Skocz do zawartości

DAF XF105 + Schmitz S.CF 24G 40' FX

Mateusz C

Rekomendowane odpowiedzi

To może i ja zaprezentuje to, co powstaje od kilku tygodni na moim warsztacie

Jakiś czas temu chciałem zrobić Scanie z HDSem, z projektu zrezygnowałem z różnych powodów. Głównym z nich były finanse...

Postanowiłem zrobić wg. mnie coś tańszego ale równie ładnego Na warsztat ponownie trafiła stopiątka lecz tym razem z naczepą robioną od podstaw z PCV-ki. Przy budowie opieram się gównie na rysunkach i zdjęciach z katalogów i ulotek Schmitz Cargobull. Docelowo podwozie naczepy ma być zielone, tak jak ma to miejsce w firmie której odwzoruje ciągnik. Dość tego owijania, czas na fotki:

DAF:

obrazekz.jpg

w892.png

i kilka wycinków z pdf'u

75500035.jpg

w570.png

11127043.jpg

w619.png

74016651.jpg

w590.png

98563696.jpg

i fotki "modelu" z przed tygodnia:

dsc07562.jpg

w800.png

dsc07559.jpg

w800.png

dsc07560.jpg

w600.png

dsc07561.jpg

w800.png

Oraz z tego, co zrobiłem w zeszły weekend:

Mianowicie oczka, za które mocuję się naczepę do promów:

dsc07566i.jpg

w1632.png

28441499.jpg

w311.png

Zrobiłem przednią belkę/poprzeczkę:

dsc07567.jpg

w1632.png

Początki prac nad tylną rozsuwaną belką:

dsc07568x.jpg

w1632.png

I ogół wykonanych prac:

dsc07565.jpg

w1632.png

Do budowy używam PCVki o grubości 1mm. Co prawda porównując to do skali, to trochę za grube, ponieważ blacha musiałaby mieć grubość 24mm, co nie jest realne w naczepach. Ale dzięki temu model jest sztywny, trwały itd. Po za tym, jak kiedyś mierzyłem grubość ramy italerki, to też mi wyszło jakieś 0.9mm, czyli dużej różnicy pomiędzy mną a Italeri nie ma

PS. Myślę, że pod koniec tygodnia wreszcie zrobię porządny aktual z budowy

• 2 weeks later...

Praca przy modelu wre (ale tylko czasami w weekendy) Tak więc, od ostatniej aktualki dorobiłem cały tył, "mechanizm" wysuwania belki oraz przełożyłem zawieszenie z oryginalnej Schmitz'ki Italeri Innym sukcesem z którego bardzo się ciesze, było wygranie nowej, nie sklejonej kontenerówki 40ft Zresztą, co ja będę opowiadał, sami się znacie i najlepiej widzicie jak postępują prace:

dsc07593.jpg

dsc07594.jpg

dsc07595.jpg

dsc07592.jpg

dsc07590.jpg

dsc07591.jpg

Brawo !

Czekam niecierpliwie na postęp prac, naczepa będzie niesamowita.

Dokumentację zdjęciową masz bogatą, więc pewnie nie będzie Ci potrzebne nic więcej, ale jako ciekawostkę przypomnę mój stary temat, gdzie obcykałem parę szczegółów podobnej naczepy:

viewtopic.php?t=7736

Mam małe pytanką - czy asymetryczny rozstaw osi zostanie? Bo na zdjęciach, które pokazałeś (prawdziwej naczepy), osie są w równych odległościach.

Pozdrowienia.

PS.

A tak w ogóle, to może fajny byłby projekt grupowy - transport kontenerów

Jarek, dzięki za linka, fotki mogą się przydać ;) Choć już wcześniej zdążyłem przeczytać ten temat.

Co do tej przedniej osi, już tak zostanie, wg rysunku, wg linijki, suwmiarki nie chciało wyjść inaczej Oto rysunek:

93258912.jpg

Rzeczywiście fotki nie oddają aż tak tego odstępu, ale jak się dobrze przyjrzeć, jakiś tam jest.

Jak dla meni fotki oddają aż za duży odstęp. Ktoś kto nie zobaczył tych planów stwierdzi że jest to fantazja twórcza. Ale mi się podoba to że podchodzisz profesjonalnie do sprawy.

PS.

A tak w ogóle, to może fajny byłby projekt grupowy - transport kontenerów

Tiaaa ... Tylko gdzie tyle kontenerów wytrzasnąć ?

Pozdrawiam.

Ale jak by tak każdy zakupił taki zestaw to w Polsce było by ciężko o kolejny-a Jarek pisał że Manika już nie robią Pożyjemy zobaczymy

Oczywiście Mateusz się chyba nie obrazi za OT

Pozdrawiam

Miło, że temat się kręci

A tak na poważnie, fakt, ten odstęp może wydawać się za duży, ale jak przyjdą nadkola to powinno być ok. Co do volva, to hmm Modelik sklejony w październiku-listopadzie 2006, także to stary grad Ale mimo wszystko go lubię, przypomina mi o czymś pięknym

Jak ktoś ma konto na pkmc, zapraszam do obejrzenia galerii o tym modeliku

http://www.forum.pkmc.eu/login.php?redirect=viewtopic.php&t=82

Witam wszystkich ponownie

Nie wiem jak ja to zrobiłem, ale w ciągu tygodnia roboczego wyszlifowałem, pomalowałem i poobklejałem kontener. Ogólnie to z jestem zadowolony w 80ciu procentach. Dziś, po ponad godzinie, kilkunastu przekleństwach, oblaniu rozciętego palca octem i kilku sceptycznych spojrzeniach w lustro, boczne kalki zostały przyklejone Po prostu bardzo ciężko było je uformować w bocznych ściankach. Do zupełnego skończenia zostało wypolerować dach, wytrzeć resztki pasty i nałożyć na przedniej ścianie numery boczne.

dsc07625.jpg

dsc07626.jpg

dsc07628.jpg

dsc07629.jpg

Ale lipne fotki mi wyszły

Oj, oj, będę krytykował...

Ale najpierw pochwalę, za nałożenie kalek - fakt, dobre ich położenie na bocznych ścianach to tragedia - też mam ten kontener i jak kiedyś będę go sklejał, to kalki będą raczej małe. prościej jest na kontenerze 20" z zestawu z MANem, bo on ma "blachę trapezową" a nie "kwadratową" na bocznych ścianach.

Teraz to, co mi się nie podoba:

- wychodzi łączenie bocznych ścian - nie wiem, jak to wygląda w rzeczywistości, ale na zdjęciach wychodzi szpara;

- pomaluj rygle drzwi na srebrno i uszczelki na czarno, bo na razie drzwi kontenera wyglądają jak wytłoczki plastiku, nie imitujące charakterystycznych elementów;

- szkoda, że nie zaszpachlowałes narożników, tam gdzie są mocowania kontenera (do naczepy i na górze - miejsca otworów), widać łączenia (szpary) i wygląda to źle. Wiesz, o czym mówię?

Masz szczęście, że twoje kalki trzymają, moje się nie nadawały do naklejenia :(

Robisz fajną naczepę, szkoda, że nie dopracowałeś tych elementow.

Pozdrowienia.