Mateusz C Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 To może i ja zaprezentuje to, co powstaje od kilku tygodni na moim warsztacie Jakiś czas temu chciałem zrobić Scanie z HDSem, z projektu zrezygnowałem z różnych powodów. Głównym z nich były finanse... Postanowiłem zrobić wg. mnie coś tańszego ale równie ładnego Na warsztat ponownie trafiła stopiątka lecz tym razem z naczepą robioną od podstaw z PCV-ki. Przy budowie opieram się gównie na rysunkach i zdjęciach z katalogów i ulotek Schmitz Cargobull. Docelowo podwozie naczepy ma być zielone, tak jak ma to miejsce w firmie której odwzoruje ciągnik. Dość tego owijania, czas na fotki: DAF: i kilka wycinków z pdf'u i fotki "modelu" z przed tygodnia: Oraz z tego, co zrobiłem w zeszły weekend: Mianowicie oczka, za które mocuję się naczepę do promów: Zrobiłem przednią belkę/poprzeczkę: Początki prac nad tylną rozsuwaną belką: I ogół wykonanych prac: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 No proszę... kolejny świetny model się zapowiada! Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Ciekawy projekt. Będe podglądał warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Cóż więcej dodać . Model będzie na wysokim poziomie . Tak trzymaj Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Zaczyna się ciekawie, dobrze Ci idzie, powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Jak narazie bardzo ładnie się to prezentuje... Powodzonka w budowie. btw. jakiego PCV urzywasz do budowy (chodzi mi o grubość)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz C Napisano 5 Maja 2009 Autor Share Napisano 5 Maja 2009 Do budowy używam PCVki o grubości 1mm. Co prawda porównując to do skali, to trochę za grube, ponieważ blacha musiałaby mieć grubość 24mm, co nie jest realne w naczepach. Ale dzięki temu model jest sztywny, trwały itd. Po za tym, jak kiedyś mierzyłem grubość ramy italerki, to też mi wyszło jakieś 0.9mm, czyli dużej różnicy pomiędzy mną a Italeri nie ma PS. Myślę, że pod koniec tygodnia wreszcie zrobię porządny aktual z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz C Napisano 16 Maja 2009 Autor Share Napisano 16 Maja 2009 Praca przy modelu wre (ale tylko czasami w weekendy) Tak więc, od ostatniej aktualki dorobiłem cały tył, "mechanizm" wysuwania belki oraz przełożyłem zawieszenie z oryginalnej Schmitz'ki Italeri Innym sukcesem z którego bardzo się ciesze, było wygranie nowej, nie sklejonej kontenerówki 40ft Zresztą, co ja będę opowiadał, sami się znacie i najlepiej widzicie jak postępują prace: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 16 Maja 2009 Share Napisano 16 Maja 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Maja 2009 Share Napisano 16 Maja 2009 Brawo ! Czekam niecierpliwie na postęp prac, naczepa będzie niesamowita. Dokumentację zdjęciową masz bogatą, więc pewnie nie będzie Ci potrzebne nic więcej, ale jako ciekawostkę przypomnę mój stary temat, gdzie obcykałem parę szczegółów podobnej naczepy: viewtopic.php?t=7736 Mam małe pytanką - czy asymetryczny rozstaw osi zostanie? Bo na zdjęciach, które pokazałeś (prawdziwej naczepy), osie są w równych odległościach. Pozdrowienia. PS. A tak w ogóle, to może fajny byłby projekt grupowy - transport kontenerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 JarekS ciekawy pomysł z tym projektem grupowym można by taki projekt zrealizować. a naczepka super czekam na finisz bo zapowiada się ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz C Napisano 17 Maja 2009 Autor Share Napisano 17 Maja 2009 Jarek, dzięki za linka, fotki mogą się przydać ;) Choć już wcześniej zdążyłem przeczytać ten temat. Co do tej przedniej osi, już tak zostanie, wg rysunku, wg linijki, suwmiarki nie chciało wyjść inaczej Oto rysunek: Rzeczywiście fotki nie oddają aż tak tego odstępu, ale jak się dobrze przyjrzeć, jakiś tam jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 Jak dla meni fotki oddają aż za duży odstęp. Ktoś kto nie zobaczył tych planów stwierdzi że jest to fantazja twórcza. Ale mi się podoba to że podchodzisz profesjonalnie do sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 PS.A tak w ogóle, to może fajny byłby projekt grupowy - transport kontenerów Tiaaa ... Tylko gdzie tyle kontenerów wytrzasnąć ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 Bodzio, z zestawu Italeri ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 Ale jak by tak każdy zakupił taki zestaw to w Polsce było by ciężko o kolejny-a Jarek pisał że Manika już nie robią Pożyjemy zobaczymy Oczywiście Mateusz się chyba nie obrazi za OT Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 Ja mam dostęp, ale tylko do jednego , który na nie czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 To po co wogóle to piszesz ... Mateuszu, prace nad naczepką idą pięknie, nie mogę się doczekać efektu końcowego . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonnym Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 no naczepka fajnie wykonana ale tego volviaka co podpioles to chyba nigdzie nie widzialem- bardzo ladny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 Jak chcesz to na PKMC jest jego galeria wraz z naczepą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 19 Maja 2009 Share Napisano 19 Maja 2009 A tak sobie napisałem żeby więcej postów mieć. I żeby akurat Ciebie zdenerwować. Nie no żartuje, Michał zrzuć na luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz C Napisano 19 Maja 2009 Autor Share Napisano 19 Maja 2009 Miło, że temat się kręci A tak na poważnie, fakt, ten odstęp może wydawać się za duży, ale jak przyjdą nadkola to powinno być ok. Co do volva, to hmm Modelik sklejony w październiku-listopadzie 2006, także to stary grad Ale mimo wszystko go lubię, przypomina mi o czymś pięknym Jak ktoś ma konto na pkmc, zapraszam do obejrzenia galerii o tym modeliku http://www.forum.pkmc.eu/login.php?redirect=viewtopic.php&t=82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz C Napisano 22 Maja 2009 Autor Share Napisano 22 Maja 2009 Witam wszystkich ponownie Nie wiem jak ja to zrobiłem, ale w ciągu tygodnia roboczego wyszlifowałem, pomalowałem i poobklejałem kontener. Ogólnie to z jestem zadowolony w 80ciu procentach. Dziś, po ponad godzinie, kilkunastu przekleństwach, oblaniu rozciętego palca octem i kilku sceptycznych spojrzeniach w lustro, boczne kalki zostały przyklejone Po prostu bardzo ciężko było je uformować w bocznych ściankach. Do zupełnego skończenia zostało wypolerować dach, wytrzeć resztki pasty i nałożyć na przedniej ścianie numery boczne. Ale lipne fotki mi wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 Oj, oj, będę krytykował... Ale najpierw pochwalę, za nałożenie kalek - fakt, dobre ich położenie na bocznych ścianach to tragedia - też mam ten kontener i jak kiedyś będę go sklejał, to kalki będą raczej małe. prościej jest na kontenerze 20" z zestawu z MANem, bo on ma "blachę trapezową" a nie "kwadratową" na bocznych ścianach. Teraz to, co mi się nie podoba: - wychodzi łączenie bocznych ścian - nie wiem, jak to wygląda w rzeczywistości, ale na zdjęciach wychodzi szpara; - pomaluj rygle drzwi na srebrno i uszczelki na czarno, bo na razie drzwi kontenera wyglądają jak wytłoczki plastiku, nie imitujące charakterystycznych elementów; - szkoda, że nie zaszpachlowałes narożników, tam gdzie są mocowania kontenera (do naczepy i na górze - miejsca otworów), widać łączenia (szpary) i wygląda to źle. Wiesz, o czym mówię? Masz szczęście, że twoje kalki trzymają, moje się nie nadawały do naklejenia :( Robisz fajną naczepę, szkoda, że nie dopracowałeś tych elementow. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi