Gościu Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 jawkers, pierwsza sprawa. By wash fajnie siadł musi być dobrze nakładana farba. Z fot wynika, iż jest chropowata powierzchnia - a na takiej - konia z rzędem temu, który to ogarnie. Pamietaj, powierzchnia ja PN(pupa niemowlaka) i możesz cuda wyprawiać z washami...bo wash nie musi się ograniczać do 1 koloru. Tu nie będę Ci mieszał, ogarnij jeden..a dobrze. To samo tyczy się kalek, jeśli jest źle pomalowany model...o dobrym ich "siadaniu" możesz zapomnieć Patrzyłem na Twoje warsztaty - wniosek jest jeden. Kiedyś radziłem Ci zakup debondera, do zmywania kleju. Jesli nie możesz ogarnać zwykłego kleju do plastiku - klej na CA, w razie naddatku zmyjesz to sobie. Może też diabeł tkwić w gęstości kleju. Ja używam 3 rodzai..a w zasadzie to czterech. 1.zwykły, gęsty revella 2. rzadki Tamiya extra thin 3. zwykły ropuszczalnik 4. do pozycjonowania, czy "pokazu" do zdjęć akrylu Na pewno radzę nakładać klej jakąś igłą, szpilką...czymkolwiek..byleby nie pędzlem, czy innym tworem(chodzi mi o kleje gęste) Kolejna sprawa - meszek powstaje przeważnie z przyczyn malującego. Za dużo farby, za daleko od modelu, za bardzo rozrzedzona, żle wymieszane pigmenty w słoiku/puszcce, niedomyty aerograf. Fotki. Tu Ci coś pokażę: oswietlenie jednostronne: oświetlenie 2 stronne: i fotki,jakie Ty robisz: Wnioski wyciągniesz sam. Nie musi to być namiot bezcieniowy..wystarczą dwa xródła światła..i pomimo minimalnych przekłamań koloru...lepiej oddasz Nam(mnie) treść swojej pracy. Cesarz, czołgi rdzewiały, rdzewieją..i nie zanosi się na to, że nie będą rdzewieć. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 28 Czerwca 2009 Share Napisano 28 Czerwca 2009 Rafale, pokazujesz zdjęcie z dwoma źródłami światła. Ktoś kiedyś na forum mówił (głowy sobie nie dam obciąć, ale chyba był to Seb), że można robić takie fotki... z jednym źródłem światła, wystarczy z przeciwnej strony postawić lustro. Czy taka metoda sprawdzi się równie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 28 Czerwca 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 28 Czerwca 2009 Witam. Dzięki wam za cenne dla mnie rady. Gościu moje miejsce do fotografowania modeli wygląda tak. Na biurku. I jak jest dobra pogoda to na podłodze. Nie mam studia fotograficznego, ale twoja lekcja daje mi do myślenia. Nie raz zrobiłem zdjęcia modelu i kolor ni w ząb, nie zgadzał się z kolorem w jaki model był pomalowany. Jeszcze raz wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 28 Czerwca 2009 Share Napisano 28 Czerwca 2009 Na biurku. Ha, poznaję swój podpis! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 28 Czerwca 2009 Share Napisano 28 Czerwca 2009 Ha, poznaję swój podpis! Za to mi się zdaje że kolega jawkers ma takie samo biurko co ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 28 Czerwca 2009 Share Napisano 28 Czerwca 2009 Nie będę się rozpisywał, ponieważ i tak tego chyba nikt nie czyta. jestes w bledzie epszym kolorem byłby ciemny brąz albo czarny w tym przypadku napewno co do fotek to jest tutorial na forum,wystraczy zajrzec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 28 Czerwca 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 28 Czerwca 2009 Witam. Model już ukończony. Na prawym boku dodałem napis, jaki kolega dla którego budowałem ten model sobie zarzyczył. Chciałem wszystkim podziękować, za udzielanie rad i tym którzy szledzili relację. Zapraszam do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi