Montano Napisano 5 Lipca 2009 Share Napisano 5 Lipca 2009 (edytowane) Witam to mój pierwszy warsztat. Postaram sie w miare postępu prac zamieszczać zdjęcia i opisy. Prosze o wyrozumiałość i rady dotyczące budowy i mozliwych przeróbek tego modelu. Zamieszczam kilka zdjęć tego co juz zakupiłem, na nastepny wpis trzeba trochę poczekac ponieważ chemia i farby dopiero jadą do mnie:) Edytowane 5 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 5 Lipca 2009 Share Napisano 5 Lipca 2009 Na początek popraw tytuł wątku. Podejrzewam, że poprawić i dodać trzeba to co w modelach Tamiya, poszukaj na forum. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 5 Lipca 2009 Share Napisano 5 Lipca 2009 Nie wiem jak model tej firmy ale figurki są masakryczne, a już w szczególności twarze, będziesz miał duuuuuuużo roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeł Napisano 5 Lipca 2009 Share Napisano 5 Lipca 2009 (edytowane) Będę obserwował . pozdro Edytowane 7 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimi Napisano 5 Lipca 2009 Share Napisano 5 Lipca 2009 Mam ten sam zestaw w domu (czeka na zrobienie), wraz z figurkami. Figurki, to są po prostu tragiczne, z tego zestawu mogą się przydać do czegoś jedynie amunicja, beczka, i kanistry. I przy gąsienicach będzie sporo szlifowania (ślady po wypychaczach na prawie każdym ogniwie). Warto by też w metalową lufe od działa zainwestować, i ew friule dokupić. Życze powodzenia przy tworzeniu, i siadam w pierwszym rzędzie, obserwuję i kibicuję przy budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 5 Lipca 2009 Share Napisano 5 Lipca 2009 Warto by też w metalową lufe od działa zainwestować, i ew friule dokupić. Nie warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimi Napisano 5 Lipca 2009 Share Napisano 5 Lipca 2009 Warto by też w metalową lufe od działa zainwestować, i ew friule dokupić. Nie warto... Czemu uwarzasz że nie warto? Fakt, friule można sobie odpuścić, gdyż to drogi wydatek, ale lufa metalowa firmy RBmodel jest bardzo dobrze wykonana i co najwarzniejsze nie jest droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 5 Lipca 2009 Autor Share Napisano 5 Lipca 2009 JAko że to mój 1 model po dość długiej przerwie od modelarstwa to napewno będę miał duuuużo pracy:), ale nie zrażam się tym. Najpierw poczekam na reszte narzędzi i farb no i musze odebrać ze sklepu kompresor do aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 5 Lipca 2009 Share Napisano 5 Lipca 2009 Czemu uwarzasz że nie warto? Model jest kiepski jako baza, a samą lufą go nie poprawisz, więc po co ją marnować?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 5 Lipca 2009 Autor Share Napisano 5 Lipca 2009 A jaki model Tygrysa(jakiej firmy) najlepiej oddaje realny egzemplarz w skali 1:35 i jaki zestaw do waloryzacji polecicie do niego?- to być może będzie kolejny projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 5 Lipca 2009 Share Napisano 5 Lipca 2009 Wg. mnie to ostatnie modele Dragona i model AFV Club. To chyba najlepsze modele. Co do waloryzacji, to na rynku jest ogrom żywic, blach, luf itp. Wszystko jest kwestią kasy jaką możesz na to wydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 5 Lipca 2009 Share Napisano 5 Lipca 2009 Wg. mnie to ostatnie modele Dragona Nie ostatnie, a wszystkie Tygrysy Dragona są najlepszymi replikami tego czołgu, ale niestety wciąż brak wersji wczesnej i środkowej, oczywiście nie licząc Cyber Hobby. i model AFV Słaby jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 6 Lipca 2009 Autor Share Napisano 6 Lipca 2009 Czy taki http://aber.net.pl/detal/desc/_exlusive_edition__pz_kpfw__vi__tiger_i__ausf_e__sd_kfz_181____early_version/ zestaw blaszek mógłbym zaadaptować do mojego modelu? Ewentualnie prosze o wskazanie innego. Wiem już ze mój model to niezbyt udany produkt ale chciałbym przynajmniej spróbowac go uleprzyć i przy okazji wypróbowac różne techniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jezier Napisano 6 Lipca 2009 Share Napisano 6 Lipca 2009 witam zasiądę i pooglądam. Jak dla mnie modelik był super ( jedyne 115 zł i do tego wnętrze ) Możesz go zobaczyć w jednej mojej galerii co prawda nie wyszedł mi najlepiej ale... od czegoś trzeba zacząć Powodzenia !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 7 Lipca 2009 Share Napisano 7 Lipca 2009 Ewentualnie prosze o wskazanie innego. Wiem już ze mój model to niezbyt udany produkt ale chciałbym przynajmniej spróbowac go uleprzyć i przy okazji wypróbowac różne techniki. Pisałem już gdzie indziej jakich blaszek masz szukać, Eduard 35498 (elementy zewnętrzne) i 35500 (wnętrze). Abera sobie podaruj, te blaszki są za bardzo skomplikowane dla początkujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 10 Lipca 2009 Autor Share Napisano 10 Lipca 2009 Seb, mampytanie jeszcze co do malowania tego tygrysa. Chciałbym zrobić w kamuflarzu pustynnym, czy wtedu maluję cały model na jeden kolor i potem cieniuję go? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 Jeżeli pustynny to tylko z 504 batalionu czołgów ciężkich, Twoja wersja czołgu pasuje do ostatnich Tygrysów jakie trafiły do Afryki w kwietniu 43'. Możesz zrobić np "131", Tygrys zdobyty przez Anglików i obecnie znajdujący się w muzeum Bovington. Nie muszę chyba dodawać, że to jedyny na świecie Tygrys "na chodzie". Tylko, że ten egzemplarz miał kamo dwu-barwne. Podstawowy kolor to Dunkelgelb, a plamy to jakiś oliwkowy. Inne Tygrysy z 504-tego: http://www.tiif.de/thread.php?threadid=225&sid=9b68b0c3706284af867c8c408b4c9ba6 Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 10 Lipca 2009 Autor Share Napisano 10 Lipca 2009 Wielkie dzięki za info. To będzie mój 1 model który już tak w pelni profesjonalnie bede malowac aero i mam pytanie, kolor główny Dunkelgelb którym go pomaluję( maluje farbami humbrola). Ile takiej farby trzeba na taki model? Czy ob jętościowo taka puszeczka humbrola jest wystarczająca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 Czyli Humbrol 93. Do aero musisz rozcieńczyć farbę pół na pół, puszka wystarczy. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 12 Lipca 2009 Autor Share Napisano 12 Lipca 2009 Farbki sa już, widziałem kilka zginarek na stronie Jadaru do blaszek. Nie wiem czy na poczatek kupowac taka zginarke( jesli tak to czy dłuższą czy krutszą?). A tak na przyszłość czy do modelu Tamiy, Tygrysa taki http://www.voyagermodel.com/productlist.asp?itemid=PRO35004 zestaw Voyagera bedzie dobry? Teraz ogranicze sie do paru prostych blaszek dla nabrania wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi