Jump to content

MiG-23MF 1/48 Hobby Craft

reiden
 Share

Recommended Posts

Witam,

zakupiłem ostatnio zestaw jak w temacie z zamiarem popełnienia 23 w barwach 28plm. Jestem na etapie demolowania zestawu i porównywania go z planami...

Po krótkiej analizie okazało się, że model ma nieprawidłowy kształt tylnej części kadłuba (za szeroki, nie trzyma wymiarów). Mam w związku z tym pytanie - czy ktoś to poprawiał? Jeśli tak to jak? Siedzę nad planami próbując wytrasować w jakiś rozsądny sposób linię cięcia i nic mi do łba nie przychodzi (przynajmniej do rejonu komór podwozia).

Model robię dla siebie, ale chciałbym, aby przypominał oryginał czymś jeszcze oprócz tego, że mu się "skrzydła ruszają"....

Sporą część z nich już widać. O ile skrzydła, stabilizatory, belki uzbrojenia, podwozie i resztę wiem jak poprawić (zrobić od podstaw), o tyle ten kadłub jest zagwozdką. Przednia jego część jest ok, tylko mniej więcej od początku centropłata (+wloty powietrza, ale te wiem jak zrobić) do samej d.... jest porażką....

Reiden, na Twoim miejscu dałbym sobie spokój z tym modelem. W niczym on nie przypomina MIGa-23MF. Już lepszym zestawem jest model ESCI konfekcjonowany ostatnio przez Italeri. Oprócz napisów eksploatacyjnych znajdziesz w nim również znaki przynależności do 28 plm. Nie jest to jednak model bez wad i czeka Cię dłuuuuuga zabawa.

Reiden, na Twoim miejscu dałbym sobie spokój z tym modelem. W niczym on nie przypomina MIGa-23MF. Już lepszym zestawem jest model ESCI konfekcjonowany ostatnio przez Italeri. Oprócz napisów eksploatacyjnych znajdziesz w nim również znaki przynależności do 28 plm. Nie jest to jednak model bez wad i czeka Cię dłuuuuuga zabawa.

Ale to są te same modele.

No, skrzydła już mu się ruszają Chciałbym, żeby to był MiG-23MF a nie prawie MiG z fałdkami w okolicach zadka ;) Na takiego http://allegro.pl/item140087234_mig_23_nie_tylko_dla_pilotow_.html niestety na razie mnie nie stać więc mam ambicję wyrzeźbić miniaturkę.