Panzer4 Napisano 20 Kwietnia 2009 Share Napisano 20 Kwietnia 2009 Dostałem prezent Niezwykle się z niego cieszę, gdyż pojazd ten to moim zdaniem jeden z najoryginalniejszych projektów drugowojennych. Wygląda jak żywcem wyjęty z Mad Maxa, a na dodatek okazał się bardzo dobrym pojazdem, który sprawdził się w swej roli. Model to nowy produkt Italeri, które wypuszcza serię pojazdów opartych o konstrukcję Autoblindy. Mam cichą nadzieję, że pozostałe włoskie konstrukcje też się doczekają swoich miniatur i to nie tylko jako przepaki Esci. Ale do rzeczy. W gustownym pudełku... ... znajdziemy jedną tylko wypraskę, instrukcję, kalkomanię i film potrzebny do wykonania przedniej szyby. Instrukcja: klasyczna, prosta, jasna i zrozumiała. Dwa wycinki poniżej. Proponowane są dwa malowania z Tunezji. Można powiedzieć, że mało, ale dla mnie wystarczająco. Poza tym są zdjęcia, a co do kalek to pojazdy te były bardzo rzadko oznaczane w sposób inny niż numerami rejestracyjnymi i ewentualnie znakiem rozpoznawczym dla lotnictwa. A oto i awers i rewers wypraski: Oraz kilka szczegółów in plus: piękne felgi, grill chłodnicy, ładne uzbrojenie... ..., a także in minus: zapasowe koło odlane razem z maską, tragiczne wręcz kanistry boczne odlane jako jedna część (domyślam się, że dla zaoszczędzenia kosztów drugiej wypraski - w dodatku ten rząd kanistrów od drugiej strony jest... pusty), bieżnik nie przypominające żadnego ze wzorów ogumienia stosowanych wtedy w pojazdach z serii AB i AS. Zestawy dodatkowe? Z tego co się do tej pory zorientowałem to dostępne są koła z bieżnikiem odpowiadającym rzeczywistości, oraz żywiczne Bredy. Niestety nigdzie nie znalazłem dedykowanych figurek - wielka, wielka szkoda :( Generalnie jak dla mnie bardzo dobry zestaw, który na pewno jest solidną bazą do dobrego i ciekawego modelu. Ja tam polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 20 Kwietnia 2009 Share Napisano 20 Kwietnia 2009 (edytowane) Panzer4 przejrzyj dokładnie sklepy np: T&T. Są blachy z OKB GRIGOROV, różne żywiczne koła (afrykańskie, sycylijskie, kontynentalne), przednia maska bez koła zapasowego i inne żywiczne oraz metalowe pierdółki korygujące i waloryzujące modele AS i AB (np.: RETROKIT ROG72001, bardzo fajna konwersja z MR Panzer MRP 72026). A co do figurek to ciężko jest je zdobyć ale nie załamuj się Trzeba szukać i tak: DOC Models robi Włochów z metalu (w tym obsługę do 20mm Breda 20/65), Continental Model Supply Company robi całą pięcioosobową załogę do Sahariany oznaczenie DF03, pod oznaczeniem SWT-7202 Steelwork Models robi dwóch czołgistów do L.3/33/35/38, ModellTrans MT72903 robi 3 i 1/2 Włocha konserwowego Więcej nie napiszę bo nie pamiętam i nie chce mi się już szperać po szafach Miłej zabawy przy sklejaniu i za to, że włoski akcent Edytowane 20 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 20 Kwietnia 2009 Share Napisano 20 Kwietnia 2009 W pudełku są 2 modele czy to moje niedowidzenie lub złudzenie optyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 20 Kwietnia 2009 Share Napisano 20 Kwietnia 2009 Złudzenie ponieważ jest napisane że awers i rewers wypraski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 20 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2009 Panzer4 przejrzyj dokładnie sklepy np: T&T. Są blachy z OKB GRIGOROV, różne żywiczne koła (afrykańskie, sycylijskie, kontynentalne), przednia maska bez koła zapasowego i inne żywiczne oraz metalowe pierdółki korygujące i waloryzujące modele AS i AB (np.: RETROKIT ROG72001, bardzo fajna konwersja z MR Panzer MRP 72026). A co do figurek to ciężko jest je zdobyć ale nie załamuj się Trzeba szukać i tak: DOC Models robi Włochów z metalu (w tym obsługę do 20mm Breda 20/65), Continental Model Supply Company robi całą pięcioosobową załogę do Sahariany oznaczenie DF03, pod oznaczeniem SWT-7202 Steelwork Models robi dwóch czołgistów do L.3/33/35/38, ModellTrans MT72903 robi 3 i 1/2 Włocha konserwowego Więcej nie napiszę bo nie pamiętam i nie chce mi się już szperać po szafach Miłej zabawy przy sklejaniu i za to, że włoski akcent Dzięki za dobre słowo i informacje Do włoskich klimatów spod słońca Afryki zachęcił mnie brat z tą różnicą, że jego interesują jedynie czołgi i samoventi, a mnie właśnie autoblindy, lancie i pochodne - generalnie dziwy na kołach. Plan jest taki, żeby zrobić jakąś winietkę AS 42 z AB 41 i stąd pytanie o figurki. Coś mi mówi, że zakup tych dwóch modeli to będzie ułamek kosztów tego projektu... :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 20 Kwietnia 2009 Share Napisano 20 Kwietnia 2009 A nie ma za co Coś mi mówi, że zakup tych dwóch modeli to będzie ułamek kosztów tego projektu... :( Oj tak Jeśli chcesz oczywiście inwestować w blachy i żywicę, trio Italeri + OKB + RetroKIt powinno w zupełności wystarczyć (ewentualnie jeszcze BM-7203 z Brach Model). Niestety w tej skali pojazdy włoskie i dodatki są piekielnie drogie a przeważają głównie żywiczniaki (uśmiech do plastików Italeri za włoszczyznę w 1/72 i DOC Model która to po wypuszczeniu przepięknych CV 3/33/35 myśli nad innymi modelami - np.: L6/40 oraz ACE - ostatniej nadziei głupich...). Poza tym obok istnych perełek (głównie z żywicy :( ) takich jak ciężarówki z MarS-a czy rodzina Semovente z Brach Model zdarzają się i gnioty... Ale na bezrybiu i rak też ryba Polecam Ci jeszcze stronę http://forum.worldwar.it/Forum/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 21 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2009 A miałeś do czynienia z Lancią z Ace? Jak to tam wygląda? Jest źle, czy tragicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Dobrze, że jest ale bez szpachli i drobnych samoróbek się nie obejdzie. Przy zakupie radzę też dokładnie obejrzeć wypraski. Ogólnie przy ACE nauczyłem się kupować modele z pierwszych serii kiedy zużycie form nie ma jeszcze wpływu na wypraski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 12 Maja 2009 Autor Share Napisano 12 Maja 2009 Po analizie rynku dodatki do planowanego projektu AS 42 i AB 41 wyniosą jakieś 30 EUR :/ Wchodzi w to fototrawionka z blachami pod koła, załoga i dwa zestawy kół "Lybia". Zestaw karabinów breda z Marsa (jedyne jakie znalazłem) kosztuje ponad 70 zł... masakra. Coś mi mówi, że projekt się trochę oddali w czasie. Ale nie zrezygnuję z niego! Będą dwie autoblindy choćby nie wiem co!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Panzer4 odbierz PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi