle kasy to niewybaczalna wtopa ale to nie problem To się okaże Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 29 Maja 2009 Share Napisano 29 Maja 2009 Ja na razie zostane przy plastikach jak dodac blaszki i metalowe gonsienice też sie nieźle wygląda, a koszt mniejszy. Ale dodatków do Merkavy IV nie ma, zatem aby wykonać porządny model póki co należy kupić Legenda i dokupić nowe badziewie Academy. ale gdzie to kupić, jak by mi się zachciało tego modelu? Poszukaj troszkę, wiadomo że za granicą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Witajcie ! Zaletą Legenda jest tylko to, że przedstawia póżniejszą wersję Merkavy IV, niż Academy, ale już jest parę zestawów żywic z Legenda do Merkavy IV Academy. Spójrzcie tu : http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=LF1178 http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=LF1179 http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=LF1180 http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=LF1186 http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=LF1187 Osobiście wolałbym waloryzować plastik z Academy ( poniekąd ładny ), niż zlepiać żywice z Legend, no ale to moje prywatne zdanie. Jak ktoś chce coś zakupić do Merkavy z Luckymodel, a nie ma odpowiednich kart, to służę pomocą. Pozdrawiam Was ! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Osobiście wolałbym waloryzować plastik z Academy ( poniekąd ładny ) Plastik może i ładny, ale model ma sporo błędów. Jest o 0,5cm !!! za długi. Koło napinające lipa, detalami nie powala, zatem najlepszą moim zdaniem metodą (ja tak postąpiłem) jest nabycie modelu Legenda + model academy. No chyba, że Friul wypuści gąski to wówczas wystarczy konfiguracja model Legenda + gąski Friula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2009 Hamilkar napisał: Osobiście wolałbym waloryzować plastik z Academy ( poniekąd ładny ) Plastik może i ładny, ale model ma sporo błędów. Jest o 0,5cm !!! za długi. Koło napinające lipa, detalami nie powala, zatem najlepszą moim zdaniem metodą (ja tak postąpiłem) jest nabycie modelu Legenda + model academy. No chyba, że Friul wypuści gąski to wówczas wystarczy konfiguracja model Legenda + gąski Friula. Zgadzam się z Kubą w 100% A co do gąsek, te już są , co prawda nie friule, ale nieporównywalnie lepsze od gąsek Legend, czy Academy (ale też strasznie drogie) : http://www.hardcorpsmodels.com/shop/product_info.php?products_id=137&osCsid=ee97f77aa64b5b079ec63addd830e47b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 http://www.hardcorpsmodels.com/shop/product_info.php?products_id=137&osCsid=ee97f77aa64b5b079ec63addd830e47b Czy może robiłeś już tam zakupy Bartku, a może ktoś inny? Pewny sklep? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2009 Czy może robiłeś już tam zakupy Bartku, a może ktoś inny? Pewny sklep? Hej! Niestety zakupów tam jeszcze nie robiłem, niemniej słyszałem , że sklep, jak i produkty Hardcorps Models są bardzo dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 iestety zakupów tam jeszcze nie robiłem, niemniej słyszałem , że sklep, jak i produkty Hardcorps Models Ok, to chciałem usłyszeć... EDIT 22:00 -> Posprawdzałem, popytałem - zamawiamy te "gęsi" w najbliższym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi