kermit zaba Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Witam! Czeka mnie konkretne przerabianie BTR-60P, więc dla relaksu i pod wpływem pewnej książki zabrałem się za Teciaka. Po otwarciu pudełka wysypuje się nam: Instrukcja z kalkomanią Komplet ramek Jak to w wypadku Revella nie ma się czego uczepić, a jak jest, to jeszcze żyje w słodkiej nieświadomości . Do tej pory udało się zrobić: Wannę: Górę kadłuba z poodginanymi osłonami bocznymi i sfrezowanymi fartuchami: Wieżę a na niej delikatną fakturę odlewu: Dzięki uprzejmości znajomego wpadła mi w ręce mini wiertarko-frezarko-polerowaczko-szlifierka, coś na kształt elektronarzędzia Dremel. Nie mam słów uznania nad tym wynalazkiem . Stożkowym frezem dość sporych rozmiarów pocieniłem gumowe fartuchy, spiłowałem przewody na wieży i zrobiłem parę innych bzdetów. A zastosowanie malutkich frezów dentystycznych dałoby praktycznie nieograniczone możliwości! Czas sobie sprawić takie badziewko Tak dla porównania fartuch frezowany i niefrezowany: A teraz pytania w gruncie rzeczy retoryczne: czy wersja M1 była używana w ZSRR, czy to jest oznaczenie czołgów na eksport? A może to ten sam wóz który w ZSRR nosił oznaczenie A? Jakie są różnice między M1 i A? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 O! Fajne! Co do wersji to najlepiej zrób jakiś konkretny pojazd z fotografii. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 A nie pragniesz zrobić naszego? Największy babol zestawu to brak peryskopów przy włazie dowódcy. Blaszka Eduard będzie zastosowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Nie, pojazd będzie stamtąd, gdzie go zdjełano. Nad Twardym pomyślimy w innym terminie . W sumie jeszcze nie stosowałem blach na taką skalę, dzięki za podsunięcie pomysłu . Za parę godzin odwiedzę jego większego brata na Forcie Czerniakowskim. Obcykam go i zobaczę co jest do poprawki, spojrzę w portfel i......poczekam do wypłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Chcesz foty wozów z CA z zimnej wojny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Oczywiście! Najlepiej wrzuć je do wątku, reszcie społeczności się przyda. Bo ja na ten przykład przekopałem net w poszukiwaniu widoku z góry wierzy, tak, żeby było widać wszystkie przyrządy, przewody... Teraz przedzieram się przez nTW i skutki nadal marne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Ja mam foty z naszej cytadeli. To wg Concrda jest wersja G. Nie wiem, czy w W-wie nie ma jeszcze wcześniejszej - B, zobacz recenzję modelu na ontheway. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 http://svsm.org/gallery/T-72-family ->polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 25 Kwietnia 2009 Share Napisano 25 Kwietnia 2009 Obiecane fotki. Pochodzą z publikacji wydawnictwa Concord. Przedstawiają wczesne M1 na ćwiczeniach Zapad'81. Nie wiem, czy czytałeś recenzję na ontheway? Piszą tam, że kadłub i owszem ruski, ale wieża czesko/polska. Osobiście mam jeszcze inną teorię... Foty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 27 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Panowie wielkie dzięki za zainteresowanie tematem Czas na dalszą dłubaninę, tym razem podwoziową. Właśnie rozważam temat ilości śrub w kole jezdnym... 6 czy 8? rtoipmodest wcześniej pisałeś o blachach, pytałem w sklepach, grzebałem w necie i nic takiego nie ma. A na Fort Czerniakowski nie udało się wejść, remont, czy jakaś inna cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=61018&page=4 U dołu str są zdjęcia T-72 z Fortu Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Właśnie rozważam temat ilości śrub w kole jezdnym... 6 czy 8? 8 - wersja wczesna 6 - późniejsze. Mam kółka 8-śrubowe z ACE mogę odstąpić w razie potrzeby. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 27 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Mam następne pytanie, gdzie można Was wszystkich zebrać, żeby zimnym z pianką podziękować za ten materiał? Na poważnie, tak myślałem, bo na większości zdjęć Tanków obłożonych kostkami reaktywnego występują koła 6-śrubowe, a przecież wersje AW, BW były późniejsze względem bazowych A i B. Może tok myślenia zagmatwany, ale wnioski prawidłowe szwabu87 chodzi o te dwie foty? bo reszta 'dołu strony' to chyba M1 z Cytadeli Poznańskiej, mimo to, dzięki, te detale na pewno się przydadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Ciekawe co piszesz o blaszkach bo ja mam 2 zestawy (2x). http://www.eduard.cz/products/card.php?id_product=5076&name=t-72&catalogue_nb=&type=&pgroup=&scale=2&product_month=&product_year=&page_start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 szwabu87 chodzi o te dwie foty? bo reszta 'dołu strony' to chyba M1 z Cytadeli Poznańskiej, mimo to, dzięki, te detale na pewno się przydadzą Dwie?? Myślałem ze ten szczegółowo obcykany jest F.Cz. No ale ok że sie przydadzą Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 5 Maja 2009 Autor Share Napisano 5 Maja 2009 Jak widać nawet lekki i przyjemny projekt staje w miejscu w konfrontacji z szarą rzeczywistością Nowe zdjęcia wieży: Jeszcze muszę dorobić przewody elektryczne, bo je spiłowałem przed robieniem faktury odlewu. Do tego na wieży jest urządzonko wymagające zwaloryzowania, trzeba dorobić płytkę z 4 śrubami i daszek. Fachowy opis techniczny, no nie? Teraz pytanie: Co zrobić z tymi dziwnymi wypustkami na łączeniu kopuły i podstawy wieży w przedniej części? Na zdjęciach tego nie widzę, więc pewnie szpachlunek? A tutaj wstępnie zmontowane podwozie: Od razu mówię, że liny zostawiam zestawowe, wyglądają zadowalająco, jedynie uchwyty na pancerzu dorobię z blaszki. rtoipmodest jak to się stało, że w sklepach o tym nie słyszeli od Łodzi, po Warszawę? W każdym razie dzięki za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 5 Maja 2009 Share Napisano 5 Maja 2009 Ja na twoim miejscu najpierw pomalowałbym wieżę a później dopiero przykleił detale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 5 Maja 2009 Share Napisano 5 Maja 2009 Ciekawy projekt. Super wyszło poprawianie dalmierza. Wypustki z przodu wieży zostają. Tylko granaty dymne bym obniżył zdeko. Po tej stronie gdzie jest ich 7, te pierwsze 6 sztuk musi być w jednej linii równolegle do stropu kadłuba, patrząc od przodu. Patrząc z góry wszystkie granaty zgodnie z kierunkiem jazdy i pod tym samym kątem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 Jak widać nawet lekki i przyjemny projekt staje w miejscu w konfrontacji z szarą rzeczywistością Czyli: normalnie. Fajnie że zmieniłeś sposób wstawiania zdjęć - znacznie przyjemniej się teraz ogląda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 rtoipmodest jak to się stało, że w sklepach o tym nie słyszeli od Łodzi, po Warszawę? W każdym razie dzięki za informację No prawdoipodobnie trafiłeś na wyjątkowe c..y. A w jakich sklepach byłeś? Przecież powinni mieć katalogi. A może mieli właśnie kolesi i im przeszkadzałeś w pogaduchach (dobrze należeć do grona kolesiów). Ja zanim zabiorę się za model tęgo myślę i sprawdzam strony producentów, T&T, Ontheway. Oto jak u mnie powstał koncept Warriora. Serfując w pracy (teraz nas odłaczyli ) na smallscaleafv w galerii wyczaiłem Warriora i podpis Iron Hammer'88. No to extra pomyślałem. Wizyta na stronie Revell - oba wałzy otwarte i potwierdzenie przyjemnego malowania. Wizyta na stronie Eduard. I w drodze powrotnej kupno modelu. Potem i tak wyszły kiszki Revella i Eduarda. Wracając do Twego modelu. Liny rzeczywiście ładne. Ja spróbuję dać metalowe, ale nie wiem jak mi się ułożą. Nie pokusisz się zrobiena peryskopów na kopule dowódcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 6 Maja 2009 Share Napisano 6 Maja 2009 Na zdjęciach widać jeszcze jeden błąd. Rura do przekraczania przeszkód wodnych po dnie powinna być niżej a te podpórki, na których ona się trzyma powinny opadać a nie wznosić się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 7 Maja 2009 Autor Share Napisano 7 Maja 2009 jager27 spokojna Twoja potargana, w miejscach gdzie są wszelkie zakamarki pójdzie czarny cień, dodatkowo poprawione pędzelkiem, jeżeli aero nie da rady FAHR dalmierz był tylko wyskrobany skalpelem, dodatkowo pomogłem sobie klejem, który zmiękczył plastik. Wypustki zostaną, faktycznie na niektórych zdjęciach je widać. Jakieś zaślepki kieszeni na wkłady rozmiaru D Dolly Parton? Wyrzutnie granatów zostają na swoim miejscu. Te z lewej strony wieży "prawie" leżą w jednej lini, a wszystkie celują wzdłuż osi lufy działa. Hehe, z tą rurą to miałem spore manewry... Jak widać jeszcze się nie skończyły, poprawię, dzięki za uwagi TankRed1070 też tak uważam, zwłaszcza jak tych zdjęć jest dużo i wszystkie trzeba otworzyć rtoipmodest już nie będę robić antyreklamy, swoją drogą ja też mogłem większą łopatę kupić, żeby sie dokładniej przedrzeć przez zasoby sieciowe . Algorytm postępowania jak najbardziej poprawny, często sam go stosuję jak mam wolną chwilę. Właśnie tego układania liny się trochę boję. druciki trzeba najpierw skręcić, później giąć i to w dość skomplikowany sposób. Po tej operacji splot może wyjść jakiś nierównomierny, a tak jest lina z zestawu na bardzo przyzwoitym poziomie. Peryskopami dowódcy jeszcze się nie zainteresowałem, popatrzę na zdjęcia, może coś się uda zdziałać Tyle odpowiedzi, teraz pochwalę się lampką: Planuję zrobić okablowanie na wieży. Macie może jakieś zdjęcie pokazujące prawy węzeł rozdzielający kable na Łunę i wyrzutnie? Lewym też nie pogardzę... Plany na przyszłość to: Rzeczone wyżej okablowanie Skrzynie na amunicję Daszek nad celownikiem i jego pokrywa Liny z zaczepami, ale to już chyba po malowaniu Zastrzegam sobie prawo do zmiany kolejności tudzież totalnego pomieszania ww punktów Taki apgrejd: Wymyśliłem bardzo prosty, acz efektowny sposób na wykonanie przewodów paliwowych. Teraz tylko muszę poszukać jak one oplatały dodatkowe zbiorniki paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 Jeśli gruntownie zlustrujesz poniższy link, znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz. http://www.primeportal.net/tanks/t-72.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 7 Maja 2009 Autor Share Napisano 7 Maja 2009 (edytowane) FAHR dokładnie o takie coś ki chodziło Dzięki Dzisiaj zająłem się elektryką (plus przewodem, masę na pancerz.....) A teraz kilka szczegółów: Chyba na dzisiaj wystarczy Edytowane 7 Maja 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 7 Maja 2009 Autor Share Napisano 7 Maja 2009 Aha i jeszcze pytanie. Opanowałem już technologię produkcji przewodów paliwowych na beczkach, wiem gdzie są umieszczone, ale czy były montowane na maszynach radzieckich? Bo na ten przykład Polacy stosowali je jako kanistry z których przelewali paliwo do zbiorników głównych: A znowu Tank z DDRówka wydaje się okablowany, co wskazywałoby, że to zewnętrzne zbiorniki z których można bezpośrednio zasysać: Zdjęcia z wydawnictwa CONDOR, Steven Zaloga "T-72 Soviet MBT" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi