Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Chciałbym pokazać wszystkim mój najnowszy nabytek - Convair RB-36 Peacemaker. Gdzieś przeczytałem że jest to największy na świecie wtryskowy model w skali 1:72. Zatem-jedziemy z tym koksem!

Pudło ma wymiary 65 na 35 cm, dla porównania pudełko zapałek

2cf6316657df7cbf.jpg

Jest wzmocnione dodatkowym kawałkiem tektury z numerem seryjnym? Ukazują się nam wypraski w srebrzystoszarym kolorze, coś jak dawne Plasticardy, tylko linie nieco drobniejsze. Swoją drogą jest na nich data 1980 (na kalkach-1997) więc coś w tym musi być

a0a1426536834a1e.jpg

Połówki kadłuba, każda o długości 68 cm

379bb6d676ce3a25.jpg

Skrzydła - po 46 cm każde, a to z prawej to dźwigar

6da5ddcf6484d9c3.jpg

Tu mamy m.in. usterzenie poziome

65503d38ee388292.jpg

Oszklenie-całkiem niezłej jakości

05a70634e1575533.jpg

Drugi zestaw skrzydeł i 80 bomb (!) - chyba wolałbym jedną ale atomówkę

9828cc6a04404745.jpg

Koła oraz elementy silników odrzutowych

bd2a75777b98a7fd.jpg

Model ma wypukłe linie (wypraski pochodzą jak pisałem z 1980 roku), ale dosyć delikatne i nie będę ryzykował rycia bo tylko go zepsuję

374047296a10d72b.jpg

Tu widać trochę szczegółów

9d35701f6ff73984.jpg

Amerykanin, buzia spasiona hamburgerami

2a856334fe98edad.jpg

Instrukcja...

1481b01dcee43299.jpg

... i kalki - widać już na nich trochę upływ czasu - dają się zauważyć delikatne żółte obwódki wokół numerów, trzeba będzie coś z tym zrobić

93943845d348db82.jpg

i na koniec - nie mogłem sobie odmówić porównania! Każdy zna Emila, prawda?

88afa6acff14eff8.jpg

97 cm rozpiętości...

94337a2c3518f0db.jpg

To nie skrzydło, to statecznik poziomy (a na BF-109E błyszczą kalki ale takiego go niedawno kupiłem na allegro, to zostanie poprawione)

0c38bc430ebdb9d6.jpg

A tu mamy... Latającą Fortecę

4a9757a529c3dea7.jpg

Model naprawdę robi wrażenie swymi wymiarami. Oglądam na youtube filmiki pokazujące prawdziwe Peacemakery - to musiało być przeżycie zobaczyć takiego bydlaka nad głową! Swoją drogą trochę przewrotna nazwa - Czyniący Pokój... Ale po zrzucie tych 80 bomb na ziemi zapewne został by tylko...Pokój

Napisano
Swoją drogą trochę przewrotna nazwa - Czyniący Pokój...

A oglądałeś kiedyś film Peacemaker? Chyba nie...

Peace to także kawałek, część.. więc Czyniący Kawałki lepiej brzmi i pasuje

Samo bydlę jest największym modelem w 72, jaki widziałem Fotka porównania ze 109ką mnie powaliła...

P.S.: Będzie warsztacik?

pzdr.

P.S.2: Gwiazda na B-17 odwrotnie przyklejona

Napisano

Chyba nie oglądałem, chociaż gdy zobaczyłem opis na Filmweb to coś mi świta... czyżby deja vu? Warsztat by się przydał, ale nie wiem kiedy będę z nim ruszał, mam jeszcze trochę modeli "fpudłach" A gwiazda na Fortecy - rzeczywiście odwrotnie Ale model stary, nie sidowany więc poprawimy!

Napisano
Peace to także kawałek, część.. więc Czyniący Kawałki lepiej brzmi i pasuje Laughing

Ale to proszę kolegi piszę się "piece" ;)

A zabawka ogromniasta. Miłej zabawy. A nie będzie tajemnicą ile ten kawał plastiku wart złociszy?

Napisano

Peace to także kawałek, część.. więc Czyniący Kawałki lepiej brzmi i pasuje :

tak, ale sie pisze "piece"

edit: .... ot kolega ma szybszy internet

Napisano

Brabazon, to najdroższy kawał plastiku w moim życiu, a żyję już 29 latek. Powiedzmy że... 10 połówek niezłej wódki Ale marzeniem moim jest W-12 od Amodelu...

Napisano

Taka ciekawostka - nazwa "Peacemaker" pochodzi od broni palnej - słynnego Colta Single Action Army - broni która wraz z karabinem Winchester zawojowała Dziki Zachód .

Rewolwerem z okładzinami rękojeści z kości słoniowej którego używał generał Patton był właśnie Colt Peacemaker .

PZDR

Napisano

... no faktycznie niezły kawał samolotu [piknego zresztą] ! Czy w tej epoce bomby miały jeszcze malowane te żółte kółeczka? Jeśli tak, to będzie to jedno z najbardziej nużących zadań modelarskich, jakie mogę sobie wyobrazić

Ale marzeniem moim jest W-12 od Amodelu...

Proponuję jeszcze tego kupić i mieszkanie nie będzie się już takie puste wydawało ;)

http://www.aviapress.com/viewonekit.htm?AMO-72015

Pozdrw, LoudLordD

Napisano

Rzeczywiście jest, pudło nowsze ale wypraski te same, kalki nieco inne. Zobaczymy za ile pójdzie ale coś mi mówi że pewnie minimum jest ustawione na 2 stówki...

P.S. ten Miasiszczew miał podobną długość kadłuba ale rozpiętość mniejszą o 17 metrów ale model ciekawy, nie powiem. W jakiej walucie jest wyrażona ta cena 674,94 ? euro? niemożliwe... kiedyś pewien koleś dał mi namiary do chłopaka bodajże ze Lwowa który mógłby załatwić W-12 za ok. 800 zł, może teraz drożej bo to z rok temu było...

• 1 year later...
Napisano

Witam,

Podzielam zdanie kolegów zarówno w kwestii gabarytów tego modelu, jak również zachwytów nad W-12.

Osobiście marzy mi się An-225 w 1:72 - może jakby napisać jakąś petycję do A-Modelu w na ten temat to go zrobią

A swoją drogą słowo Peacemaker oznacza rozjemcę.

Pozdrawiam

Napisano

Witam

Piękne "bydlę"

Ostatnio nabyłem takiego w 1/144 i ten wątek będzie b.pomocny przy robieniu mojej ślicznotki. Dziwne a raczej ciekawe bo w skali 1/144 linie podziału są wykonane wgłębnie.

Powodzenia w pracach - pozdrawiam andreya