Roobert Napisano 16 Lipca 2009 Share Napisano 16 Lipca 2009 ... czyli jak Polacy Mosquita budowali . Moskita dlatego, że samolot był ze sklejki i stanowił marzenie każdego kornika. Do rzeczy, buduję to: In-box jest na forum więc nie ma sensu znowu pokazywać. Od kilku dni, w przerwach w budowie Pantery dłubałem Wyżła. Główne elementy poszpachlowałem i oszlifowałem. Skleiłem podłogę i dorobiłem elementy na ścianach kabiny. Jak już ktoś wspomniał były one odwrotnie więc musiałem od nowa zbudować te cybanty. Na razie tak się to prezentuje. Oczywiście od razu pojawił się problem malowania wnętrza. Logika nakazuje dać aluminium skoro to prototyp. Oglądając fotki w monografii i zastanawiając się, że jednak spore jest oszklenie i każdy lot w słoneczny dzień to oślepienie, przychylam się do koloru szarego. Takiego samego jak w Łosiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 16 Lipca 2009 Share Napisano 16 Lipca 2009 haha jednakowo śmieszne i paskudne to maleństwo ciekawe jak ze sklejalnością Ardpola.. pewnie już widziałeś te zdjęcia, ale patrząc na nie, kolor wnętrza nie jest aluminiowy, tylko pewnie szary życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 18 Lipca 2009 Autor Share Napisano 18 Lipca 2009 Główne elementy kabiny pomalowane na szaro jak Łoś. Lekkie suchopędzlowanie też zrobione . Na to pójdzie jeszcze sido i wash. Przymierzałem wszystkie części i ładnie pasują do siebie. Obić nie będę robił bo samolot nie był często używany a i konstrukcja drewniana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 18 Lipca 2009 Share Napisano 18 Lipca 2009 Ja dobrze pamiętam, że Wyżeł to taka bieda wersja Wilka ? Do szkoleń załóg samolotów wielosilnikowych głównie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Lipca 2009 Share Napisano 18 Lipca 2009 W pewnym sensie tak. Część układów przeniesiono z Wilka. Wszystko po to, bo pilot po przeszkoleniu na PWS-26 długo adoptowałby się do Wilka. http://www.weu1918-1939.pl/lotnictwo/obserwacyjne_szkolne/wyzel/dowodztwo_lotnictwa_obser_szkolne_wyzel.html A jeśli chodzi o wnętrze, to jasno szare: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 19 Lipca 2009 Autor Share Napisano 19 Lipca 2009 No, wnętrze złożone i sklejone połówki kadłuba. Dodałem linki, których prawie nie widać po złożeniu . Muszę chyba coś zrobić z tylną ścianą kokpitu. Powinna być równo z tym zagłówkiem. Mam plan i zaraz zobaczę jak wyjdzie . A narazie pokażę fotki tego co zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 19 Lipca 2009 Share Napisano 19 Lipca 2009 Super Wnętrze 'się podobuje' pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Lipca 2009 Share Napisano 19 Lipca 2009 Piekna robota! Wskaźniki sam malowałeś, czy to są kalki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 19 Lipca 2009 Autor Share Napisano 19 Lipca 2009 Piekna robota! Wskaźniki sam malowałeś, czy to są kalki? Dzięks Wskaźniki to klisza Parta pomalowana od tyłu jako tło zegarów, wklejona pod fototrawionkę. A teraz ten zagłówek: Bifor After O wiele ładniej teraz wygląda. Poprawiłem to wklejając kawałek cienkiej i sztywnej folii. Pomalowana na szaro ładnie się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 Znacznie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 21 Lipca 2009 Autor Share Napisano 21 Lipca 2009 Uff, masa szpachli i papieru ściernego poszła ostatnio. Dół kadłuba miał wadę, którą trzeba było zalepić. Skrzydła też średnio pasowały. O ile góra nie wymagała żadnej większej obróbki to dół już tak. Już wychodzę na prostą bo muszę tylko wypolerować cały kadłub i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 Ostatnia fotka pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 23 Lipca 2009 Autor Share Napisano 23 Lipca 2009 Aby trochę odpocząć od Pantery zabrałem się za Wyżła. Skleiłem gondole silników i wkleiłem w skrzydła. Ogólnie nie ma większych szczelin przy łączeniu ze skrzydłem ale trochę szpachli poszło na krawędź natarcia i same gondole. Odlewy są nierówne i trzeba to prostować . Na fotkach widać trochę CA na górnej części skrzydła przy silnikach, już tego nie ma i położona jest szpachla. Zdjęcia robiłem zaraz po wklejeniu silników. Podłubałem także przy goleniach podwozia. Jeszcze nie są skończone i wymagają lekkiego washa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 24 Lipca 2009 Autor Share Napisano 24 Lipca 2009 Bryła już sklejona. Stateczniki ładnie weszły ale trzeba lekko rozwiercić otworki bo nie chcą wejść dobrze. Teraz pozostały małe poprawki i można szykować do malowania. Minusem jest to, że klapy są na całej długości jednakowej grubości a skrzydło lekko się rozszerza w stronę kadłuba. Powstaje nieciekawy efekt widoczny na ostatniej fotce. Od dołu wszystko ok ale od góry to nie bardzo. Zastanawiam się, czy nie da się tego jakoś poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 25 Lipca 2009 Autor Share Napisano 25 Lipca 2009 Samolot juz na własnych kółkach. Trochę problemów było z goleniami żeby odpowiednio ustawić ale udało się . Poprawiłem też klapy. Dokleiłem pasek plastiku od góry i go zeszlifowałem odpowiednio, z drugiej strony plastik i szpachla załatwiła sprawę. Teraz już gotowiec do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 28 Lipca 2009 Autor Share Napisano 28 Lipca 2009 No to kolory już mamy . Oprócz malowania dorobiłem kozioł przeciwkapotażowy, reflektor i okno w dole kadłuba, gdzie znajduje się karabin. Miałem trochę kłopotów z tym ale ukształtowałem na ciepło szybkę i kawałek po kawałeczku przyklejałem. Aha, to jasne wokół otworu to nie klej, a aluminiowe okucie. Bałem się jak wyjdzie reflektor i po 1 nie udanej próbie jest jak trzeba. Dobrze, że producent dał szkło podwójnie - przydało się . Pomalowałem różne szczegóły na podstawie zdjęć w monografii, dodałem uchwyt w przedniej kabinie nad tablicą przyrządów, na fotkach go nie widać bo czarny jest. Obic nie robiłem żadnych bo i oryginał nie nalatał się dużo. Jest tylko wash w szczelinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 Suuuuuuuuuper! Mistrz pędzelkowania z Ciebie pzdr. P.S.: Podwozie mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 28 Lipca 2009 Autor Share Napisano 28 Lipca 2009 A tam "miszcz" od razu , trzeba sobie jakoś radzić bez psikawki. Dostajesz nagrodę bo jako jedyny przerywasz moje monologi . Wygrałeś talon na kielnię i beton, zabawa murowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 Wygrałeś talon na kielnię i beton, zabawa murowana bo jako jedyny przerywasz moje monologi Myślę, że wiele osób śledzi Twój wątek, ale po prostu nie ma się do czego przyczepić i dlatego nie piszą pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 Śledzimy, śledzimy. Co to jest rzeciwkapotażowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 http://portalwiedzy.onet.pl/31880,,,,przeciwkapotazowy_koziol,haslo.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 28 Lipca 2009 Autor Share Napisano 28 Lipca 2009 Dokładnie to, często to była wzmocniona wręga, która znajduje się w różnym miejscu w zależności od konstrukcji samolotu (a to za plecami pilota zasłonięta ścianką albo jak tutaj miedzy kabinami). Dzięki niej załoga nie była miażdżona przez maszynę w razie wywrotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 A mnie się najbardziej podobają silniki Czemu? nie wiem, tak poprostu. Roobert, nie masz prawa kupować żadnego aero, bo to będzie marnotrawienie talentu do pędzlowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 Bardzo zgrabny model zgrabnej maszyny Troszkę chyba nierówna linia podziału kolorów na skrzydle między prawym silnikiem i kadłubem, ale reszta naprawdę ładna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 28 Lipca 2009 Autor Share Napisano 28 Lipca 2009 No to mnie kalki załatwiły. Dolne szachownice ładnie siadły a po potraktowaniu ich płynem do kalek i wyschnięciu zrobiły się zmarszczki i odłazi kalka z farbą Pozostałe są w porządku a te dolne coś zaszalały, mimo że położyłem sidoluks. Poczekam aż wyschnie i chyba jedynym wyjściem będzie zerwać farbę na tym kawałku i pomalować od nowa. Problemem są kalki. Nie mam tego typu szachownic. Mam zestaw Techmoda z szachownicami. Ale tam największa jest mniejsza od tej i ma białe pola. Chyba będę zmuszony ich użyć Przy normalnym oglądaniu modelu jak stoi na kołach, ten bubel jest mało widoczny nawet jak się patrzy z 10 cm. Dopiero jak się obróci model i przypatrzy z bliska to widać. Trochę spłaszczyłem te fałdy dociskając je lekko. Jak myślicie co robić? Zostawić z tą kaszaną czy dawać nowe, niepoprawne kalki O dziwo druga dolna dobrze leży. Ta prawa od początku mi podpadała bo nie chciała się ułożyć i lekko rwała. P.S. Krawędź natarcia poprawiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi