Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na prośbę kolegi Dzejo, zamieszczam relację z budowy śmiglaka z stajni Sikorskiego. Wersja F czyli Ocean Hawk,służy do lokalizacji i neutralizacji okrętów podwodnych. Model traktuje jako relaksacyjny, miał być prosto z pudła, ale nie udało się i uzupełniam go o ważniejsze elementy. Wnętrza praktycznie brak, w luku transportowym tylko fotele , cała reszta dorobiona od podstaw. To samo tyczy się tablicy w kokpicie oraz panel środkowy. Narazie przygotowuje go do malowania, a zobaczcie sami jak to wygląda.

kokpit1.jpg

kokpit2.jpg

kokpit3.jpg

kokpit4.jpg

kokpit5.jpg

kokpit6.jpg

Napisano

Ten kokpit to "fabryczny" z zestawu?

To ja teraz zaczynam rozumieć powszechne ochy i achy pod adresem modeli Hobby Bossa.

Wygląda to rewelacyjnie.

Napisano

Co do paneli i tablicy, zrobiłem to w własnym zakresie. Ta z zestawu nie podobała mi się.

• 2 weeks later...
Napisano

Witam

Bardzo ładny model. Pewnie jeszcze tu zaglądne. Powodzenia przy dalszych pracach.

Napisano

Siadam na widowni. Możesz fotnąć fabryczny kokpit?

Pozdrawiam

Napisano

Ciąg dalszy prac nad SH-60.

Należy zwrócić uwagę na nosową część modelu, wymaga dorobienia kilku istotnych elementów jak w oryginale. To co musiałem dopracować zaznaczyłem na czerwono. Amortyzatory kół zastąpiłem odpowiednio przyciętymi igłami lekarskimi. Po naniesieniu lekkiego preshadingu, prysnełem całość Testorsem 1728, a następnie po maskowaniu zielonym Humbrolem 3. Po wyschnięciu całość zabezpieczona sido i wstępnie zaczełem zabawę z kalkami. Miłego oglądania.

DSC01460.jpg

DSC01461.jpg

DSC01462.jpg

DSC01529.jpg

DSC01532.jpg

DSC01533.jpg

Napisano

Cześć

Naprawdę fajnie sie to prezentuje i ciesze się ze zdecydowałeś pokazać pare fotek . Napisz jak wykonałeś tablice do wnętrza kabiny, bo prezentują się bardzo ciekawie , czy to wydruk na papierze i dokładne przycięcie?? czy inny patent.

Kalki HB generalnie całkiem niezłe się nakładają , ale czy nie było problemów z nałożeniem tej wielkiej na ogon?

Czekam na ciąg dalszy

Napisano

Napisz jak wykonałeś tablice do wnętrza kabiny, bo prezentują się bardzo ciekawie, czy to wydruk na papierze i dokładne przycięcie?? czy inny patent.Napisz jak wykonałeś tablice do wnętrza kabiny, bo prezentują się bardzo ciekawie , czy to wydruk na papierze i dokładne przycięcie?? czy inny patent. :

Mój patent na tablice typu "glass cockpit", to najpierw wykonanie rysunku tablicy, panela wektorowego w odpowiedniej skali oraz kolorystyce. Następnie udaję się z tym do....fotolabu, gdzie zamawiam wydruk natychmiastowy na odbitce formatu 10x15. Ja stosuję wydruki termosublimacyjne, dają dużo detali i ładnie cieniują (brak rastra). Nie robiłem jeszcze tego na typowej naświetlarce, ale efekt będzie pewnie taki sam, może nawet lepszy. Ta metodą wykonałem sobie w własnym zakresie tasmy "REMOVE BEFORE FLIGHT", które będą na modelu Oceanhawka. Na pasku szerokości 1,1mm oraz długosci 10 mm masz ładny, widoczny napis. Koszt to 1 zł, a blaszki Edka czy kalki Tally Ho to ok. 20 zł.

Kalki HB generalnie całkiem niezłe się nakładają , ale czy nie było problemów z nałożeniem tej wielkiej na ogon?:

Z tymi kalkami to problemów większych nie ma, kłada się dobrze, ale jak recę trzęsą się z stresu (oby nie zepsuć) to strasznie się zwijają. Niestety Hobby Boss mógłby to zrobić w dwóch częściach, byłoby łatwiej. Układane na płyny Agamy, wżarły się w linie podziałowe i zagłębienia"nitów". Obwódek nie widać.

Czekam na ciąg dalszy

Model w tej chwili już po waszu, kalki wszystkie nałożone, zrobiłem trochę śladów eksploatacyjnych. Teraz zabrałem się za drobnicę: anteny,opony oraz czeka mnie zrobienie wkońcu wirnika. Zdjęcia wkrótce.

Napisano

Ocean Hawk po malowaniu i położeniu kalek. Teraz czeka na ostateczną warstwę lakieru satynowego. Zacieki wykonałem farbami artystycznymi.

DSC01617.jpg

DSC01618.jpg

• 4 weeks later...