Zbyszek Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 Zakładam temat poświęcony materiałom do budowy dioram i technice ich użycia, mam nadzieje ze temat komuś się przyda. Każdy ma własną technikę oraz pomysły na wykonanie dioramy jednak dużo początkujących modelarze ie ma o tym pojęcia proponuje zamieszczać tu swoje pomysły itp. Od siebie zrzucam opis wykonania wysokiej trawy lub pszenicy lub innej rośliny (jak kto woli) w skali 1:72. 1.Do wykonania potrzebne będą: -sznurek szpagat. -klej wikol -nożyczki -cierpliwość 2.Na powierzchnię na której będzie miała się znajdować wysoka trawa nakładamy warstwę wikolu. -Następnie ucinamy kawałek sznurka (1-2 cm dłg), formujemy i przyklejamy na podłoża. Pierwszy kawałek sznurka: Drugi kawałek: Po ok. 30 minutach: Kolejne kawałki: Wyznaczony obszar zapełniony: 3.Na koniec proponuje trawę spryskać lakierem do włosów w celu usztywnienia. Efekt wychodzi rożnie: viewtopic.php?t=12346 Co do niskiej trawy ja używam posypki modelarskiej ale w najbliższym czasie zamierzam wypróbować do tego sznurek szpagat. Efekt użycia posypki modelarskiej: Oczywiście Elementy dioram produkowane przez firmy modelarskie prezentują się lepiej od wykonanych własnoręcznie ale wydaje mi się że efekt końcowy nie jest aż taki zły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 Hej! Świetny pomysł z tym sznurkiem! Właśnie taki efekt chciałem uzyskać robiąc podstawkę do swojej Dekawki w 1/72. Tyle, że ja użyłem włosia ze szczoteczki do rąk i kleiłem cyjanoakrylem. Dlatego nie wyszło to tak dobrze jak u Ciebie. Dzięki za założenie bardzo przydatnego wątku. Myślę nad metodą robienia bruku w 1/72. Byćmoże wkrótce ją tu opiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 Można wiedzieć jakiej dokładnie używasz posypki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 21 Lipca 2009 Autor Share Napisano 21 Lipca 2009 Można wiedzieć jakiej dokładnie używasz posypki? Nakładam na powierzchnie warstwę wikolu, następnie nakładam posypkę i na końcu spryskuje lakierem do włosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 Kacperek315 napisał: Można wiedzieć jakiej dokładnie używasz posypki? Nakładam na powierzchnie warstwę wikolu, następnie nakładam posypkę i na końcu spryskuje lakierem do włosów Świetnie przemyślana odpowiedź, na postawione pytanie dotyczące rodzaju posypki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 21 Lipca 2009 Autor Share Napisano 21 Lipca 2009 Kacperek315 napisał: Można wiedzieć jakiej dokładnie używasz posypki? Nakładam na powierzchnie warstwę wikolu, następnie nakładam posypkę i na końcu spryskuje lakierem do włosów Świetnie przemyślana odpowiedź, na postawione pytanie dotyczące rodzaju posypki. Ops mój błąd sory źle przeczytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 Ops mój błąd sory źle przeczytałem Swoją drogą "pszenica" niczego sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Właśnie poram się ze swoją dioramą i mam pytanie, jak zrobić lasek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Oglądając discovery pojawił się program dotyczący współczesnej kolei amerykańskiej, naturalnie poruszono wątek modelarski w którym to przedstawiono pana, który wykonywał choinki z sznurka z agawy. Efekt zadowalający z tego co widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Właśnie poram się ze swoją dioramą i mam pytanie, jak zrobić lasek? Po pierwsze, nie polecam wpisywanie w google: robienie lasku bo nic dobrego z tego nie wyskoczy! Na armoramie jest parę poradników krok po kroku, dwa pierwsze z brzegu: http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=135 http://armorama.com/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=2626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 25 Lipca 2009 Autor Share Napisano 25 Lipca 2009 Wrzucam kolejne fotki tym razem wykonanie wody na dioramie. Wydaje mi się że jest to jeden z najtańszych sposobów który nie jest pod względem efektu końcowego zły. Do wykonania rzeki przedstawionej na zdjęciach poniżej wykorzystałem silikon i kilka farb plakatowych Astra. Technika prosta podłoże na którym ma znajdować się rzeka, jezioro, strumień itp. malujemy rożnymi odcieniami farb plakatowych a następie nakładamy na pomalowaną powierzchnie silikon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 Na fotkach fajnie wygląda. Trochę dziwny kolor ziemi, ale nie wiem, na ile to zmienił Twój aparat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 25 Lipca 2009 Autor Share Napisano 25 Lipca 2009 Ziemie pomalowałem jednym odcieniem brązu ale będę robił próby z suchymi pastelami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 robienie lasku Nie mogę !!!!! :]]]] Rozwaliłeś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 14 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Witam. Kolejne fotki tym razem wykonanie śniegu i lodu... ...oraz gruzów budynków: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Zakładam, że kra lodowa jest zrobiona z "kapniętego" wosku, a wracając do traweczki, czy przeszło by zrobienie takiej trawy z tego konopnego sznurka a następnie skrócenie jej nożyczkami czy czymś podobnym? Mam kilka rodzajów trawki modelarskiej (taka z jakiejś tam firmy co robi akcesoria do kolejek i wygląda jak takie włoski elektrostatyczne) i według mnie wygląda efektownie, ale gdy ją staram się położyć wygląda to nie fajnie, pojawiają się dziury, wikol robi się jakiś taki beznadziejny, albo strasznie się sypie, a drugi rodzaj trawki jest tj. takie płatki z wiórów czy czegoś podobnego i wygląda jeszcze gorzej:/ zna ktoś inny sposób na uzyskanie efektownej trawy? albo jak ją powinno się kłaść by w 1:72 / 1:35 wyglądała tak jak powinna wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 14 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Zakładam, że kra lodowa jest zrobiona z "kapniętego" wosku Zgadza się. a wracając do traweczki, czy przeszło by zrobienie takiej trawy z tego konopnego sznurka a następnie skrócenie jej nożyczkami czy czymś podobnym? Nie jestem pewny ale może się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Wg mnie pomysł na krę lodową nie jest za ciekawy, wygląda mało realistycznie. Sam jak byłem małym dzieckiem chodziłem z tatą i starszym bratem w zimę nad rzekę Bzurę gdy była oblodzona i pamiętam jak wygląda taka kra. Wg mnie dobry byłby polistyren, jako kra, dobrze pocięty i może cienka warstwa sody oczyszczonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Sierpnia 2009 Share Napisano 20 Sierpnia 2009 http://www.digart.pl/praca/4168933/Makieta_-Skaliste_wzgorze.html http://www.digart.pl/praca/4183439/Zrujnowana_swiatynia.html http://www.digart.pl/praca/4188969/Makieta_-_Monolit.html Witam. To mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieję, że zrobię nim dobre wrażenie. Chcę zaprezentować swój patent na zrobienie improwizowanej trawy. Wystarczy zakupić trochę zwykłego sizalu w pasującym nam odcieniu i trochę pomęczyć się przy jego cięciu. Efekty można zaobserwować na powyższych linkach z mojej galerii na digarcie. Przy okazji ten pierwszy powinien zainteresować was najbardziej gdyż opisuje także bardzo prosty i efektowny sposób na wykonanie fajnych skałek. Mam nadzieję, że się wam to przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi