Jędrek Napisano 30 Września 2009 Autor Share Napisano 30 Września 2009 znacie jakieś galerie/relacje w sieci na których można by się podwzorować troszkę? sprawdziłem galerie USS Buchanan na modelwarship pod kątek wywietrznika na bakburcie i wszystkie modele mają zaproponowany przez producenta czyli za bardzo nie ma się na kim wzorować natomiast w wątkach warszatowych są ciekawe relacje Gordona Bjorklund, tyle że... są kiepskie zdjęcia m.in. zrobił wyższy wywietrznik (takowy jest też w modelu Zdenka Krcmara ) ale tylko na bakburcie, na sterburcie nie zrobił żadnego... znów przeglądanie zdjęć widać też na zdjęciach iż przesuwał pionowy "występ" (nie wiem jak to nazwać) na tylnej ścianie nadbudówki rufowej (w modelu jest centralnie) tyle że na fotkach zazwyczaj ta ściana zasłonięta jest przez wieżę działa EDIT: "przesunięcie" znalazłem na planach stoczniowych, faktycznie występuje w stronę bakburty Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Pooglądałem trochę fotek i oto co udało mi się wynaleźć (niestety niektóre fotki są marnej jakości): Wydaje mi się, że: 1. wczesne serie posiadały albo proste albo nie posiadały nawiewników/wywietrzników wcale. Możliwe, że przy budowie pierwszych jednostek nie pomyślano o upałach pacyficznych - służyły one na północnym Atlantyku. Późniejsze jednostki (w tym i Buchanan) miały już ulepszoną wentylację. 2. okręty budowane w jednej stoczni są podobne do siebie. Np. DD-429 i DD-430 zbudowane w Bath mają więcej wspólnego niż, np. DD-428 (zbud. w Puget Sound) i DD-429. Dodam, że nie chodzi mi tu o obecność drugiej wyrzutni torpedowej a detale konstrukcji. 3. model Dragona to przede wszystkim DD-484 Buchanan, pozostałe jednostki potraktowano trochę po macoszemu (skupiono się tylko na większych różnicach) Nie wiem co myśleć o fotce DD-430 USS Eberle (bezpośredni bliźniak Livermore'a). Czy widać tam prosty, słupkowy wywietrznik? Ciekaw jestem Waszych opinii. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 30 Września 2009 Autor Share Napisano 30 Września 2009 dzięki Marek, piękne porównanie temat jest faktycznie do zgłębienia, wspomniany przeze mnie modelarz zastosował w USS Laffey jeszcze jedną odmianę - wysoki grzybek Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 30 Września 2009 Super Moderator Share Napisano 30 Września 2009 Fajne porównanie W tym klimacie nie sposób zrobić model prosto z pudła a przy pracy kilku głów, analizując poszczególne detale, pociągniemy z realizacja projektu jeszcze kilka ładnych miesięcy (z ostrożności nie wspomnę, że lat hahahahhaha ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 30 Września 2009 Autor Share Napisano 30 Września 2009 wspomniany wysoki grzybek w USS Laffey Jędrek ps. lista uczestników projektu w pierwszym poście została uaktualniona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 30 Września 2009 Autor Share Napisano 30 Września 2009 jeszcze jeden przyczynek do dyskusji... na bakburcie fajka a na sterburcie co? nic czy może mały grzybek jaki dał Dragon? zdjęcia USS Lardner z 1942, podobnie można dojrzeć coś takiego na USS Lansdowne Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Witam kolegów. Po przeczytaniu postu Jędrka o aktualizacji listy uczestników projektu, skoczyłem na pierwszą stronę popatrzeć, czy czasami mnie z niej nie skreślił z uwagi na brak postępu robót. Tym razem upiekło mi się Na swoje usprawiedliwienie podam, że chałupę mam w remoncie i praktycznie nie mam gdzie dłubać. Może jutro, najpóźniej pojutrze nowy "warsztat" stanie na swoim miejscu - wtedy pogadamy... Obserwuję z uwagą wszystkie wątki Bensonowo - Gleaves'owe i zastanawiam się, kiedy przestaniecie tak harcować. Jak tak dalej pójdzie, to będzie tak, jak zauważył Marcin - parę miesięcy (jak nie lat) ciężkiej harówy i zamiast modeli z pudełka, będzie niezły zestaw okręcików zbudowanych od podstaw - a przynajmniej nieźle poprzerabianych Z drugiej strony, chyba skorzystam z paru Waszych harców Pozdrawiam, Franek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 30 Września 2009 Super Moderator Share Napisano 30 Września 2009 jeszcze jeden przyczynek do dyskusji... na bakburcie fajka a na sterburcie co? nic czy może mały grzybek jaki dał Dragon? Hahahahaha Nadal chcesz zrobić modele prosto z pudła z minimalnym wkładem własnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 30 Września 2009 Autor Share Napisano 30 Września 2009 Nadal chcesz zrobić modele prosto z pudła z minimalnym wkładem własnym dla mnie jest różnica pomiędzy odwzorowaniem detalu z dokładnością do każdej śrubki a odzworowaniem oryginału z cechami charakterystycznymi dla danego okrętu pomału ilość pytań zaczyna mnie przytłaczać żeby było zabawniej to w USS Buchanan skałaniałbym się do tego, że na sterburcie nie ma nic lub jest mały grzybek (czort wie co wybrać) gdy tymczasem na zdjęciu późniejszym (44) można dopatrzeć się fajki Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 jeszcze jeden przyczynek do dyskusji... na bakburcie fajka a na sterburcie co? nic czy może mały grzybek jaki dał Dragon?zdjęcia USS Lardner z 1942, podobnie można dojrzeć coś takiego na USS Lansdowne Na sterburcie jak dla mnie Dragonowy grzybek. Obserwuję z uwagą wszystkie wątki Bensonowo - Gleaves'owe i zastanawiam się, kiedy przestaniecie tak harcować. Jak tak dalej pójdzie, to będzie tak, jak zauważył Marcin - parę miesięcy (jak nie lat) ciężkiej harówy i zamiast modeli z pudełka, będzie niezły zestaw okręcików zbudowanych od podstaw - a przynajmniej nieźle poprzerabianych Być może dzięki zespołowej pracy nie bedą to lata tylko miesiące. eby było zabawniej to w USS Buchanan skałaniałbym się do tego, że na sterburcie nie ma nic lub jest mały grzybek (czort wie co wybrać) gdy tymczasem na zdjęciu późniejszym (44) można dopatrzeć się fajki Podejrzewam, że tą fajkę mogli dodać w trakcie późniejszych remontów... Wydaje mi się, że nasz Smart Kit() bez względu na pudełko przedstawia w miarę dokładnie Buchanana w 1942 r., przy innych wersjach zaczynają się schody... Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 30 Września 2009 Autor Share Napisano 30 Września 2009 Wydaje mi się, że nasz Smart Kit() bez względu na pudełko przedstawia w miarę dokładnie Buchanana w 1942 r., przy innych wersjach zaczynają się schody... z tym dokładnie to chyba różnie bywa... gdzie jest w modelu fajka? ale słusznie prawisz... jeszcze mam wątpliwości co do grzybka bo różnie to bywało, czasami jakość zdjęć jest taka, że może być go po prostu nie widać Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 30 Września 2009 Super Moderator Share Napisano 30 Września 2009 widać też na zdjęciach iż przesuwał pionowy "występ" (nie wiem jak to nazwać) na tylnej ścianie nadbudówki rufowej (w modelu jest centralnie) tyle że na fotkach zazwyczaj ta ściana zasłonięta jest przez wieżę działaEDIT: "przesunięcie" znalazłem na planach stoczniowych, faktycznie występuje w stronę bakburty Tutaj bardziej wyrazista fotka - faktycznie: jest przesunięty... Hhmmm Czyżby kolejna korekta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epheli Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Obserwuję z uwagą wszystkie wątki Bensonowo - Gleaves'owe i zastanawiam się, kiedy przestaniecie tak harcować. Jak tak dalej pójdzie, to będzie tak, jak zauważył Marcin - parę miesięcy (jak nie lat) ciężkiej harówy i zamiast modeli z pudełka, będzie niezły zestaw okręcików zbudowanych od podstaw - a przynajmniej nieźle poprzerabianych Popieram Franka, Jak poziom wykonania będzie tak eskalowany to przy następnym projekcie grupowym zapadnie cisza, bo przy tym poziomie pracę przy modelu już można liczyć w miesiącach . Ja na razie nie robię bo co chcę przykleić to ktoś pisze " eeee to nie tak" ;), chyba przestanę czytać wątki bo się zakopię z tym modelem. Będę trzymał się zasady robię jak umiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 30 Września 2009 Super Moderator Share Napisano 30 Września 2009 Ja na razie nie robię bo co chcę przykleić to ktoś pisze " eeee to nie tak" ;)Ale się uśmiałem Faktycznie - prace zaczynają nabierać niezaplanowanego rozmachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Ja już z koszykiem do reflektora szedłem kilka razy od monitora do modelu i było: aaa, może jednak nie, bo nie jestem pewien... a koszyk leży ciężko ręcznie sklecony w szufladzie w składziku częsci. Pora wziąc jednak d... w troki i poprzyklejac to co wymodziłem i sfotografowac, bo siedzę jak kret w norze a potem wyskoczę jak Filip z konopii z gotowym Buchananopodobnym O_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 1 Października 2009 Autor Share Napisano 1 Października 2009 Po przeczytaniu postu Jędrka o aktualizacji listy uczestników projektu, skoczyłem na pierwszą stronę popatrzeć, czy czasami mnie z niej nie skreślił z uwagi na brak postępu robót. Tym razem upiekło mi się Na swoje usprawiedliwienie podam, że chałupę mam w remoncie i praktycznie nie mam gdzie dłubać. Może jutro, najpóźniej pojutrze nowy "warsztat" stanie na swoim miejscu - wtedy pogadamy... bez przesady, to zabawa nikogo nie skreślamy termin był podany dla deklarujących się po doświadczeniach poprzednich projektów gdzie chętnych było więcej niż potem przystępowało do projektu, stąd "dżentelmeńska umowa" podobnie mam nadzieję, że jeszcze ktoś zachęcony naszymi działaniami do nas dołączy (jak Sleepwalker ) Jak poziom wykonania będzie tak eskalowany to przy następnym projekcie grupowym zapadnie cisza, bo przy tym poziomie pracę przy modelu już można liczyć w miesiącach . Ja na razie nie robię bo co chcę przykleić to ktoś pisze " eeee to nie tak" ;), chyba przestanę czytać wątki bo się zakopię z tym modelem. zauważyłem iż nasi liderzy ostatnio "przycichli" spokojnie, u mnie na razie pomalutku gdyż chcę usunąć/zaszpachlować na pokładzie to co zbędne na tym etapie gdyż potem będzie ciężko to zrobić, później mam nadzieję pójdzie szybciej gdyż w niektóre detale nie mam zamiaru się bawić, zależy mi jedynie jak pisałem na cechach charakterystycznych odróżniających poszczególne okręty, dla mnie w tym cały smaczek (głupio by wyglądały 3 takie same ) gdybym chciał się naprawdę pobawić to wymieniłbym chociażby wały napędowe Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 Jędrek, przecież żartowałem Przy okazji - "warsztat" zmontowany, dzisiaj ustawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 1 Października 2009 Autor Share Napisano 1 Października 2009 "warsztat" zmontowany, dzisiaj ustawiam. Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 1 Października 2009 Super Moderator Share Napisano 1 Października 2009 Chłopaki, na moment wrócę do kwestii kanałów wentylacyjnych na sterburcie (oczywiście nie dotyczy to wszystkich budowanych jednostek w ramach PBG) - poniżej fotka Buchanana - mam wrażenie, ze kanał wentylacyjny na sterburcie jest taki sam jak i na bakburcie. To rzuca kolejne światło na dylematy wykonawców Buchananów i Aaronów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 2 Października 2009 Autor Share Napisano 2 Października 2009 poniżej fotka Buchanana - mam wrażenie, ze kanał wentylacyjny na sterburcie jest taki sam jak i na bakburcie. To rzuca kolejne światło na dylematy wykonawców Buchananów i Aaronów spoko, jeszcze z tego tematu nie wyszedłem zabieram się teraz za pozostałe dwa co do Buchanana to fotka pochodzi z '45, podobny wentylator widać już gdy okręt nosił "kamuflaż geometryczny" (jak go w skrócie nazywam), natomiast na wcześniejszych fotkach nie widać na sterburcie takiego rozwiązania, wydaje mi się, że dodano go podczas przebudowy gdy okręt otrzymał dodatkowy pomost z uzbrojeniem na nadbudówce dowodzenia z Buchananem właściwie już zdecydowałem oglądając zdjęcia "bliźniaków" będzie rozwiązanie fajkowo-grzybkowe aktualne przemyślenia co do pozostałych (na start): Livermore: sterburta - brak grzybka ale jest coś w zamian u góry ściany nadbudówki, bakburta brak przemyśleń (wieczorkiem się wezmę, zobaczę też co tam Marek pisał ) Laffey - sterburta brak przemyśleń, bakburta - wysoki grzybek widoczny przy wodowaniu (do potwierdzenia czy był później) Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 2 Października 2009 Super Moderator Share Napisano 2 Października 2009 widać też na zdjęciach iż przesuwał pionowy "występ" (nie wiem jak to nazwać) na tylnej ścianie nadbudówki rufowej (w modelu jest centralnie) tyle że na fotkach zazwyczaj ta ściana zasłonięta jest przez wieżę działaEDIT: "przesunięcie" znalazłem na planach stoczniowych, faktycznie występuje w stronę bakburty Kolejna fotka, ukazująca idealnie ten fragment nadbudówki rufowej... (DD443) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 2 Października 2009 Autor Share Napisano 2 Października 2009 a gdzie oni działo zgubili? a ja dalej na sterburcie, obrazkowo to co pisałem wcześniej iż coś w zamian grzybka jest, od lewej Livermore, Laffey, Kearny w USS Livermore wystaje coś kanciastego z nadbudówki, w USS Laffey kojarzy mi się z kapeluszem grzybka, w USS Kearny jeszcze inny kształt Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 2 Października 2009 Super Moderator Share Napisano 2 Października 2009 a gdzie oni działo zgubili? Pewnie zdemontowali bo na fotce przeszkadzało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 w USS Livermore wystaje coś kanciastego z nadbudówki, w USS Laffey kojarzy mi się z kapeluszem grzybka, w USS Kearny jeszcze inny kształt Oglądając posiadane fotki Livermore'a wydaje mi się, że kształt wywietrznika(zapewne) jest identyczny z tym na Kearny przedstawionym przez Ciebie (półokrągły). Pozorną różnicę mogą powodować różne warunki oświetleniowe podczas zrobienia zdjęcia - na fotce Livermore'a z 1942 r. widać bardzo mocne cienie. Zakładając, że ów szczegół nie został przerobiony podczas jednej z licznych wizyt w stoczni, w 1943 r w rzeczonym miejscu widać raczej półokrągły kształt: Na powyższej fotce nieźle również widać wzmocnienie dookoła kluzy kotwicznej. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 6 Października 2009 Autor Share Napisano 6 Października 2009 Oglądając posiadane fotki Livermore'a wydaje mi się, że kształt wywietrznika(zapewne) jest identyczny z tym na Kearny przedstawionym przez Ciebie (półokrągły). Pozorną różnicę mogą powodować różne warunki oświetleniowe podczas zrobienia zdjęcia - na fotce Livermore'a z 1942 r. widać bardzo mocne cienie. przyznam, że dalej mam wątpliwości jak zerkam na "swoje" zdjęcie to mam wrażenie, że jednak jest tam coś ostrego wystającego z nadbudówki i zwężającego się do góry, później mógł mieć już faktycznie taki podobny do Kearny, chyba tradycyjnie musi się ta kwestia odleżeć w mojej głowie wzmocnienia wokół kluzy sobie raczej odpuszczam Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi