Skocz do zawartości

Toyota Supra VeilSide Combat

Krzychu126

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

W końcu po ustnej maturze z polaka...!!! Można się za coś zabrać!

Na tapetę wpadła Toyotka.

Pudełko:

100_0364.jpg

Skleiłem blok silnika z pokrywą zaworów (przed dokładną obróbką) pół klatkę i parę pierdół:

100_0334.jpg

100_0335.jpg

Fotele (przed dokładną obróbką):

100_0336.jpg

Z grubsza tak będzie się prezentować model:

100_0337.jpg

100_0338.jpg

100_0341.jpg

100_0340.jpg

Pozdrawiam!

Uuuuuuu - jakość wyprasek raczej nie powala - prawie jak Revell... sporo roboty przed Tobą

Nooo widzę, że będziesz się miał na czym wykazać bo z tego co słyszałem, a teraz widzę, model masakra pod względem merytorycznym jak i zdetalizowania. No ale modelarstwo to stawianie sobie wyzwań i dążenie do ich zrealizowania Życzę powodzenia i oczywiście będę zaglądał.

Uuuuuuu - jakość wyprasek raczej nie powala - prawie jak Revell... sporo roboty przed Tobą

To prawie powinno być " PRAWIE" jak revell. Z tego co pamiętam to nawet plastik był charakterystyczny jak wypraski AMT ( podejrzewam, że to przepak )

Nie ma co sie przejmować, troche chęci i zapału, a i z AMT można wykrzesać niezły model Życzę powodzonka w budowie.

No właśnie chciałem napisać że gdzieś czytałem że to wypraski AMT. Dzisiaj zrobię zakupy i może uda mi się zrobić coś konkretnego. Mogę powiedzieć że ogólną koncepcję już mam, czyli nadwozie srebrne zbliżone do pudełkowego a wnętrze czarne z niebieskimi wstawkami a klatka może czerwona.

PS: Dobrze że nie widzieliście nadlewek przy masce silnika, po kilka mm z każdej strony! Ale chyba 80% części ma nadlewki, ale to chyba lepiej niż jakieś braki.

Edit

Już po zakupach, skromnie ale zawsze, same potrzebne rzeczy.

100_0365.jpg

Wstyd się przyznać ale to jest moja pierwsza szpachlówka... i ładnie pachnie

Ale co wam powiem!!! Wchodzę do sklepu i tak, pełno modeli (norma) ale jakie (chodzi o trucki), Scania wznowiona, Volvo wznowione, Man TGA z kontenerem, Scania Ocean Express, i dużo innych... ale F12 jeszcze nie ma.

Pozdrawiam!

jeśli to jest twoja pierwsza szpachla to wpierw wypróbuj ją na jakieś zabawce; ja zaczynałem zabawę z szpachlą wamodu - masakra; z tą nie powinieneś mieć większych problemów

Właśnie zauważyłem że się zapada Po szlifowaniu nie było już równej powierzchni ale druga warstwa powinna pomóc.

Właśnie, ponawiam pytanie poprzednika, jak to się robi?

Niedługo pokażę progres!

Pozdrawiam!

Normalnie bierzesz szpachlę, na jakiś kawałek plastiku czy czegoś żeby wymieszać, dodajesz kleju CA i mieszasz po czym szybko nakładasz na dane miejsce. Przecież to oczywiste, że nie rozrobisz tyle szpachli, żeby wyszpachlować wszystkie elementy. Jeśli nie chcesz inwestować w specjalne szpachle modelarskie które się nie zapadają - to jest jedyne wyjście

Dobra... takie tam małe...

Chłodnica z akumulatorem:

100_0368.jpg

Dolot powietrza do sprężarek za stożkiem:

100_0369.jpg

Hamulce:

100_0367.jpg

Kierownica:

100_0374.jpg

Boczki:

100_0373.jpg

Deska rozdzielcza:

100_0375.jpg

Oczywiście przewiduję jeszcze ewentualne poprawki.

Pozdrawiam!

Dobra, następny pokaz moich zmagań z super Suprą...

Koła gotowe do zamontowania (pomaluję tylko wewnętrzną stronę i git):

100_0584.jpg

Tylne zawieszenie na sucho:

100_0578.jpg

Serce tej bestii:

100_0579.jpg

100_0580.jpg

A tu na swoim miejscu (jeszcze na sucho więc krzywo):

100_0581.jpg

100_0582.jpg

Elementy karoserii w kolorze:

100_0585.jpg

100_0586.jpg

Karoseria:

100_0590.jpg

I tu nieodzowny element każdej relacji czyli... P-R-O-B-L-E-M-! Mianowicie takie coś (to pionowa linia):

100_0591.jpg

Wygląda jak zaciek ale to jest już taki plastik, przed malowaniem oczywiście przeszlifowałem, pomalowałem podkładem i to jest chyba trzecia warstwa i nadal to widać! Co mam zrobić? Pod bezbarwnym będzie to widać nie? Inne elementy są w porządku.

To tyle z mojej strony, pozdrawiam!

Trzeba było może to zaszpachlować ,ponieważ na zdjęciu wygląda to jak wgłębienie w plastiku

Kolor karoserii ładny ,tylko pewnie fotki tego nie oddają w pełni .

Pozdrawiam.

Nic nie trzeba szpachlować - to wynika ze struktury plastiku. W tym miejscu jest taka linia wynikająca z odlewu - musisz w takich miejscach grubiej podkład położyć, ani szlifowanie, ani szpachlowanie nie pomoże, po prostu podkład ma to zakryć ;)

Mogłeś pogłębić linie podziału - takie szpary są, że jakby przenieść to na rzeczywistą skalę to nogę by można było wcisnąć. Przedni zderzak widzę też nie poszpachlowany - dolna część

• Super Moderator
Mogłeś pogłębić linie podziału - takie szpary są, że jakby przenieść to na rzeczywistą skalę to nogę by można było wcisnąć.
Pogłebienie linii podziału spowodowałoby, że szpary byłyby mniejsze? Mozesz to, koksik750, wyjasnić, bo chyba nie zatrybiłem tego skrótu myślowego

Pogłębiając linie podziału - jak sama nazwa mówi - pogłębiasz je. A robi się to np. igłą czyli jeśli byśmy spojrzeli na przekrój linii podziału przed pogłębieniem przypominałaby literę U - po pogłębieniu V ( nie wiem czy dobrze to wyjaśniłem i domyślisz się o co mi chodzi ) co automatycznie wizualnie poprawi efekt.