Skocz do zawartości

Malowanie owiewki kabiny

Hans

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! No to wystartowałem z moim Łosiem. Mam nadzieję, że będę go mógł pokazać Wam jak go skończę. Martwi mnie tylko jakość mojej pracy.

Przy dużych ograniczeniach czasowych i obowiązkach praca-dom zostaje mi na modelowanie jakaś godzina dziennie i to nie zawsze. To trochę mało na podnoszenie swoich umiejętności, ale dobre i to bo wtedy mogę się trochę odprężyć.

Mam w związku z tym pytanie do Was jak najlepiej pomalować owiewkę kabiny. Powiem Wam, że nigdy tego nie robiłem. Moje modele nie mają malowanego ożebrowania owiewki kabiny. Nie próbowałem malować bo bałem się, że zniszczę efekt całościowy.

Chcę wreszcie tego spróbować. Proszę doradźcie mi jak to zrobić.

Przy Łosiu owiewki mają dużo takich elementów do pomalowania, zwłaszcza nos.

Z góry dzięki za wszelaką pomoc. [/img]

Zamiast pędzlem ,spróbuj lekko namoczyc w farbie kawałek gąbki,najpierw na boku usuń nadmiar farby i wklepując w zamaskowane oszklenie kabiny ,powinineś otrzymać ładne obramowanie.

No właśnie bo pojawia sie pewien mały problem z owiewkami podczas zrywania maskowania, farba odkleja się, nie trzyma sie powierzchni :(

Może wystarczy przetrzeć lekko papierem ściernym tak gdzie ma być pomalowane?

Ja docinam taśmę Tamiya bezpośrednio na owiewce - tzn, naklejam sobie odcinek taśmy najpierw na szybę szklaną i tnę na wąskie paseczki. Paseczki naklejam na owiewkę a nadmiar docinam już beezpośrednio skalpelem na owiewce. Maluję pędzlem i Pactrami i nie ma problemu z odchodzącą farbą razem z taśmą. Warunek - skalpel musi być bardzo ostry, ja zakładam zawsze nowe ostrze a taśmę najlepiej zrywać po dłuższym czasie, jak farba dobrze wyschnie. Ja zazwyczaj zostawiam na min 24h co przy czasie schnięcia akryli jest bardzo dużo I jeszcze jedno - jak Ci farba wejdzie pod taśmę, to nie ma co panikować, tylko można ją delikatnie zeskrobać drewnianą ostrą wykałaczką - oszklenie się nie porysuje.

No i zawsze można spróbować "z ręki"