drakonia Napisano 7 Lipca 2009 Share Napisano 7 Lipca 2009 (edytowane) Witam, Po wielu latach postanowiłem wrócić do modelarstwa. Wcześniejsze modele to było sklejenie i odłożenie na półkę, bez malowania. Dlatego tym razem postanowiłem nieco bardziej się "przyłożyć". Po wnikliwym przejrzeniu forum zakupiłem pędzle, farby i kilka innych narzędzi - nawet nie miałem pojęcia, że sprawy chemii tak mocno poszły do przodu (ostatnio sklejałem jakieś 15 lat temu). Otóż wydarzyła się taka rzecz: mam model Gorch Focka, 1:350 Revella. Przeszlifowałem, usunąłem zbędne śmieci i zabrałem się za malowanie pokładu. I kupka. Nie wiem, czy za mało rozcieńczyłem farbę (na to wygląda), czy coś innego źle robię, ale wyszło mi coś takiego (zacieki, ciemniejsze miejsca, gdzie chyba poszło za dużo farby): Najpierw miałem nadzieję, że jak trochę przyschnie, będzie lepiej, ale nie. Więc postanowiłem zrobić mały "myk" i zanim farba zupełnie wyschła, pobawiłem się z tym pokładem. Starłem trochę farby, a "efekt" jest taki. Trochę mi to przypomina stare, sterane deski pokładowe, ale zastanawiam się, co Wy na to powiecie. Czy można to tak zostawić czy lepiej jednak zmyć farbę (kret, cleanlux, cokolwiek) i zaczynać od nowa? Pokład po ścieraniu wygląda tak: Farba to Revell, rozcieńczana benzyną lakową. Malowane pędzlem płaskim 3 Italeri. Sorry za niską jakość zdjęć, ale były robione telefonem... Edytowane 7 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 7 Lipca 2009 Share Napisano 7 Lipca 2009 Ja bym zostawił I efekt, niepotrzebnie ścierałeś, poczekaj i nałóż 2 cienkie warstwy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 7 Lipca 2009 Share Napisano 7 Lipca 2009 hej! heh przypadkiem wyszedł Ci ciekawy efekt . Zostaw to może tak jak jest ale pobaw się jeszcze cieniutkim pendzelkiem i różnymi odcieniami farby bazowej (rozjaśnione, przyciemnione) - wyretuszuj niektóre miejsca tak by pokład sprawiał wrażenie faktycznie deskowanego. Sporo już pisaliśmy na temat malowania pokładu w różnych relacjach okrętów 1/350 - poczytaj sobie o metodach Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 7 Lipca 2009 Share Napisano 7 Lipca 2009 Całkowicie zgadzam się z Piter-em. Efekt na pierwszej fotce był świetny i nie jeden początkujący stoczniowiec chciałby taki efekt uzyskać. Po przetarciu też nie jest najgorzej. Zrób korekte jaka proponuje Pitrr i bedzie cacy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łuki87 Napisano 29 Stycznia 2017 Share Napisano 29 Stycznia 2017 Witam wszystkim te zdjęcia pokładu pokazał drakonia już są nie aktywne z miłą chęcią bym się nim przyjrzał. Jestem początkującym modelarzem i kupiłem sobie missouri revell 1:350 i właśnie bym chciał uzyskać realistycznego pokładu w jaki sposób mam wyeksponować deski ? proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 Też bym chętnie zobaczył. Prosimy o ponowne wstawienie fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi