Skocz do zawartości

Samoprzylepna taśma aluminiowa

Rekomendowane odpowiedzi

...nabyłem ostatnio ww. produkt w sklepie z myślą o wykorzystaniu w modelarstwie. Ponieważ przeczytałem gdzieś , że taśma ma bardzo mocny klej, przed przetestowaniem oczywiście na forum wpadam z pytaniami - czy ktoś z was tego używał i czy faktycznie aż tak mocno przywiera toto do powierzchni? Nie chciałbym przy testach rozerwać modelu na pół albo uszkodzić jego powierzchni, a taśma wygląda dość obiecująco...

A mógłbyś wrzucić foto tego czegoś? I zrobić mały test, czy przewodzi prąd elektryczny?

Pozdrawiam

To powiedz mi jeszcze, jakiej jest ona grubości (ile odstaje od podłoża po przyklejeniu).

Pozdrawiam

Nie mam suwmiarki, ale cienka jest dosyć - cieńsza, niż się spodziewałem. Wziąłem i przetestowałem... klej nie jest specjalnie silny, można nakleić np. na matę do cięcia, wyciąć co trzeba i odkleić, po czym nakleić na model [test na zabawce, którą kiedyś córce skleiłem z SVA5 ] Natomiast cholery można dostać uważając, by podczas przenoszenia nie pogięła się ta alutaśma w sposób uniemożliwiający wygładzenie. To może być kłopot, ale zakup mi się przyda. Zresztą , 5cmX 10m - wychodzi po złociszu za metr, więc nie zbankrutuję ucząc się techniki włąściwej obsługi

Taśmę takową szeroko można stosować do niecnych, modelarskich celów. Co do kleju- to kiepsko się go usuwa gdy trzeba "zrezygnować" z taśmy w danym miejscu (jedynie WD-40 daje radę usunąć ten klej). Oto test wykonania osłony silnika (niestety nieudany ze względu na powstające fałdki)

2ca351234efa6e6dm.jpg

Świetnie za to wyszły okucia na zastrzałach (lekko złosiowane by się nie błyszczały znacznie.

jedynie WD-40 daje radę usunąć ten klej

Może co partia taśmy w carrefourze, to inny klej? Ja usunąłem gumką FaberCastell do atramentu [ta czarna z jednym czerwonym paskiem]- nawet niespecjalnie długo to trwało...choć fakt, że gumka przy delikatnych elementach nie wchodzi raczej w grę. Ten WD40 to jakiś płyn techniczny?

WD40 to jedna z dwóch rzeczy potrzebnych w nowoczesnym domu obok taśmy klejącej. Jak coś sie rusza a nie powinno, to kleimy taśmą. Jak coś się nierusza, a powinno to psikamy to WD40.

Jak coś sie rusza a nie powinno, to kleimy taśmą. Jak coś się nierusza, a powinno to psikamy to WD40.

Święta prawda

P.S.: reggy, oglądałeś Gran Torino? ten cytat.... uderzające podobieństwo

Ja tej tasiemki sklejonej z kilku warstw używałem do trasowania linii podziału blach na obłych elementach jako prowadnicę. Istnieje wiele jej rodzajów i nie wszystkie się do tego nadają trzeba poprostu poeksperymentować.

Pozdrawiam