Skocz do zawartości

BMW Z8 - Alpina Roadster V8 /Revell 1:24/

portalus

Rekomendowane odpowiedzi

Miała być robota lekka, łatwa i przyjemna.

Chciałem sprawdzić czy da radę zrobić prosty model cywilny w jeden łikend – tzw. weekend edition. Niestety nie udało się. W ubiegły łikend miałem 5 sesji po 2-3 godziny z samego rana i na wieczór/noc. W ciągu dnia byłem zajęty służbowo.

Wybrałem ten model dlatego, że sklejałem już go wcześniej dla znajomego i nie pamiętałem jakichs szczególnych przygód.

Jak zacząłem to ujawniły się wszystkie przypadłości Revella – tzn: nadlewki nieznaczne ale zawsze, lipne linie podziału do poprawy, revellowski podział koła – spasowanie jak na razie jest OK.

I tak model w założeniu miał być PZPR.

Robiąc go w normalnym tempie sugeruję poprawienie kilku newralgicznych elementów mających dość znaczny wpływ na wygląd końcowy: wycięcie reflektorów głównych i zastąpienie ich np. diodami, wycięcie szkieł kierunków z przodu i zastąpienie ich pleksi, to samo ze światłami przeciwmgielnymi z tyłu – w prezentowanym egzemplarzy zostało to świadomie ze względu na czas pominięte.

Z waloryzacji zrobię tylko kilka akcentów: naklejki z logo BMW na masce i klapie bagażnika oraz wlotach bocznych a także na kołach i kierownicy (w miejscu kalek z logo Alpina), flok na podłodze w kabinie oraz wentyle Abera.

Tutaj kilka zdjęć z ubiegłego tygodnia, który tak naprawdę skończył się na pomalowaniu 99% elementów.

z8_01.jpg

z8_02.jpg

z8_03.jpg

z8_04.jpg

z8_05.jpg

z8_06.jpg

z8_07.jpg

z8_08.jpg

z8_09.jpg

z8_10.jpg

z8_11.jpg

Tutaj to z czym zacząłem ten tydzień wczoraj wieczorem

Udało mi się dokończyć malowanie z retuszami – teraz można zabrać się za składanie wszystkiego razem.

z8_12.jpg

z8_13.jpg

z8_14.jpg

z8_15.jpg

Edytowane przez Gość

Macieju - jak zwykle u Ciebie - super poziom wykonania no i pozazdrościć tempa

Czekam na finał

No pięknie to wygląda . Z tego co zrozumiałem robisz fabryczną Z8 z felgami Alpiny, tak?

Jeszcze takie pytanko - czym malowałeś felgi ( jak można to nr i firma), bo bardzo ładnie wyszły?

Messer można tak to nazwać, że jest to standardowa wersja z felgami Alpiny – tak naprawdę to będzie tylko zmiana znaczka na felgach i na kierowicy.

Felgi są malowane od zewnątrz emalią czarny połysk z ModelMastera a na to Alclad2 white aluminium. Od wewnątrz natomiast jakimś ciemnym szarym.

Beuzebub – Z8 na zlocie na 99% nie ma – ale kto wie, prawdę powiedziawszy nie widziałem jeszcze takiego egzotyka na drodze, ceny za używki są na bardzo wysokim poziomie 100-150 tys. Euro.

• 3 weeks later...

Koniec, zdjęcia nie najlepsze więc galeria powstanie jak będę miał czas zrobić porządne.

Nie da się zrobić modelu auta cywilnego w 1/24 w łikend – przynajmniej ja nie potrafię.

z8_16.jpg

z8_17.jpg

z8_18.jpg

z8_19.jpg

z8_20.jpg

z8_21.jpg

z8_22.jpg

z8_23.jpg

z8_24.jpg

z8_25.jpg

z8_26.jpg

No pięknie Nie ma się do czego przyczepić.

Ps - linie podziału drzwi wyszły naprawdę duże - to wina zdjęcia czy one takie są ( ja w swoim za szybko wyciąłem drzwi i teraz nie pamiętam jak to wyglądało) ?

Ładnie i czysto wykonany model Jedyne co mi się w nim nie podoba, to klosze kierunków - wygladają jakoś tak sztucznie, malowałeś je clearem czy zwykłą farbką

malowałeś je clearem czy zwykłą farbką

To są raczej kalkomanie, patrząc na pierwszy post, siódme zdjęcie od góry

faktycznie - w takim razie producentowi należy się za sknocenie tak ładnego modelu.

Fajna maszyna i ładnie wykonana Czekam na zdjęcia w galerii

Pozdrawiam.

Ewentualnie można nakleić folię od okładek do bindowania - będzie ciut lepiej