szwabu87 Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Witam! Patrząc na półkę, mój wzrok utknął na tymże właśnie modelu, f-my Plastyk. Wiem że to raczej kupka plastiku niż model, ale chce z tego zrobić coś Su-22 podobnego Model był sklejony bez malowania jak to miałem wtedy (ok. 12 lat) w zwyczaju, ale rozkleił się dość łatwo - widocznie ten pudełkowy lepiszcz był kiepski Oto fotki, i od razu pytanie, co z załączonego uzbrojenia mogę podwiescić, i gdzie? Jak by ktoś podrzucił inne opcje to było by fajnie, moze sam bym to wtedy sklecił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 Jak to mówią - do odważnych świat należy. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 Mmm, zrobiłem kiedyś ten "model"... Nawet przyjemnie się malowało Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 25 Lipca 2009 Autor Share Napisano 25 Lipca 2009 W zasadzie mam juz na niego pomysł, wieć ok Zobaczymy jak wyjdzie... Zdjęć nie mam, ale zrobiłem komory podwozia, przerobiłem te zestawowoe bomby na coś bardziej przypominającego prawdziwe, złożyłem skrzydła i nałożyłem na nie mase szpachli ;d. Jutro wieczór może wrzuce jakies zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 Tety byś skończył i pokazał najpierw... ps. co ty kombinujesz z tą Loarą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 26 Lipca 2009 Autor Share Napisano 26 Lipca 2009 Tety byś skończył i pokazał najpierw... Heh, od tetów odpoczywam... Na T-72 położyłem polecany przez Ciebie Humbrol, ale jakiś dziwny mi się widzi ten kolor... Bardziej uderza w zieleń niż w popielaty tj. wg mnie powinno być... ps. co ty kombinujesz z tą Loarą? a mały skraczyk kombinuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 26 Lipca 2009 Share Napisano 26 Lipca 2009 Na T-72 położyłem polecany przez Ciebie Humbrol, ale jakiś dziwny mi się widzi ten kolor... Bardziej uderza w zieleń niż w popielaty tj. wg mnie powinno być... Ha! bo nie doczytałeś do końca. Połóż teraz sido, wash czarny, sido, mat, suchy pędzel pactrą wheatering i jeszcze raz mat. Na końcu wyjdzie ci ci tak jak powinien. Gwarantuje. (domniemam, że piszesz o H155) Z tą Loarą to wysoko poprzeczke stawiasz. Jakby co to dawaj relację, żebym mógł każdą część skopiować Kończe OT bo mnie potną zaraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 26 Lipca 2009 Autor Share Napisano 26 Lipca 2009 Obiecane fotki: Uzbrojenie, w trakcie przeróbek: Zamknięty dziś kadłub + skrzydła: Pilot domniemam, że piszesz o H155 Tak Jakby co to dawaj relację, żebym mógł każdą część skopiować Z tym się zastanowię, bo jak się bedzie ciągnąć tj. PT'et, to nie ma sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 29 Lipca 2009 Autor Share Napisano 29 Lipca 2009 Moje dalsze boje z tym straszydłem Troche to to obciosałem i zaczyna przypominać to co ma przypominać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 29 Lipca 2009 Share Napisano 29 Lipca 2009 Witam Była taka konfiguracja z jedną parą klap wysuniętych? Poza tym pasowałoby odchudzić wyrzutniki flar, czy pułapek na górnej części kadłuba. Jakie Kolega przewiduje malowanie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toyo Napisano 30 Lipca 2009 Share Napisano 30 Lipca 2009 Taka konfiguracja była do startu, do lądowania wychodził cały komplet, czyli również klapy na ruchomej części skrzydeł. Prócz klap zaskrzydłowych wychylały się klapy przednie (nie sloty ). Tutaj słabo widoczne klapy przednie ze względu na kąt pomiędzy osią samolotu, a osią obiektywu. No i ciekawy wariant uzbrojenia. AMRAAM-y? Ciekawostka. Zdarzało się pilotom podczas podejścia do lądowania nie przestawić skrzydła na 30 stopni, po wypuszczeniu klap do lądowania przy skrzydle 45 stopni wysuwały się tylko klapy do startu. Przy nawet niewielkim doświadczeniu można było wyczuć różnicę na drążku sterowym, w konfiguracji do startu pojawiał się wyraźnie wyczuwalny moment zadzierający nos samolotu, zaś w konfiguracji do lądowania moment pochylający do przodu. To pozwalało się zorientować, że coś jest nie tak i przestawić skrzydło w 30 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 30 Lipca 2009 Share Napisano 30 Lipca 2009 Dzięki za wyczerpujący temat Gratuluję wiedzy! Tak między Bogiem a prawdą, kiedy miałbym przebijać się przez ten grubaśny plastik na rozkładanych częściach skrzydeł i wycinać klapy, pewno też bym pokusił się tylko o te wewnętrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toyo Napisano 30 Lipca 2009 Share Napisano 30 Lipca 2009 W konfiguracji do startu Su-22 kołuje już na stoisku, po wykołowaniu ze stanowiska pilot przestawia skrzydło na 30 i wypuszcza klapy. Zaś po wylądowaniu chowa klapy będąc jeszcze na dobiegu, czyli częściej na ziemi widać samolot w tej pierwszej konfiguracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 30 Lipca 2009 Autor Share Napisano 30 Lipca 2009 Samolot ma być startujący, z wpół schowanym podwoziem... Mam tez przygotowane z blaszki te wysunięte z przodu elementy, na ruchomej czesci skrzydeł. One przy starcie tez były używane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 30 Lipca 2009 Share Napisano 30 Lipca 2009 Blaszki Ruchome na częściach Skrzydeł to < SLOTY > Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 30 Lipca 2009 Autor Share Napisano 30 Lipca 2009 'blaszki' to było określenie na moje częsci :P Czyli do startu sloty były wysuwane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toyo Napisano 30 Lipca 2009 Share Napisano 30 Lipca 2009 Te elementy poprawnie nazywają się: klapy przednie. Klapy różnią się od slotów dość znacznie i na bojowych samolotach odrzutowych są spotykane znacznie częściej. Jakby to ugryźć najprościej, by nie brnąć w OT? Klapy zmieniają profil skrzydła, bardziej go wysklepiają dając tym samym większy przyrost siły nośnej przy mniejszych prędkościach (powodują też wzrost oporu). Sloty po wysunięciu tworzę szczelinę w przedniej części profilu, przepływające przez nią powietrze przyśpiesza i wypływa na górną część profilu opóźniając tym samym oderwanie się strug powietrza. Daje man to przyrost maksymalnego kąta natarcia przy którym nastąpi oderwanie strug i utrata siły nośnej. Generalnie chodzi o to samo, czyli o zmniejszenie prędkości podejścia do lądowania jednak uzyskuje się to w różny sposób, choć odpowiedzialne za to elementy są do siebie podobne i bardzo często ze sobą mylone. Nawet przez samych pilotów, ale to wynika raczej z lenistwa, gdyż łatwiej powiedzieć "sloty" niż "klapy przednie". Z rosyjska nazywa się je również (bardzo rzadko) "noski". Jak to powiadają "starość nie radość", dopadła mnie skleroza. Szkoda mi to kasować co napisałem powyżej, muszę jednak przyznać się do błędu. Su-22 ma sloty, klapy ma inny typ - dobrze mi znany. Podaję link z rysunkiem tego elementu: http://www.eskadra.net/samolot/skrzydlo-s-s.jpg A tekst proszę potraktować jako "element edukacyjny w procesie klejenia modelu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 31 Lipca 2009 Autor Share Napisano 31 Lipca 2009 Heh, z tych nauk pewnie nie tylko ja skorzystam. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 1 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2009 Przed malowaniem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi