Messer Napisano 27 Maja 2009 Autor Share Napisano 27 Maja 2009 Witam po przerwie. Dawno nic nie pisałem - studia i zbliżająca się sesja nie ułatwiają pracy nad modelem Zabrałem się za boki tunelu środkowego. W oryginale wygląda to tak: A w modelu tak: Zrobiłem więc swoje z odpowiednio wyciętej i wyszlifowanej płytki polistyrenowej: Potem przyszła kolej na łopatki na kolumnie kierownicy. Wg Revell'a były one odlane z całą kolumną czyli nic wspólnego z rzeczywistością W oryginale łopatki są w zagłębieniach i są bardzo filigranowe. Postanowiłem zrobić je z miedzianego drutu 0.5mm spłaszczonego na końcu. Otwory w osłonie kolumny wywierciłem i zaślepiłem od tyłu kawałkiem polistyrenu i zrobiłem w nim otwory pod łopatki. Tył kierownicy został zaokrąglony ( jak w 1:1): Pocieniowałem też daszek nad zegarami - nie ścieniałem ich bardzo bo jak pokazuje zdjęcie: są one dość grube. Nie widać tego na fotce ale ich grubość troszkę się zmniejszyła Przerobione też zostało już do końca całe zawieszenie. Dodane nowe mocowania amorków z przodu ( z rurki mosiężnej 2mm). Obniżony tył i przesunięte mocowania tylnej belki, aby koło było w centrum nadkola. Tył stoi wyżej z racji ciasnego spasowania - po sklejeniu będzie ciut niżej. Sam tył będzie stał minimalnie wyżej, bo lubię taki styl I to narazie tyle. Kolejne aktualizacje będę z dłuuuga przerwą z racji zbliżającej się sesji Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 27 Maja 2009 Share Napisano 27 Maja 2009 Kurde ale odwzorowanie szacunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 27 Maja 2009 Autor Share Napisano 27 Maja 2009 punio dzieki Niestety bryka nie jest odwzorowana tak jak bym chciał ( koła - za mało "szprych", pręciki w kierownicy krzywe, mieszek nie wygląda tak jak powinien, tylna i przednia zawiecha to SF, itd...) - ale to jest model... Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 27 Maja 2009 Share Napisano 27 Maja 2009 Mam nadzieję, że zmienisz tarcze hamulcowe - to co daje revell to jedna wielka pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 27 Maja 2009 Autor Share Napisano 27 Maja 2009 koksik750 oczywiście Mam kupione Aberowskie 14mm tarcze - muszę zdobyć jeszcze tylko zaciski. Revell'owskie jeszcze są bo poręczniej się za nie chwyta części zawieszenia. Oczywiście na odpowiednim etapie zostaną zastąpione Aberem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 2 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2009 Witam. Zabrałem się za podwozie. Tylne zawieszenie - rama podtrzymująca most dostała śruby we wszystkich miejscach po wypychaczach ( ot taka mała fanaberia), skrzynia biegów i wydech również otrzymały śruby ( pozostałości z fototrawionek). Zabrałem się za poprawianie okrągłego logo na konsoli z tyłu ( między fotelami) - było za wysoko. Oszlifowałem także pałąki za siedzeniami do z grubsza właściwego kształtu. Sory za słabe foto... Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Ładnie ,ładnie sobie poczynasz Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 16 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2009 Witam, Temat jeszcze nie umarł Przykleiłem wcześniej zrobione karbowane boczki do boków konsoli/tunelu. Zaślepka na tylnej konsoli już wpasowana ( muszę ją jeszcze obrócić aby była równolegle do podłogi ). Zrobiłem pedały - blaszka alu, wyżarzana i wygniatana - teraz tego nie widać ale ma wygniecione takie rowki na swojej powierzchni. Zrobiłem nakładki na progi również z blaszki alu - ale to dopiero baza - muszę jeszcze na nich zrobić imitację wgłębień ( od wew strony), a od zew zakleić pasek chromowanej folii. Doszły też kalki na BMW oraz pasy. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 Palce lizać... Kawał dobrej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 Kawał bardzo dobrej roboty fajnie wyglądają te pedały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Ładnie ładnie trzymamy kciuki za dalsze postępy Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2009 Witam Sesja się skończyła ( nie tak jak bym chciał, ale cóż...), więc zabieram się za BMW. Poczyniłem już pierwsze kroki malarskie. Kasta dostała podkład, została wyszlifowana, a następnie przód dostał srebrny APP. Srebrny jest dość ciemny ale to dobrze bo fabrycznie jest to titanium silver. Potem przyszła kolej na fotele. Pomalowane ma biało, otuliny na szwy na czarno - to waśnie te czarne szwy wyszły tragicznie - przez to fotele wyglądają jak g**o... Niestety nie ma szans na poprawki bo musiał bym zmyć całe fotele - a nie mam już więcej kalek na zagłówki. Fotele jeszcze nie są skończone. Dzisiaj kupiłem spray "chrom" APP i jestem nim zachwycony. Przednie, lezące nerki ( jeśli to można tak nazwać ) były w tragicznym stanie - pod fabrycznym chromem były jakieś paprochy - nie mogłem tego przeżyć. Zeszlifowałem fabryczny chrom, położyłem podkład, czarny błyszczący a potem chrom ( wszystko z APP) - efekt taki jak przy super metalicu Gunze - stworzyło się piękne lustro, a chrom nie wygląda już zabawkowo Jedna z kratek już pomalowana na czarno. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Kurcze Messer szalejesz! Powodzenia! PS: Myślałem już że nie żyjesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Potem przyszła kolej na fotele. Pomalowane ma biało, otuliny na szwy na czarno - to waśnie te czarne szwy wyszły tragicznie - przez to fotele wyglądają jak g**o Zaś takie straszne to one nie są Powodzonka w dalszych pracach oraz więcej cierpliwości Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2009 Krzychu126 - no ładnie - chwile mnie na forum nie ma i od razu że nie żyjesz... Bodzio to nie w cierpliwości jest problem, lecz w braku doświadczenia ( pierwszy raz coś takiego robię - sądząc po efekcie - ostatni ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 E tam... Następnym razem będzie lepiej ,i miejmy nadzieje będzie ten następny raz Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2009 Bodzio kolejny model siedzenia będzie miał w standardzie - zresztą zmieniać siedzenia w lamborghini to zbrodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Hehe w sumie racja ,ale zawsze coś tam można upiększyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 16 Lipca 2009 Autor Share Napisano 16 Lipca 2009 Witam, Powoli dłubie przy bawarce - z naciskiem na powoli Początki malowania wnętrza. Wnętrze w stylu black&white jest upierdliwe w malowaniu, dlatego będą jeszcze potrzebne drobne retusze. Fotele dostały czarne spody i uważam je za skończone. Niestety kalka na zagłówku kierowcy jest straszna - ale nie zmienię tego z dwóch powodów: A) nie ma już takiej kalki, B) ten model mnie już męczy i chce go już skończyć ... Na desce rozdzielczej zacząłem już malować detale - srebrne pierścienie nawiewów. Drzwi również dostały srebro, czekają jeszcze na pomalowanie rączek do ich zamykania. Całe wnętrze jest pociągnięte delikatna satyną mojej produkcji. Kilka paneli będzie jeszcze malowanych błyszczącym bezbarwnym. Zostały zapuszczone linie na konsoli środkowej ( od schowków) - w oryginale też są takie czarne Fotki: Sory za tło... Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myeti Napisano 16 Lipca 2009 Share Napisano 16 Lipca 2009 Wnętrze wypas a można wiedzieć jak zrobiłeś czarne paski na fotelach?? maskowałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 16 Lipca 2009 Share Napisano 16 Lipca 2009 Bardzo ładne wnętrze Gratuluję wykonania Czarny z białym tak czysto zrobić... Szacun, wieeeelki Szacun Ja nie radzę sobie z białym kolorem :( Przyłączam się do pytania co do pasków na fotelach Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 16 Lipca 2009 Autor Share Napisano 16 Lipca 2009 myeti, Mors jeśli chodzi Wam o te szwy na fotelach to były malowane z pędzla, natomiast jeśli chodzi o podstawę foteli to maskowałem taśmą cały fotel i malowałem aerkiem na czarno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 29 Lipca 2009 Autor Share Napisano 29 Lipca 2009 Witam, Żeby nie było, że tylko przy rx7 dłubie Ruszyłem z wykańczaniem wnętrza. Pomalowałem i wkleiłem pedały, kierownica również dostała kolorki. Z kierownicą jest problem, ponieważ w oryginale na kole kierownicy biegnie biały, cienki pasek - niestety jak narazie nie udało mi się tego namalować Pomalowana została konsola środkowa - mieszek na biało, drążek na srebrno- czarny kolorek oraz pomalowane przyciski ( na srebrno a na jednym jest namalowany czarno-czerwony trójkąt od świateł awaryjnych). Środkowe nawiewy również dostały już wszystkie kolorki. Pomalowałem i wkleiłem klamki drzwiowe ( wewnętrzne) - są one biało- srebrne, ale kiepsko to widać. Na tylnej konsoli, w srebrnym kółeczku pojawił się malowany ręcznie (niestety) napis "Z8" - z racji tego że ręcznie to krzywo . Kolumna kierownicy została pomalowana na biało, owalne otwory w które wchodzą łopatki na czarno, a same łopatki na srebrno. Pomalowałem również wydech i boczne wyloty powietrza chromam APP. Wyloty dostały czarne środki, a wydech kilka części w czerni ( do lekkiego retuszu ). Pomalowałem też "daszki" przeciwsłoneczne i nakleiłem na zintegrowane z nimi lusterko chromowaną folię. To chyba tyle Część fot robiona z fleszem: Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 29 Lipca 2009 Share Napisano 29 Lipca 2009 Elegancko Fajnie prezentuje się ten chrom APP(-to sprej ,lakier samochodowy ? ) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 29 Lipca 2009 Autor Share Napisano 29 Lipca 2009 Bodzio APP to lakier samochodowy - ten chrom jest akurat w postaci sprayu, ale normalnie są to lakiery do kupienia w mieszalni w postaci "ciekłej" na ml Dzięki za komentarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi