Jarek C Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 (edytowane) Witam ! Przyłączam się do projektu Pacyfik , to będzie już trzecia maszyna tego typu Wybrałem malowanie USS Natoma Bay . Budowę rozpocząłem wczoraj a dziś kilka fotek , w modelu tym ciekawe jest to że skrzydła można skleić i pomalować całkiem osobno co postanowiłem uczynić by uprościć sobie pracę . Wnętrze w kolorze Interior Green. Zmorą malowania białym są drobne pyłki które na białym bardzo widać , trzeba je potem delikatnie usuwać drobniutkim papierem ściernym. Po pomalowaniu sidoluxem moża było już położyć kalki których za wiele na skrzydłach nie ma . Pozdrawiam Jarek Edytowane 7 Maja 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 No, szykuje się piękny Avenger jeśli będzie na podobnym poziomie co Spitek to... palce lizać Kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 No no.. pozazdrościć. Kalki pieknie siadły, używałeś czegoś do zmiękczenia, to kalki "pudełkowe"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P@wel Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 Piękny Avenger się zapowiada, będę kibicował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 Nie znam się na tym samolocie, ale patrzenie na Twoje fotki, to odpoczynek dla oczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 Chyba sobie kupie tego Avengera..... bardzo ładny model. Zazdroszczę Ci tej białej :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 Ostach lepiej kup HB, wiem że droższy ale i np można mu złożyć skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 7 Maja 2009 Autor Share Napisano 7 Maja 2009 Dzięki za miłe słowa No no.. pozazdrościć. Kalki pieknie siadły, używałeś czegoś do zmiękczenia, to kalki "pudełkowe"? Tak to kalki z pudełka , są troszkę grube ale w normie , nie używałem płynu do zmiękczania , kalki naklejone są na błyszczący podkład a potem pryśnięte Model Master 1469 Sealer for Metalizer , specyfik ten jest co prawda lakierem błyszczącym do pokrywania metalizerów ale pryśnięty na świeżo nałożoną kalkomanię działa tak samo. Chyba sobie kupie tego Avengera..... bardzo ładny model. Zazdroszczę Ci tej białej :( Biała farba to Vallejo model color ,malowana bez podkładu , potem pokryta sidoluxem , farby Vallejo rozcieńczam trochę nietypowym środkiem ...denaturatem, troszkę śmierdzi ale działa znakomicie . Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 Nio wszystko pięknie ładnie ale ten kolor na koppicie ciut za ciemny sie zdaje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 7 Maja 2009 Share Napisano 7 Maja 2009 Oj patrząc na to co do tej pory Zrobiłeś szykuje się niezłe cacuszko Kokpit wygląda super, czekam na zdjęcia gotowego wnętrza. Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 8 Maja 2009 Autor Share Napisano 8 Maja 2009 Oj patrząc na to co do tej pory Zrobiłeś szykuje się niezłe cacuszko Kokpit wygląda super, czekam na zdjęcia gotowego wnętrza. Powodzenia w budowie Dzięki , wnętrze to jakoś zawsze słabo mi wychodzi , Twój Avenger jest super , tylko nie zapomnij o płynnych przejściach barw . Nio wszystko pięknie ładnie ale ten kolor na koppicie ciut za ciemny sie zdaje . No zgadzam się ciut za ciemno to wyszło pewnie też przez błyszczący lakier , rozjaśniłem wnętrze suchym pędzlem i dodałem pasy na fotelu pilota, zdjęcia wkleję jutro . A tymczasem pomalowałem górne powierzchnie skrzydeł i stateczników kolorem Vallejo FS 35042 . Oczywiście wszechobecne pyłki które trzeba mozolnie usuwać. Pomalowałem też cylindry silnika . Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 8 Maja 2009 Share Napisano 8 Maja 2009 Przecierałeś czym silnik, bo cylindry świetnie wyglądają Podobają mi się ciemniejsze zagłębienia i jaśniejsze części wypukłe ( żebra ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 9 Maja 2009 Autor Share Napisano 9 Maja 2009 Przecierałeś czym silnik, bo cylindry świetnie wyglądają Podobają mi się ciemniejsze zagłębienia i jaśniejsze części wypukłe ( żebra ). Śilnik malowałem najpierw na czarno a potem leciutko przetarłem na sucho metalizerem .Czekam na następne fotki z Twojej produkcji . Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 10 Maja 2009 Autor Share Napisano 10 Maja 2009 Popracowałem trochę nad "brudzingiem" przy użyciu farby olejnej Van Gogh i benzyny ekstrakcyjnej , zastanawiam się tylko czy brudzić mocnniej czy raczej delikatnie ? Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 10 Maja 2009 Share Napisano 10 Maja 2009 Delikatnie... przecież na białym i tak wszystko widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 10 Maja 2009 Share Napisano 10 Maja 2009 Czy to jest czarna farba?? Moim zdaniem jest nieźle ale ja lubie uwalone modele. Dodaj jeszcze kilka zacieków z różnych otworków i będzie gites. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 12 Maja 2009 Autor Share Napisano 12 Maja 2009 Czy to jest czarna farba?? Moim zdaniem jest nieźle ale ja lubie uwalone modele. Dodaj jeszcze kilka zacieków z różnych otworków i będzie gites. Tak to czarna farba , ale dodam jeszcze trochę bardziej brązowych zacieków , tak jak mówisz z różnych otworków . A tymczasem dodałem pasy pilota , pomalowałem tablice , pobrudziłem jeszcze trochę wnętrze i więcej już nic nie poprawiam tylko zamykam kadłub bo mam dość już wnętrza (za grube mam paluchy), wolę malowanie powierzchni zewnętrznych Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Bardzo ładnie to wszystko wyszło. Czekam na powierzchnie zewnętrzne, bo sądząc po Spitku z konkursu to będzie na co popatrzeć, ładne powierzchnie CI wychodzą. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 i TO jest wnętrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P@wel Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Super ci idzie wnętrze pierwsza klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Jarek, wnętrzności pierwsza klasa. Mała podpowiedź, nie używaj carnego oleju do brudzenia, wyjdzie nienaturalnie, jakbyś sklejał kartonówkę jakąś. Lepiej zrób washa jakimś ciemnym brązem jak sienna palona albo umbra, będzie bardziej naturalnie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 No no no super to wyszło, jestem pod wrażeniem Twojej pracy Szkoda że nie zacząłeś przede mną miałbym się na kim wzorować. Taka mała podpowiedź: sprawdź czy prawy boczny panel nie będzie się gryzł z tablicą przyrządów, u mnie były z tym niewielkie kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 13 Maja 2009 Autor Share Napisano 13 Maja 2009 sprawdź czy prawy boczny panel nie będzie się gryzł z tablicą przyrządów, u mnie były z tym niewielkie kłopoty. No był z tym problemik , ale skróciłem troszkę panel i wlazło. Jarek, wnętrzności pierwsza klasa. Mała podpowiedź, nie używaj carnego oleju do brudzenia, wyjdzie nienaturalnie, jakbyś sklejał kartonówkę jakąś. Lepiej zrób washa jakimś ciemnym brązem jak sienna palona albo umbra, będzie bardziej naturalnie wyglądać. No dodam troszkę brązów , ale raczej ciemnych jasne kojarzą mi się z rdzą albo jeszcze z czymś gorszym , fuj. Dziś pomalowałem trochę kadłub kolorkiem intermediate blue emalią olejną 1720 ModelMaster . Trochę dużo tych zdjęć , mam nadzieję że Was nie zanudziłem Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Jak tak ładnie pokrywasz maskolem okienka? Jak ja tak robiłem na He-111 to mi porwane krawędzie wyszły :/ Piękne powierzchnie jak zwykle. pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Mniaaaam! Kolejny piękny model! Obserwuję relację jak świetny serial Przy zdjęciach kabiny musiałem masować twarz, bo z wrażenia padłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi