Skocz do zawartości

MT-LB Skif Eduard 1/35

Kamil K.

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

Tak się miło złożyło, że z wyjazdu wróciłem z tym oto modelem:

PICT5236.jpg

Do którego już wcześniej dokupiłem blaszki Eduarda.

Całość ogółem wygląda całkiem niegłupio, odlewy mają swoje wady, ale nie ma tragedii. Jedyne co mnie martwi to pokrzywiona góra kadłuba, ale jak to mówią pociśniem to wyciśniem, jakoś naprawię

Model MT-Lb to 5 ramek zielonego plastiku, gąsienice dwa mikro-akrusiki blaszki i kalkomania. Oraz całkiem obszerna i na pierwszy rzut oka czytelna instrukcja.

PICT5241.jpg

PICT5244.jpg

PICT5247.jpg

PICT5248.jpg

PICT5251.jpg

PICT5248.jpg

Zestaw Eduarda, to 3 arkusze miękkich i fajnych blaszek. Troche przeraża mnie mikroskopijność niektórych elementów, ale, jak mawiają - patrz wyżej ;-)

PICT5239.jpg

Jako ciekawostka, jeszcze zdjęcie haubicy D-30. 4 ramki i jeden mikro arkusik, który załapał się na poprzednie zdjęcie z częsciami od MT-LB. Są jeszcze dwie gumowe opony, ale zapomniałem o nich całkiem, a jedną to zgubiłem już gdzieś

PICT5249.jpg

Teraz trochę konkretów. Postanowiłem, że mój MT-LB będzie z przedstawiałwóz z ostatniego konfliktu gruzińsko-rosyjskiego. Zdęć tych pojazdów, czy to z Wostoku, czy armii rosyjskiej mam dośc sporo, na żadnym nie widać nic konkertnego - na jednem przód, na 3 tył, na dwóch kawałek góry... mam jedno zdjęcie w wysokiej rozdzielczości:

th_DSCF8915.jpg

Także prawdopodobnie stanie na którymś pojeździe ze zdjęcia.

Cóż, na razie to by było na tyle. Postaram się na bieżąco aktualizować temat ;-)

Pozdrawiam

Dzięki, juz pobieżnie tamten wątek przejrzałem i myślę, że się przyda.

Wczoraj tak troszkę porobiłem przy MT-LB. Skleiłem wannę kadłuba i zrobiłem pierwsze podejście do blaszek:

P1040732.jpg

Co by nie mówić trzeba przy nich 5 razy patrzeć na instrukcję i 3 razy upewniać się, że na pewno dobrze rozumiemy co na niej narysowali...

Sam Skif nawet tak źle się nie klei, szparki są póki co nieznaczne i nie potrzeba wiele szpachli do nich.

P1040735.jpg

P1040734.jpg

Górę kadłuba dopiero zacząłem ogołacać z nadmiaru plastiku, który zastąpię blaszkami...

P1040736.jpg

Cóż na razie prace nie idą najszybciej, ale całkiem przyjemnie. Więcej baboli wynika z mojego pół-drzemania podczas klejenia niż winy producentów. Ale spokojnie, wszystko się naprawi ;-)

w oryginale przednia płyta pod falochronem. dospawywana była z jednego arkusza blachy. Inaczej niż zrobił to skif. Zeszlifuj falochron i zrób przednia płytę, jak i falochron z kawałka polistyrenu. oszczędzisz sobie kłopotliwego szpachlowania góry kadłuba z dołem.tak to wyglada w oryginale:

dscn3604.th.jpg

Może wspomogę Cie jeszcze takim linkiem :

http://www.primeportal.net/apc/sunderman/mt-lb.htm

I może jeszcze tu :

http://www.primeportal.net/apc/egor_kalmykov/mtlb/index.php?Page=1

Acha i pamiętaj kolego, jeśli będę Ci podsyłał linki z fotkami MTLB albo miał wątpliwości co do Twojego modelu to nie pomyśl sobie, że chcę Cię ośmieszyć czy wytknąć jakieś błędy. Po prostu postaram Ci się w miarę możliwości pomóc w budowie. Mnie też czeka MTLB więc poniekąd będziesz moim "poligonem". Pozdrówka

Acha i pamiętaj kolego, jeśli będę Ci podsyłał linki z fotkami MTLB albo miał wątpliwości co do Twojego modelu to nie pomyśl sobie, że chcę Cię ośmieszyć czy wytknąć jakieś błędy. Po prostu postaram Ci się w miarę możliwości pomóc w budowie. Mnie też czeka MTLB więc poniekąd będziesz moim "poligonem". Pozdrówka

A skąd Ci takie coś do głowy przyszło Bardzo mi zależy na takiej pomocy, bo nowoczesne pojazdy to dla mnie trochę czarna magia i bardzo mi się pomoc/motywacja/wytykanie błądów/ i wszystko co sprawi, że model będzie wyglądał lepiej, przyda.

Te dwa poprzednie linki baardzo pomocne, brakowało mi właśnie zdjęć w wysokiej rozdzielczośc np. błotników. Teraz trochę bardziej ogarniam temat i blaszane, które zrobiłem, będę musiał troche poprawić;-)

w oryginale przednia płyta pod falochronem. dospawywana była z jednego arkusza blachy. Inaczej niż zrobił to skif. Zeszlifuj falochron i zrób przednia płytę, jak i falochron z kawałka polistyrenu. oszczędzisz sobie kłopotliwego szpachlowania góry kadłuba z dołem.tak to wyglada w oryginale:

Właśnie widzę, że trochę inaczej powinno to wyglądać Niestety jest kilka problemów:

- przykleiłem już przód wanny i boję się tego odrywać, bo trzyma mocno,

- modelarski u mnie w mieście jest zamknięty aż do któregośtam sierpnia, więc nie mam dostepu do polisterynu, sam mam na warsztacie tylko malutkie skrawki, a nie opłaca mi się kupować przez internet arkusza polisterynu. Poza tym funduszy praktycznie brak

Natomiast co do szpachlowania, to przy przymierzaniu na sucho nie wylgąda to tak źle. Trochę docisnąć, może złapać na CA i powinno się ładnie wszystko zejść. Jakoś będę musiał dać radę.

Dzięki Panowie za pomoc. Zaraz pocykam fotki z dalszymi postępami i pokażę.

Przepraszam, że tak post pod postem.

Przy stanowisku kierowcy dorobiłem troche kabelków po lewej, coś na wzrór tego:

P1040743.jpg

mtlb4l.jpg

To jeszcze oczywiście nie koniec, reszta musi zostać podklejona do górnej częsci, kadłuba, za którą jeszcze się nie wziąłem.

We wnętrzu MT-LB powstały siedziska dla załogi i desantu:

P1040738.jpg

P1040739.jpg

P1040741.jpg

Te zestawowe po prostu obkleiłem folią aluminiową, teraz bardziej przypominają siedziska orginału:

mtlb_04.jpg

Oraz błotniki, te jednak wyszły mi trochę za mało szerokie, więc właśnie rozrysowuję je sobie jeszcze raz.

P1040744.jpg

Poza tym w międzyczasie powstała haubica D-30:

P1040745.jpg

P1040746.jpg

I teraz mogę ruszyć z MT-Lb z pełną mocą :-)

- modelarski u mnie w mieście jest zamknięty aż do któregośtam sierpnia, więc nie mam dostepu do polisterynu, sam mam na warsztacie tylko malutkie skrawki, a nie opłaca mi się kupować przez internet arkusza polisterynu.

A nie łaska iść do spożywczaka i kupić sobie litrowe lody w kubełku ? Wiele pojemników spożywczych (lody też) jest tłoczonych z polistyrenu. Stara karta doładowania komórki itp. Pełno polistyrenu wkoło Ciebie jest. Rozejrzyj się. Aby się grubość zgadzała, spróbuj np zrobić z kawałka pudełka na CD aaaaaa co będę smęcił. Rozglądnij się......

Hehehe, człowiek nie pomysli czasem jak coś napisze Racja, racja, rozglądniemy się, jakoś w ogóle mi to wtedy do łba nie przyszło .

EDIT: Z ostatniej chwili - To fakt, że świat polisterynem stoi. Znalazłem co nieco i przerobiłem ten przód. Po południu zdjęcia ;-)

Obiecane zdjęcia.

Przerobiony przód:

P1040748.jpg

Nie było tak źle. Odmierzyć, rozrysować, wyciąć... chyba może być?

Poza tym dołożyłem listwy na wannie kadłuba, widoczne na zdjęciach, a których skif nie uwzględnił. Muszę się jeszcze pozbyć tych wypychaczy, zapomniałem o nich całkiem, a na zdjęciach pięknie wyszły z cienia.

Wnętrze dostało pasy bezpieczeństwa i kilka innych części. Zostały mi już tylko siedziska do przyklejenia, jeśli mowa o częściach zestawowych. Teraz zastanawiam się co jeszcze jestem w stanie od siebie dołożyć, bo mimo blaszek jest odrobinkę pusto w środku, a wszystkiego nie przeskoczę.

P1040750.jpg

Kierowca dostał resztę kabelków i wskaźników:

P1040752.jpg

Jeden zegar gdzieś zaginął, jeśli znajdę to przykleję, jak nie, to nie ma dramatu bo wiele z tego nie widać ;-)

Z kolei zewnętrze dostało kilka blaszek na próbę. Te zaczepy z tyłu sam usunąłem po przyklejeniu, bo za dużo jeszcze będę macał po modelu i ciągle, któreś odpadało, później przyjdzie na nie czas.

P1040751.jpg

Witam po krótkiej przerwie

Prace we wnętrzu dobiegają końca - już właściwie wszystko mam sklejone, chyba, że o czymś teraz nie pamiętam

Od siebie dorzuciłem troche polisterynu i dodatkowych kabelków, oraz kawałek ramki.

P1040875.jpg

P1040870.jpg

Na zewnętrzu pojawił się tzw. grył

P1040872.jpg

No i cóż.. jedziemy dalej, wszelkie sugestie jak zwykle mile widziane.

A to dobrze, dobrze

Pracę mi trochę stanęły bo i motywacji malutko. Tyle co poprzyklejałem wahacze do wanny i oblachowałem włazy, nie ma ogólne co pokazywać, ale zrobięw najbliższym czasie fotki, tylko się zmotywuję do jakiegoś działania...

Zastanawiam się tak czy jestem w stanie wykonać coś podobnego na błotnikach jak te"cosie" przy ich rogu na tej fotce(takie 3 tam są "takie cosie"): http://data3.primeportal.net/apc/egor_kalmykov/mtlb/images/mtlb_15_of_22.jpg A przede wszystkim JAK to zrobić.

Jak nic nie wymyślę nie to ograniczę się tylko do tych wytłoczeń i tak lepsze to niż błotniki Skifa.

A przede wszystkim JAK to zrobić.

A jaki to problem wykonać? Kawałeczki blaszki, pręciki polistyrenu, dwie godzinki dłubania i wsio.

Nie mysłałeś może żeby zamiast ruskiego nudnego(zielonego) malowania zrobić, pojazd bardziej egzotyczny(Azerbejdżan, Armenia) w różnokolorowym kamuflarzu

Pozdr

A jaki to problem wykonać? Kawałeczki blaszki, pręciki polistyrenu, dwie godzinki dłubania i wsio.

Zobaczymy. Na razie uciekam od problemu i dzisiaj postanowiłem pomalować wnętrze

Nie mysłałeś może żeby zamiast ruskiego nudnego(zielonego) malowania zrobić, pojazd bardziej egzotyczny(Azerbejdżan, Armenia) w różnokolorowym kamuflarzu

A masz jakieś kwity? Bo ja widziałem jedynie zdjęcia fińskich Mt-LB i jakąs planszę barwną na której był porównany kamuflaż bułgarski, fiński właśnie i jakiś innych państw - ale zdjęć żadnych nie mam.

Przekopałem już kilka razy militaryphotos w te i we wte, ale na MT-Lb akurat trudno tam trafić :/ Tym bardziej że tematy ze zdjęciami mają często <100 stron. A na googlach raczej pustki.

Ciekawe jak w tym ambulansie wygląda sprawa wnętrza, które ja już mam praktycznie gotowe i wstępnie popsikane Szkoda by mi było robić je "od nowa", bo na pewno jest przystosowane w jakiś sposób do przewozu rannych.

Myślę że białe kółko z krzyżykiem to nic trudnego do zrobienia

No nie wiem, nie wiem... Tylko tu jeszcze dochodzi kwestia "podobamisie/niepodobamisie" ;-)

Popatrzę dzisiaj jeszcze za jakimiś "egzotycznymi" MTLB. Może wiec4-13 ma jakieś fotki i sie podzieli

Za Wiki:

Armenia - 145 [3]

Azerbaijan - 196

Bangladesh - 80+ (Captured during Op. Desert Storm & are ex-Iraqi and after that many were bought)) [4]

Belarus - 66 [5]

Bulgaria - 812

Czech Republic - Only Strela-10

Finland - 98 MT-LBV

Georgia - 80

Iraq - 61 (The new Iraqi Army , Kurdish Peshmerga)

Kazakhstan - 200

Lithuania - 10

Macedonia - 10

Moldova - 62 (MT-LB, SNAR-10, MT-LBu & Shturm-S)

Nigeria - 67

Poland - 352 [6]

Russia - 4,800 [7]

Serbia - Only MT-LBu variants and Strela-10

Sweden - 460 (Called Pbv 401, former East German, bought 1993)

Ukraine - 2,090 [8]

United States - unknown[1]

Więc teoretycznie muszą być w tych liczbach jakieś ciekawie pomalowane egzemplarze... a podobno jeśli w Google czegoś nie ma to to nie istnieje, więc gdzieś, coś, musi być

pozdrawiam