Dumo Napisano 11 Czerwca 2009 Share Napisano 11 Czerwca 2009 (edytowane) Mój ostatni nabytek, jakimś cudem znalazłem go w polskim sklepie po w miarę niskiej cenie. Przejdźmy do meritum, model naprawdę dobrze wykonany przez firmę Tamiya choć ma już swoje lata. Początkowo chciałem do niego dokupić dużą ilość blach ale dałem sobie spokój bo plastiki są naprawdę dobrej jakości. Co muszę do niego dokupić to obowiązkowo metalowa lufa, blaszkę z zaczepami na narzędzia, grile, linę z plecionki no i oczywiście gąski Friulmodel. Budowa się przeciągnie do paru miesięcy bo jak na razie jestem spłukany, na samego "tygryska" musiałem pożyczyć kasę. Pozdrawiam Dumo Edytowane 11 Czerwca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 11 Czerwca 2009 Share Napisano 11 Czerwca 2009 Powodzenia. Szczególnie z kołami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 11 Czerwca 2009 Share Napisano 11 Czerwca 2009 W kwestii nazwy aby było poprawnie, albo samo "Früh" albo "Frühe Produktion". Sam model bardzo fajny, właśnie zbieram dodatki celem zrobienia z niego wersji Initial z Leningradu. Zawias będzie oczywiście ruchomy przy Twoim Tigerku?? A no i jak Kursk, to czy masz już jakieś malowanie?? Sławna S33 z 2. SS Pz.Div Das Reich, a może Tiger 13 31 należący do Michaela Wittmanna z elitarnej 1. SS Pz.Div LSSAH?? PS: Nie zapomnij o kablach do lamp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 11 Czerwca 2009 Share Napisano 11 Czerwca 2009 Sławna S33 z 2. SS Pz.Div Das Reich Za późno, "S33"" nie miał filtrów i osłon rur wydechowych. Trochę Dumo za bardzo do przodu śmigasz, co z brakującymi spawami ? Jeżeli zdecydowałeś się na braki w osłonach bocznych to mogłeś te co są zrobić z blachy piwnej, aa i nie zapomnij o tym co powinno znaleźć się na miejscach po osłonach. Jeżeli upierasz się przy "Kursku" to zostaje Ci w zasadzie z kalkomanii tylko "S33", ale tego to jaj już robiłem Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 11 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2009 No to tak zawieszenie nie będzie ruchome, nie lubię jak mi się coś mota w modelu. Malowanie.... to jeszcze muszę pomyśleć. Trochę Dumo za bardzo do przodu śmigasz, co z brakującymi spawami ? To już szczerze mówiąc liczę na waszą pomoc bo nie mam pojęcia gdzie mają się znajdować. Jeżeli zdecydowałeś się na braki w osłonach bocznych to mogłeś te co są zrobić z blachy piwnej, aa i nie zapomnij o tym co powinno znaleźć się na miejscach po osłonach. Miałem taki zamiar ale standardowe mi się podobają, każdą przeszlifowałem żeby była cieńsza. Zaczepy do osłon znajdą się na modelu jak trochę kasy mi wpadnie i kupie blaszki. Nie zapomnij o kablach do lamp. Nie zapomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 11 Czerwca 2009 Share Napisano 11 Czerwca 2009 To już szczerze mówiąc liczę na waszą pomoc bo nie mam pojęcia gdzie mają się znajdować. viewtopic.php?t=12227 Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 11 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2009 Dzięki Seb Pogrzebałem po monografiach znalazłem dwa nawet fajne malowania: .... ale jeszcze dużo piwa upłynie zanim go pomaluję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 11 Czerwca 2009 Share Napisano 11 Czerwca 2009 Pierwsze malowanko jest po prostu piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 11 Czerwca 2009 Share Napisano 11 Czerwca 2009 A drugie ma wkomponowaną brązową swastykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 11 Czerwca 2009 Share Napisano 11 Czerwca 2009 Pogrzebałem po monografiach znalazłem dwa nawet fajne malowania: Tylko to już nie Kursk A malowania bardzo efektowne. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 11 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2009 Malowania pobierałem z tej książki: Seb'a jak masz coś ciekawego to podrzuć, jesteś moim mentorem przy budowie tego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 11 Czerwca 2009 Share Napisano 11 Czerwca 2009 Poszukaj fot S13 walczył od Kurska aż nad Dniepr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 13 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2009 Ostatnio sporo imprez u mnie się odbyło i mam od groma puszek po piwie... Postanowiłem wykonać błotniki, resztę zaczepów od lin i narzędzi. Zastanawiam się jak tanim kosztem wykonać spawy, chyba kupie tą paste DAS, wypróbuje. Pozdrawiam Dumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Pamiętaj o siatkach na tylnych klapach silnika. Przypominam bo widzę, że węże filtrów Feiffel już wkleiłeś, zatem będzie utrudniony dostęp do wklejenia tylnych siatek. Ostatnio sporo imprez u mnie się odbyło i mam od groma puszek po piwie... Domyślam się, że wystarczyłoby ich na błotniki prawdziwego Tigera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Źle zrobiłeś te osłony boczne, powinien być jeszcze schodek, który obejmował zaczepy na kadłubie: Co to za maź na tylnej płycie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 13 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2009 Domyślam się, że wystarczyłoby ich na błotniki prawdziwego Tigera Razz Tjaaaaa hehe.... bez mała :P Źle zrobiłeś te osłony boczne, powinien być jeszcze schodek, który obejmował zaczepy na kadłubie: A nawet nie zwróciłem na to uwagi, teraz tak rozkminiam jak te zaczepy i z czego zrobić, blaszka za cienka, spróbuje z kartonu zrobić. Co to za maź na tylnej płycie ? Lekko przejechałem nitrem żeby lepszą fakture uzyskać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2009 Przepaliłem sobie wszystkie nerwy ale nareszcie wykonałem zaczepy pod błotniki, sporo czasu minęło sporo blachy poszło, dużo piwa upłynęło ale jest. Teraz jeszcze do tego zajarzyłem że po osłonach na wydech też muszą być.... eh... Zdjęcia nie za dobrej jakości zrobione na szybko. Pozdrawiam Dumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 weż no chłopie na tych błotnikach jakieś linie poziome odciśnij, że tak nadmienię ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2009 Co do rantu rozumiem, że masz na myśli dolny. Mi sie wydaję, że odciskać nie trzeba, poprzeglądałem parę fotek. Przykładowe: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 Dumo, przekrój osłony bocznej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 15 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2009 Dobra zrobiłem ten rant na każdej osłonie, chociaż nie jestem przekonany bo monografie przeglądałem i nie widziałem takiego czegoś. Wieczorem wrzucę parę fotek. PS: Osłony już są przyklejone na Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 chociaż nie jestem przekonany bo monografie przeglądałem i nie widziałem takiego czegoś. Zaufaj doświadczeniu Ale proszę foto: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 15 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2009 Ok gites przekonałeś mnie Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 Wczoraj zamówiłem ten sam modelik i trzymam kciuki za Twój Chciałem z całym zestawem blach, metalową lufa, linami itp. Ale po przeliczeniu wyszło by jakieś ok 10 000 jenów a to w przeliczeniu na polską walutę wychodzi lekko ponad 300 zł Więc póki co na sierpień ma przylecieć do mnie sam modelik a jak będę przy kasie to się dokupi dodatki Najlepsze jest to że porównywałem ceny metalowych gąsek z Friul'a i w przeliczeniu wychodzi jakieś 60 zł + koszt wysyłki... Ale niestety aktualnie nie było na stanie sklepu... Ale póki co zasiadam w pierwszym rzędzie i podziwiam, podglądam i "uczę się" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 20 Lipca 2009 Autor Share Napisano 20 Lipca 2009 Ja blachy, lufę, i liny zamówiłem już w martoli. Niestety olali mnie, czekam już z 3 tygodnie i paczki nie widać gdzie produkty były dostępne. Dobrze, że mam do skończenia T-34 bo bym po prostu nie miał co lepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi