reiden Posted November 15, 2006 Share Posted November 15, 2006 Witam, zakupiłem ostatnio zestaw jak w temacie z zamiarem popełnienia 23 w barwach 28plm. Jestem na etapie demolowania zestawu i porównywania go z planami... Po krótkiej analizie okazało się, że model ma nieprawidłowy kształt tylnej części kadłuba (za szeroki, nie trzyma wymiarów). Mam w związku z tym pytanie - czy ktoś to poprawiał? Jeśli tak to jak? Siedzę nad planami próbując wytrasować w jakiś rozsądny sposób linię cięcia i nic mi do łba nie przychodzi (przynajmniej do rejonu komór podwozia). Model robię dla siebie, ale chciałbym, aby przypominał oryginał czymś jeszcze oprócz tego, że mu się "skrzydła ruszają".... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Kryszak Posted November 15, 2006 Share Posted November 15, 2006 Wiele przykrych niespodzianek Cię czeka Niestety. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reiden Posted November 15, 2006 Author Share Posted November 15, 2006 Sporą część z nich już widać. O ile skrzydła, stabilizatory, belki uzbrojenia, podwozie i resztę wiem jak poprawić (zrobić od podstaw), o tyle ten kadłub jest zagwozdką. Przednia jego część jest ok, tylko mniej więcej od początku centropłata (+wloty powietrza, ale te wiem jak zrobić) do samej d.... jest porażką.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imt Posted November 15, 2006 Share Posted November 15, 2006 Przednia jego część jest ok, W tym modelu nic nie jest ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reiden Posted November 15, 2006 Author Share Posted November 15, 2006 Oj tam ;) Na tle reszty przednia jego część jest ok. Wymaga najmniejszej ilości przeróbek ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted November 15, 2006 Share Posted November 15, 2006 Reiden, na Twoim miejscu dałbym sobie spokój z tym modelem. W niczym on nie przypomina MIGa-23MF. Już lepszym zestawem jest model ESCI konfekcjonowany ostatnio przez Italeri. Oprócz napisów eksploatacyjnych znajdziesz w nim również znaki przynależności do 28 plm. Nie jest to jednak model bez wad i czeka Cię dłuuuuuga zabawa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Świderski Posted November 15, 2006 Share Posted November 15, 2006 Reiden, na Twoim miejscu dałbym sobie spokój z tym modelem. W niczym on nie przypomina MIGa-23MF. Już lepszym zestawem jest model ESCI konfekcjonowany ostatnio przez Italeri. Oprócz napisów eksploatacyjnych znajdziesz w nim również znaki przynależności do 28 plm. Nie jest to jednak model bez wad i czeka Cię dłuuuuuga zabawa. Ale to są te same modele. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reiden Posted November 16, 2006 Author Share Posted November 16, 2006 No właśnie. Z tego co wiem, to wszystkie zestawy MiG-23 w 1:48 na rynku to te same wypraski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Świderski Posted November 16, 2006 Share Posted November 16, 2006 Ale da się z tego zrobić coś "MiGopodobnego" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reiden Posted November 16, 2006 Author Share Posted November 16, 2006 No, skrzydła już mu się ruszają Chciałbym, żeby to był MiG-23MF a nie prawie MiG z fałdkami w okolicach zadka ;) Na takiego http://allegro.pl/item140087234_mig_23_nie_tylko_dla_pilotow_.html niestety na razie mnie nie stać więc mam ambicję wyrzeźbić miniaturkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts