ups Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 Ja widzę ,że kolega nie uprawia fikcji mówiąc "robie zadrapania" tylko faktycznie drapiesz lakier W sumie ciekawy pomysł o którym wcześniej nie myślałem nawet. Malowanie bardzo ok, a psikadełka , którego używasz ja też mam i moim zdaniem jest super do surfacera i do farby bazowej kładzionej na cały model, poza tym budowa tego aero jest praosta niczym budowa cepa i nie ma się tu co zepsuć.\ Mam jedno zastrzeżenie: kalki się świecą . Najlepiej kłaść je na jakiś lakier błyszczący akrylowy , sidolux , czy inny zamiennik biedronkowy do nabłyszczania podłogi, potem kładziesz kalki i na nie jeszcze raz z aero ten lakier, żeby kalki się niejako wtopiły. Poza tym po "sidoluxowaniu" możesz fajnie washa zrobić olejnymi. Fajny suchy pędzel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 14 Lipca 2009 Autor Share Napisano 14 Lipca 2009 co do tego aero to niestety nie da rady zrobić "cieniutkich" linii np. do kamuflażu bo ten sprzęcik nie ma prawie żadnych regulacji;p a jak byś mógł mi podpowiedzieć co mam zrobić żeby kalki się nie świeciły bo wyglądają jak by przed chwilą ktoś na zabrudzony czołg nałożył...;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztof66 Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 kalki potraktuj płynem zmiękczającym ja używam GUNZE siadają aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 ja polecam zestaw od agamy do kalek mało ale i tanio :3 buteleczki: ADHESOL - płyn pod kalkomanie. Ułatwia układanie i zmiękcza kalkomanię TENSOL - płyn zmiękczający i ułatwiający układanie cienkich kalkomanii. Nakładany "na kalkę". HYPERSOL - płyn zmiękczający i ułatwiający układanie grubych kalkomanii. Nakładany "na kalkę". Reasumując : 1. kładziesz sidolux albo inny akrylowy świecący lakier 2. Miejsce w którym za chwilę położysz kalkę na modelu zwilżasz adhesolem 3. Scierasz namiar adhesolu z położonej już na modelu kalki (delikatnie np chusteczką higieniczną) i zwilżasz kalkę ostro tensolem albo hypersolem , w zależności od grubości kalki. Uwagi: po zwilżeniu leżącej już na modelu kalki tensolem/hypertensolem kalka samoczynnie może się zacząć marszczyć , nic się nie przejmuj tak ma być. Jak jesteś słabych nerwów odłóż model gdzieś w ciemny zakamarek i nie patrz na niego przez 10 min . Po tym czasie już wsjo powinno być w parjadkie jak mawiają nasi sąsiedzi. Po tym procesie należy położyć na cały model znowu warstwę sido , aby ładnie kalki wtopiły się w model. Co do psikawki , którą pokazałeś , jasne że drobnych robaczków nią nie wykręcisz ale z drugiej strony nie od razu Kraków zbudowano od czegoś trza zacząć. Ja też jestem początkującym modelarzem i staram się na razie jednokolorowe modele robić. Kupiłem co prawda już lepszą psikawkę (Mr. Procon Boy FWA Platinum (0.2 mm)) ale jeszcze łapka nie wprawna i różnie mi idzie . Poza tym muszę ją konspiracyjnie używać bo jak by żona moją nową zabawkę zobaczyła (że o odkryciu jej ceny nie wspomnę) to od razu by mi zameldowała o kilku "przepięknych" bluzeczkach bez których żyć nie może, jeśli wiecie co mam na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 14 Lipca 2009 Autor Share Napisano 14 Lipca 2009 heh ja problemów z żoną jeszcze nie mam bo mam 17 lat:D ... czyli co mam "zerwać" te kalki co teraz nałożyłem? (coś po swojemu wymyśle żeby się nie świeciły), a jak na przykład psikne sido cały model to chyba cały bedzie się świecił?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 Myśle ,że najlepiej zrobisz jak przecztasz podstawy w tajnikach modelarstwa na tutejszym forum. Tam Reggy opisał co nieco o kalkach sido itp. zresztą większość wiadomości na temat modelarstwa ogólnie właśnie z tego artykułu wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 14 Lipca 2009 Autor Share Napisano 14 Lipca 2009 myślę nad małą podstawką do jaga, robił ktoś z was może podłoże ze zwykłej ziemi takiej z dworu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 16 Lipca 2009 Autor Share Napisano 16 Lipca 2009 jeszcze kilka zdjęć po przeróbkach modelu i z figurką... gąsienice jeszcze nie zamocowane na stałe wiem że figurka to porażka ale nic więcej z nią nie zdziałam (chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 17 Lipca 2009 Share Napisano 17 Lipca 2009 Hmm... a mi się wydaje, że trochę za bardzo pędzisz, za szybko chcesz skończyć model. Jakbyś posiedział parę dni dłużej efekty były by lepsze.. Pozdro i powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 17 Lipca 2009 Autor Share Napisano 17 Lipca 2009 masz na myśli coś do poprawki?? jak tak to pisz śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 17 Lipca 2009 Share Napisano 17 Lipca 2009 Sam ludzik wygląda jakby właśnie zaliczył kąpiel w szambie ;) Więc nad nim można popracować. Obicia, rysy zrobione na odpierdziel tak na szybko byle by były... Brak wash'a, filtrów itp. Jest to Twój 3 model więc można by (najwyższa pora) potrenować bo tak to trochę szkoda wydać te ok. 70 zł.. No i hmm... widzę, że model zrobiłeś i pomalowałeś w jeden dzień... więc sam powinieneś widzieć... Wiem, że każdy by chciał szybko od razu mieć gotowy model ale niestety tak się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 17 Lipca 2009 Autor Share Napisano 17 Lipca 2009 ok dzięki. Spróbuje z tą figurką coś zrobić wg ciebie co jest nie tak kamuflaż kurtki?, a ja washa właśnie próbowałem na tym modelu więc nie wiem co jest nie tak (może zdjecia robione w nocy przy lampce? albo brak sidoluxu?) a te filtry to co to, bo jakoś nie moge na necie znaleść dokładnie co to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 17 Lipca 2009 Share Napisano 17 Lipca 2009 Filtry: definicja - warstwa rzadkiej farby, najczesciej olejnej, nakladanej w celu zmiany/modulacji koloru położonego wcześniej, przydatne jak chcesz akcentowac wypłowienie niektórych płaszczyzn, zabrudzenie praktycznie - to rzadki wash ktorego nie scierasz i ktorego nakladasz rozne kolory i nie w zaglebienia a na plaszczyzny Jest odważnie i to się liczy. Fajnie że eksperymentujesz, bo tylko tak się można czegoś nauczyć naprawdę. Poprzeglądaj dokładnie warsztaty oblatanych w temacie, żeby co nieco podpatrzeć i zastosować w praktyce - to kolejny dobry sposób na podszkolenie własnych umiejętności. Miejscami efekty wyglądają naprawdę okej. Choć generalnie przez nierówne warstwy bazowych kolorków wszystko wygląda słabo. Poćwicz czystość malowania, naprawdę dobrze wyjść "z czystego modelu" i na nim ćwiczyć brudzenie i urealnianie. Działaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 18 Lipca 2009 Autor Share Napisano 18 Lipca 2009 reggy dzięki za definicję, ale jak byś mógł jeszcze napisać co dokładnie mam poprawić?? Choć generalnie przez nierówne warstwy bazowych kolorków wszystko wygląda słabo. Poćwicz czystość malowania, naprawdę dobrze wyjść "z czystego modelu" i na nim ćwiczyć brudzenie i urealnianie. Nie bardzo kapuje o co chodzi z tymi nierównymi warstwami kolorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 18 Lipca 2009 Share Napisano 18 Lipca 2009 No tak trochę wydaje mi się, że bazowe kolorki były nierówno położone, jakby się trochę marszczyły. No ale to tylko takie wrażenie patrząc na ostatnie fotki może. A co tu poprawić? Raczej już ciężko coś zmieniać ;) Pora brać się za następny i walczyć dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 18 Lipca 2009 Autor Share Napisano 18 Lipca 2009 reggy raczej ci się wydaje z tymi kolorkami... A tak po za tym model przecież jeszcze nie skończony. Wznawiam pytanie czy da rade zrobić podłoże ze zwykłej ziemi z dworu? jeśli tak to czym to zabezpieczyć lakierem do włosów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 18 Lipca 2009 Autor Share Napisano 18 Lipca 2009 trochę błota... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 19 Lipca 2009 Autor Share Napisano 19 Lipca 2009 tankista świeżo co pomalowany na nowo, jutro wash. A teraz pytanie do kolegów coś jest nie tak?? zostawić czy przemalować jeszcze raz:lol: ?? sory za fotke ale była robiona na prędkości Ps. strasznie się świeci ale to dla tego że jeszcze farba nie wyschła i przez oświetlenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 Póki co go zostaw do wyschnięcia bo już o niebo lepiej wygląda od pierwowzoru Jeśli możesz zrób zdjęcie przy świetle dziennym bo jeśli nie mylę się robiłeś przy włączonej lampce, a później będziemy radzić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 20 Lipca 2009 Autor Share Napisano 20 Lipca 2009 dziś dałem odpocząć jagowi i wziąłem się za remont generalny tygrysa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 21 Lipca 2009 Autor Share Napisano 21 Lipca 2009 figurant po washu. Znów przemalować czy zostawić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jic Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 Sorryy ale czemu Ty mu tak ta Jego twarz upaćkałeś ?? A jak robisz washa to farbe dokładnie rozmieszaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 22 Lipca 2009 Autor Share Napisano 22 Lipca 2009 to upaćkanie to miał być zarost:D szczerze mówiąć lepiej się prezentuje na żywo, bo na zdjeciu jakoś nawet ta twarz zółta wyszła Ps. farba była rozmieszana dobrze tylko wash wyszedł za ciemny i musiałem go scierać tepentyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 22 Lipca 2009 Autor Share Napisano 22 Lipca 2009 dziś postanowiłem zacząć robić podstawkę po czołga . Kilka zdjęć skrzyneczka w której dostarczane są owoce do sklepu:D sklejone klejem wieczorem zasylikonuje i kupiłem listwę żeby ładnie wyglądało 1,5 m = 1,50 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 23 Lipca 2009 Autor Share Napisano 23 Lipca 2009 takie coś na razie, dojdzie trawka... PYTANIE: Czym mocno po złączać do siebie to czarne ((piach, ziemia z dworu, ziemia do kwiatków, kawa, skruszona herbata) <- fajna mieszanka) jest to naklejone na klej do płytek i popsikane lakierem do włosów. Ma ktoś lepszy pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi