portalus Napisano 2 Maja 2009 Share Napisano 2 Maja 2009 (edytowane) Miała być robota lekka, łatwa i przyjemna. Chciałem sprawdzić czy da radę zrobić prosty model cywilny w jeden łikend – tzw. weekend edition. Niestety nie udało się. W ubiegły łikend miałem 5 sesji po 2-3 godziny z samego rana i na wieczór/noc. W ciągu dnia byłem zajęty służbowo. Wybrałem ten model dlatego, że sklejałem już go wcześniej dla znajomego i nie pamiętałem jakichs szczególnych przygód. Jak zacząłem to ujawniły się wszystkie przypadłości Revella – tzn: nadlewki nieznaczne ale zawsze, lipne linie podziału do poprawy, revellowski podział koła – spasowanie jak na razie jest OK. I tak model w założeniu miał być PZPR. Robiąc go w normalnym tempie sugeruję poprawienie kilku newralgicznych elementów mających dość znaczny wpływ na wygląd końcowy: wycięcie reflektorów głównych i zastąpienie ich np. diodami, wycięcie szkieł kierunków z przodu i zastąpienie ich pleksi, to samo ze światłami przeciwmgielnymi z tyłu – w prezentowanym egzemplarzy zostało to świadomie ze względu na czas pominięte. Z waloryzacji zrobię tylko kilka akcentów: naklejki z logo BMW na masce i klapie bagażnika oraz wlotach bocznych a także na kołach i kierownicy (w miejscu kalek z logo Alpina), flok na podłodze w kabinie oraz wentyle Abera. Tutaj kilka zdjęć z ubiegłego tygodnia, który tak naprawdę skończył się na pomalowaniu 99% elementów. Tutaj to z czym zacząłem ten tydzień wczoraj wieczorem Udało mi się dokończyć malowanie z retuszami – teraz można zabrać się za składanie wszystkiego razem. Edytowane 2 Maja 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 2 Maja 2009 Share Napisano 2 Maja 2009 Macieju - jak zwykle u Ciebie - super poziom wykonania no i pozazdrościć tempa Czekam na finał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 2 Maja 2009 Share Napisano 2 Maja 2009 No pięknie to wygląda . Z tego co zrozumiałem robisz fabryczną Z8 z felgami Alpiny, tak? Jeszcze takie pytanko - czym malowałeś felgi ( jak można to nr i firma), bo bardzo ładnie wyszły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 2 Maja 2009 Share Napisano 2 Maja 2009 Widzę że na forum się szykują dwie ciekawe Z8 wnętrze bardzo mi sie podoba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beuzebub Napisano 2 Maja 2009 Share Napisano 2 Maja 2009 Piękne BMW, a tak nawiasem mówiąc dzisiaj u mnie jest zlot BMW ( w Toruniu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portalus Napisano 2 Maja 2009 Autor Share Napisano 2 Maja 2009 Messer można tak to nazwać, że jest to standardowa wersja z felgami Alpiny – tak naprawdę to będzie tylko zmiana znaczka na felgach i na kierowicy. Felgi są malowane od zewnątrz emalią czarny połysk z ModelMastera a na to Alclad2 white aluminium. Od wewnątrz natomiast jakimś ciemnym szarym. Beuzebub – Z8 na zlocie na 99% nie ma – ale kto wie, prawdę powiedziawszy nie widziałem jeszcze takiego egzotyka na drodze, ceny za używki są na bardzo wysokim poziomie 100-150 tys. Euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portalus Napisano 22 Maja 2009 Autor Share Napisano 22 Maja 2009 Koniec, zdjęcia nie najlepsze więc galeria powstanie jak będę miał czas zrobić porządne. Nie da się zrobić modelu auta cywilnego w 1/24 w łikend – przynajmniej ja nie potrafię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 Świetnie wykonany model, duże za wykonanie. Trzymasz poziom chłopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 No pięknie Nie ma się do czego przyczepić. Ps - linie podziału drzwi wyszły naprawdę duże - to wina zdjęcia czy one takie są ( ja w swoim za szybko wyciąłem drzwi i teraz nie pamiętam jak to wyglądało) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 Ładnie i czysto wykonany model Jedyne co mi się w nim nie podoba, to klosze kierunków - wygladają jakoś tak sztucznie, malowałeś je clearem czy zwykłą farbką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@rcin Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 malowałeś je clearem czy zwykłą farbką To są raczej kalkomanie, patrząc na pierwszy post, siódme zdjęcie od góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 malowałeś je clearem czy zwykłą farbką To są raczej kalkomanie, patrząc na pierwszy post, siódme zdjęcie od góry faktycznie - w takim razie producentowi należy się za sknocenie tak ładnego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Fajna maszyna i ładnie wykonana Czekam na zdjęcia w galerii Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Ewentualnie można nakleić folię od okładek do bindowania - będzie ciut lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi