Roobert Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Witam w kolejnej wrześniowej relacji. Tak jak mówiłem, po Karasiu powstanie P.11c w skali 1:48. Model oczywiście Mirage. Jak otworzyłem pudełko i pokazałem zawartość moim krasnoludkom to aż się zresetowali. Muszę ich na nowo skonfigurować. Już piszę dlaczego. Chyba trafił mi się egzemplarz z "próbnych wtrysków". Masa nadlewek i jamek skurczowych. Połowę wielgachnych już poobrywałem ale już widzę, że pilnik to będzie cały czas w użyciu. A żeby było śmieszniej to w zestawie są blaszki do P. 24 F/G . Nie trudno się domyśleć, że numeracja teraz się nie pokrywa z instrukcją, wygląd tablicy przyrządów jest nieco inny i brakuje pewnych elementów. No ale jakoś dam radę i poprowadzę budowę do końca. Za bardzo się już nastawiłem na P.11. Życzcie mi powodzenia bo będę go dużo potrzebował. Od jutra ruszam z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Bardzo fajny temat podoba mi się tan samolocik i mam go w planach, ale kiedy to jeszcze nie wiadomo. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallstart Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Fajny temat. Choć zdecydowanie wolę współczesne lotnictwo, to P-11, P-24, Łoś i Karaś są też mi bliskie. Będę kibicował. Nie wiem, może już tam zaglądałeś, ale na "nowym" PWMie można conieco podpatrzeć: http://pwm.org.pl/viewforum.php?f=145 Szczególnie warto zajrzeć do relacji Wojtka Fajgi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 21 Maja 2009 Autor Share Napisano 21 Maja 2009 Budowa ruszyła. Powycinałem główne elementy modelu i obrobiłem je wstępnie. Skleiłem skrzydła i zabrałem się za malowanie wnętrza kadłuba. Na razie schnie pierwsza warstwa. Śmieszne jest to, że jak wyciąłem te elementy to od razu pusto na ramkach i niewiele zostało . Ale co się dziwić skoro samolot prosty jak budowa młotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 21 Maja 2009 Autor Share Napisano 21 Maja 2009 Budowa idzie sprawnie i mam już praktycznie cały kokpit gotowy. Zostało jeszcze zrobić tablicę przyrządów i zamykam kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 22 Maja 2009 Autor Share Napisano 22 Maja 2009 Budowa szybko idzie. Posklejałem kadłub i dałem podkład. Na razie skupiłem się na silniku i wykańczam go. Jutro pewnie będzie właściwe malowanie. A w międzyczasie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallstart Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 Masz chłopie niezłe tempo A co najważniejsze przy tym tempie trzymasz poziom... Chciałbym mieć tyle czasu na nieskrępowane modelowanie co Ty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 Szykuje się fajowa jedenastka! Mam ochotę na to cudeńko, tylko pewnie będę kombinował z Mastercraftem w 72 i blachami Parta. Trzymam kciuki, oby wyszedł jak Karaś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 23 Maja 2009 Autor Share Napisano 23 Maja 2009 Pomalowane i zabrudzone główne elementy modelu. Zostało jeszcze trochę poobijać model i pomalować szczegóły. Na końcu będzie montaż płata i zastrzałów. Jak wyschnie to trzeba przetrzeć model bo się jakieś paprochy poprzyczepiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Bardzo ładniusi Tylko znów ten kontrowersyjny kolor rdzy na silniku..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallstart Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Wg mnie trochę za brudny... Ale to jest tylko moje subiektywne zdanie, gdyż nie przepadam osobiście za mocno "steranymi" maszynami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ramirez Napisano 27 Maja 2009 Share Napisano 27 Maja 2009 Ale płozę ogonową to raczej przyklej odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 28 Maja 2009 Autor Share Napisano 28 Maja 2009 Ale płozę ogonową to raczej przyklej odwrotnie. Dobrze jest, brakuje jeszcze jednego elementu z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 28 Maja 2009 Autor Share Napisano 28 Maja 2009 Segmenty modelu okalkowane i schną. Mogę powiedzieć, że te kalki Techmodu to zupełnie inna bajka. Nie rozpadają się jak Karasiowe, są bardzo cienkie i dobrze się kładą. Ja użyłem dodatkowo płynów zmiękczających na kalki ale nie wiem czy coś zadziałały . Obecnie poprzyklejałem wszelkie duperelki do kadłuba i skrzydeł. Fotki zrobiłem przed tymi czynnościami. Zostało kilka poprawek i można składać w całość. Muszę jeszcze przedłużyć zastrzały bo wyczytałem, że są za krótkie. Jakoś do fotek warsztatowych nie chciało mi się bawić w balanse bieli itp, więc są deczko żółte, bo szła poświata od stołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 28 Maja 2009 Share Napisano 28 Maja 2009 A kalki panie majster będą też zapuszczone łoszem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 28 Maja 2009 Autor Share Napisano 28 Maja 2009 Będą będą, już lekko złoszowałem ale jutro poprawię. Zdjęcia były robione zaraz po nałożeniu wiec czyściochy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 29 Maja 2009 Autor Share Napisano 29 Maja 2009 Robota chyli się ku końcowi. Jutro pewnie skończę, jak mi się będzie chciało . Zostało poprawić gdzieniegdzie kolorkiem, rozpiąć linkę anteny i wkleić silnik. Parę postów wyżej pisałem, że zastrzały podobno są za krótkie. Okazało się, że pasują jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi