Krzychu126 Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Cześć! W końcu po ustnej maturze z polaka...!!! Można się za coś zabrać! Na tapetę wpadła Toyotka. Pudełko: Skleiłem blok silnika z pokrywą zaworów (przed dokładną obróbką) pół klatkę i parę pierdół: Fotele (przed dokładną obróbką): Z grubsza tak będzie się prezentować model: Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Uuuuuuu - jakość wyprasek raczej nie powala - prawie jak Revell... sporo roboty przed Tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Nooo widzę, że będziesz się miał na czym wykazać bo z tego co słyszałem, a teraz widzę, model masakra pod względem merytorycznym jak i zdetalizowania. No ale modelarstwo to stawianie sobie wyzwań i dążenie do ich zrealizowania Życzę powodzenia i oczywiście będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Uuuuuuu - jakość wyprasek raczej nie powala - prawie jak Revell... sporo roboty przed Tobą To prawie powinno być " PRAWIE" jak revell. Z tego co pamiętam to nawet plastik był charakterystyczny jak wypraski AMT ( podejrzewam, że to przepak ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 Nie ma co sie przejmować, troche chęci i zapału, a i z AMT można wykrzesać niezły model Życzę powodzonka w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 Tak, to jest właśnie ten słynny przepak AMT , ale trochę checi i jakoś będzie wyglądać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 14 Maja 2009 Autor Share Napisano 14 Maja 2009 No właśnie chciałem napisać że gdzieś czytałem że to wypraski AMT. Dzisiaj zrobię zakupy i może uda mi się zrobić coś konkretnego. Mogę powiedzieć że ogólną koncepcję już mam, czyli nadwozie srebrne zbliżone do pudełkowego a wnętrze czarne z niebieskimi wstawkami a klatka może czerwona. PS: Dobrze że nie widzieliście nadlewek przy masce silnika, po kilka mm z każdej strony! Ale chyba 80% części ma nadlewki, ale to chyba lepiej niż jakieś braki. Edit Już po zakupach, skromnie ale zawsze, same potrzebne rzeczy. Wstyd się przyznać ale to jest moja pierwsza szpachlówka... i ładnie pachnie Ale co wam powiem!!! Wchodzę do sklepu i tak, pełno modeli (norma) ale jakie (chodzi o trucki), Scania wznowiona, Volvo wznowione, Man TGA z kontenerem, Scania Ocean Express, i dużo innych... ale F12 jeszcze nie ma. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mzmichal Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 jeśli to jest twoja pierwsza szpachla to wpierw wypróbuj ją na jakieś zabawce; ja zaczynałem zabawę z szpachlą wamodu - masakra; z tą nie powinieneś mieć większych problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 Tylko pamiętaj że ta szpachla się zapada, chyba że chcesz maleńkie ryski szpachlować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 możesz uniknąć zapadania tej szpachli łącząc ją z klejem CA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 15 Maja 2009 Super Moderator Share Napisano 15 Maja 2009 jak taką szpachlę połączyć z CA skoro i jedno i drugie bardzo szybko wysycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 15 Maja 2009 Autor Share Napisano 15 Maja 2009 Właśnie zauważyłem że się zapada Po szlifowaniu nie było już równej powierzchni ale druga warstwa powinna pomóc. Właśnie, ponawiam pytanie poprzednika, jak to się robi? Niedługo pokażę progres! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 Normalnie bierzesz szpachlę, na jakiś kawałek plastiku czy czegoś żeby wymieszać, dodajesz kleju CA i mieszasz po czym szybko nakładasz na dane miejsce. Przecież to oczywiste, że nie rozrobisz tyle szpachli, żeby wyszpachlować wszystkie elementy. Jeśli nie chcesz inwestować w specjalne szpachle modelarskie które się nie zapadają - to jest jedyne wyjście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 15 Maja 2009 Autor Share Napisano 15 Maja 2009 Dobra... takie tam małe... Chłodnica z akumulatorem: Dolot powietrza do sprężarek za stożkiem: Hamulce: Kierownica: Boczki: Deska rozdzielcza: Oczywiście przewiduję jeszcze ewentualne poprawki. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 18 Maja 2009 Autor Share Napisano 18 Maja 2009 Cześć! Mały aktual Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 26 Maja 2009 Autor Share Napisano 26 Maja 2009 Dobra, następny pokaz moich zmagań z super Suprą... Koła gotowe do zamontowania (pomaluję tylko wewnętrzną stronę i git): Tylne zawieszenie na sucho: Serce tej bestii: A tu na swoim miejscu (jeszcze na sucho więc krzywo): Elementy karoserii w kolorze: Karoseria: I tu nieodzowny element każdej relacji czyli... P-R-O-B-L-E-M-! Mianowicie takie coś (to pionowa linia): Wygląda jak zaciek ale to jest już taki plastik, przed malowaniem oczywiście przeszlifowałem, pomalowałem podkładem i to jest chyba trzecia warstwa i nadal to widać! Co mam zrobić? Pod bezbarwnym będzie to widać nie? Inne elementy są w porządku. To tyle z mojej strony, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 26 Maja 2009 Share Napisano 26 Maja 2009 Trzeba było może to zaszpachlować ,ponieważ na zdjęciu wygląda to jak wgłębienie w plastiku Kolor karoserii ładny ,tylko pewnie fotki tego nie oddają w pełni . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 26 Maja 2009 Share Napisano 26 Maja 2009 Nic nie trzeba szpachlować - to wynika ze struktury plastiku. W tym miejscu jest taka linia wynikająca z odlewu - musisz w takich miejscach grubiej podkład położyć, ani szlifowanie, ani szpachlowanie nie pomoże, po prostu podkład ma to zakryć ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 26 Maja 2009 Autor Share Napisano 26 Maja 2009 Ok! Czyli wyszlifuję do plastiku i pomaluję grubiej podkładem. Dzięki i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 26 Maja 2009 Share Napisano 26 Maja 2009 Mogłeś pogłębić linie podziału - takie szpary są, że jakby przenieść to na rzeczywistą skalę to nogę by można było wcisnąć. Przedni zderzak widzę też nie poszpachlowany - dolna część Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 26 Maja 2009 Super Moderator Share Napisano 26 Maja 2009 Mogłeś pogłębić linie podziału - takie szpary są, że jakby przenieść to na rzeczywistą skalę to nogę by można było wcisnąć. Pogłebienie linii podziału spowodowałoby, że szpary byłyby mniejsze? Mozesz to, koksik750, wyjasnić, bo chyba nie zatrybiłem tego skrótu myślowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 26 Maja 2009 Share Napisano 26 Maja 2009 Pogłębiając linie podziału - jak sama nazwa mówi - pogłębiasz je. A robi się to np. igłą czyli jeśli byśmy spojrzeli na przekrój linii podziału przed pogłębieniem przypominałaby literę U - po pogłębieniu V ( nie wiem czy dobrze to wyjaśniłem i domyślisz się o co mi chodzi ) co automatycznie wizualnie poprawi efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 26 Maja 2009 Share Napisano 26 Maja 2009 Reasumując i tak wielkość szpary jest taka sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 26 Maja 2009 Share Napisano 26 Maja 2009 Hmmmm - nie zaszpachlowałeś jamek skurczowych na spojlerze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 26 Maja 2009 Share Napisano 26 Maja 2009 Reasumując i tak wielkość szpary jest taka sama Pogłębiałeś kiedyś linie podziału? Chodzi o to, że nie jest taka szeroka wizualnie jak przed pogłębieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi