donalyah00 Napisano 24 Czerwca 2009 Share Napisano 24 Czerwca 2009 Witam, Pozwolę sobie przedstawić dwa miniaturowe, żywiczne modele pierwszowojennych ponorek. Wreszcie dotarł do mnie model niemieckiego u-boota z Wielkiej Wojny czyli UB-1 produkcji U-Boat Laboratorium. Skorzystałem z uprzejmości kolegi, który zwiedzał St. Petersburg - nie chciałem kombinować po raz kolejny z rosyjską pocztą. Szczegółowy in-box jest tu: http://u-boat-laboratorium.com/index.php?page=ub-i-1-350. Model odlany jest bardzo starannie, dwie blaszki różnią się grubością. Jedynym mankamentem jest zupełnie płaski, fototrawiony kaem kalibru 8,8 mm. Niestety oryginalne pudełko nie wytrzymało trudów podróży. Parę zbliżeń kadłuba (świetnie odlane, "ostre" otwory przelewowe): Drugim drobiazgiem jest model firmy Wiener Modellbau Manufaktur - SMU 5/6. Jest to C.K. wersja pierwszego okrętu podwodnego projektu Hollanda. Szczegółowy in-box jest tu: http://84.112.10.71/~lukas/modellshop/sites/artikel_detail.php?art=166 Mode jest odlany trochę mniej dokładnie niż UB-1 ale podobają mi się w nim delikatne i cienkie stępki przeciwprzechyłowe. Odlew ma też trochę więcej defektów niż wyrób rosyjski. Ponownie parę fotek: Fotka grupowa... ... i porównanie z podwodnym zbiorni... przepraszam lotniskowcem – I-400. Modele dostępne są poprzez strony www producentów: http://u-boat-laboratorium.com - strona zawiera też mnóstwo zdjęć pierwszowojennych ponorek różnych krajów. i http://www.wmm.at/ Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 W pierwszej chwili- oniemiałem. Nie wiedziałem nawet , że takie ślicznostki ktoś produkuje - dzięki za inboksa! szkoda, że anglojęzyczna wersja strony rosyjskiej kuleje- nie ma nawet info, że UB1 moża kupić, dopiero na cyrylicznej wersji cenę znalazłem. U Austriakw już takich różnic nie było ;) Mówisz, że z pocztą putinowską kłopoty są? Tzn. paczka nie dochodzi, czy czeka się na nią 2 lata i odbiera potrzaskaną w drebiezgi ? Dzięki wielkie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 kiedyś miałem chętkę na U-Boat Laboratorium ale niepewność co do zakupów w Rosji zniechęciła mnie do tego pomysłu dzięki za ciekawe in-boxy Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 ...U-Boat Laboratorium jest też na etapie projektowania U-14. To normalnie złośliwość losu: - wyrzeźbiłem UB-11 - pojawiła się wersja komercyjna - kończę rzeźbić U-14 - Curie też wkrótce pojawi się w sprzedaży. Chyba poczekam z trzecim (carskim) ubocikiem aż chłopaki z "U-BLab" zdecydują co będą projektować w następnej kolejności :P Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 - wyrzeźbiłem UB-11 - pojawiła się wersja komercyjna - kończę rzeźbić U-14 - Curie też wkrótce pojawi się w sprzedaży. Prawa Murphy'ego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 25 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2009 Mówisz, że z pocztą putinowską kłopoty są? Tzn. paczka nie dochodzi, czy czeka się na nią 2 lata i odbiera potrzaskaną w drebiezgi ? Jak już pisałem w innym wątku straciłem trochę pieniędzy na niedostarczonych książkach. Jedyna (z trzech) przesyłka doszła po ok. 3 miesiącach, ale w stanie całkiem dobrym. Gdzieś nawet zachowałem kopertę w całości oklejoną kolorowymi znaczkami . Chyba poczekam z trzecim (carskim) ubocikiem aż chłopaki z "U-BLab" zdecydują co będą projektować w następnej kolejności :P Myślę, że praca "od podstaw" zawsze będzie bardziej godna uwagi niż sklejanie gotowego zestawu. Z drugiej strony prawo Murphy'ego działa... Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 Dzięki za przestrogę! Ale coś za coś - pewnie niejeden filatelista dałby się za te znaczki pokroić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 ... i porównanie z podwodnym zbiorni... przepraszam lotniskowcem – I-400. ciekawe maleństwa i wyglądają jak z ... ekhm (przepraszam za wyrażenie)... mydła ... widzę tam I-400 ale nie widzę warsztatu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi