author21 Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Czy macie jakiś pomysł, jak wykonać ruchome zawieszenie do pantery G dragona (wersja ze stalowymi kołami). Wahacze, osie są ruchome w modelu, ale nie mam pomysłu jak je przyblokować, żeby nie wypadały. Sa luźno wstaiwone do wanny kadłuba. Przykleiłem po pierwszym i ostatnim wahaczu z każdej strony, aby czołg nie opadł. Chce uzyskać efekt uginającego się zawieszenia, np na krawężniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Skala 1:35 ? Jeżeli tak to przejrzyj uważnie instrukcje Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Przykleiłem po pierwszym i ostatnim wahaczu z każdej strony, aby czołg nie opadł. Chce uzyskać efekt uginającego się zawieszenia, np na krawężniku. O rany... Po co niby?! Dokładnie w instrukcji masz narysowane, wszystkie drążki wkładasz do otworów w kadłubie i wklejasz TYLKO końcówkę, żeby nie wypadły. Tak samo robisz pierwszy i ostatni drążek z każdej strony... Zawieszenie DML-a nie opadnie samo, a działa jak u prawdziwego czołgu, dopiero jak mocne naciśniesz od góry to się ugnie, sam ciężar modelu ugięcia nie spowoduje... Patrz: mój Tiger I Spaet - dokładnie to samo rewelacyjne zawieszenie DML-a. Ugięte pod wpływem nierówności: I na równej powierzchni, przypominam wszystkie drążki są w pełni ruchome ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Czyżby te instrukcje Dragona sprawiały taką trudność niektórym ? Montaż tego zawieszenia jest proste jak budowa cepa. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2009 ale końcówka osi przecież wypada z tego gniazda ? Jak cos to odkleje poczatkowe drążki. Poza tym jest masa zapasowych - opcje alternatywne. Dalej do mnie jakoś nie trafia, jak wkleję końcówkę drążka, to jak niby ma się ugiąć ? Tam jest takie spłaszczenie na końcu. To ma być wklejone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Wklejasz samą końcówkę drążka skrętnego. Tą cienką, w ten postument. Jak zwiąże, to wahacz będzie się poruszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 jak wkleję końcówkę drążka, to jak niby ma się ugiąć ? Napisał Ci Jakub, że to działa tak jak w prawdziwych czołgach, czyli warto może przeczytać coś na temat zasady działania drążków skrętnych: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dr%C4%85%C5%BCek_skr%C4%99tny Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 24 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2009 wkleiłem końcówki jak w instrukcji, ale mam jeszcze jeden problem (wybaczcie dociekliwość). Wahacz i wanna kadłuba mają takie małe bolce, które się stykają, żeby wahacz nie ugiął się w górę ?. Czy mam je ściąć ???? W instrukcji na ten temat nic nie ma. A jeśli nie, to czy bolec wahacza ma opierać się o bolec wanny czy odwrotnie ??????? Który ma być nad którym. Jestem w tym temacie ruchomego zawieszenia początkujący i jak dla mnie ta instrukcja aż tak przejrzysta nie jest. Chyba zawieszenie nie bardzo wyjdzie ruchome ;(((( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 24 Czerwca 2009 Share Napisano 24 Czerwca 2009 Tak zetnij. Wtedy będzie pełna ruchomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 24 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2009 Ok, wiem już wszystko, wklejone cztery drążki oderwę i przerobie, na szczęście są zapasowe w zestawie (wariantowe), więc je wykorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 25 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2009 Naprawiłem, uprzednio zepsute (wklejone niepotrzebnie na stałe zewnętrzne drążki po obu stronach) ruchome zawieszenie. Musiałem tylko użyć nowych 4 wahaczy. Niektóre więc bedą ine niz w instrukcji. No i musiałem rozwiercić w wannie kadłuba miejsca złego wklejenia wahaczy. Ale to będzie na końcach kadłuba wiec nie widać, Model nie przewiduje wykonania wnętrza. wzmocniłem mejsca osadzenia drążków na kleju dwuskładnikowym Poxipol. Wnętrze kadłuba nie wygląda za ładnie, ale wahacze działają . No cóż człowiek uczy się na błędach. Mam już taką panterę G MAN, ale kupiłem już z tym elementem sklejonym i nie zwróciłem uwagi jak to wklejone było. Tam są Magic Tracki, wiec mimo ruchomego jest unieruchomione. W tej co teraz męcze przewiduje friule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi