kubisz Napisano 6 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2009 rewelacja !!! Ciagnij dalej A proszę bardzo Co prawda niewiele, ale zawsze: - zbiornik paliwa z dorobionymi obejmami, - uchwyt na narzędzia (strona widoczna na zdjęciu idzie od strony nadwozia, więc usuwanie śladów po wypychaczach sobie podarowałem), - tylna klapa (w 1987 roku napis "AM General" jest jak najbardziej na miejscu), - wysoki wydech (rozwiercony i jako pierwszy potraktowany farbą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Zegarmistrz. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Na razie idzie w miarę dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 7 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2009 Drobna zmiana koncepcji. Jak pisałem w pierwszym poście zamierzałem postawić model na żywicznych kółkach Tank Workshop. Po obejrzeniu w internecie zdjęć nowych kół z łańcuchami firmy Armorscale nie miałem wątpliwości - te drugie są znacznie lepsze (dokładna kopia kółek Tamiyi z dodanymi łańcuchami, Armorscale robi też wersję bez łańcuchów). Trochę żal było kasy wydanej kiedyś na Tank Workshop, ale zdecydował wygląd. Dziś listonosz przyniósł paczkę, a porównanie utwierdziło mnie w słuszności decyzji o wymianie kół. Na powyższych zdjęciach po lewej koła Tank Workshop (z dodanymi śrubami centralnymi z M998 IED Academy), po prawej Armorscale. Te drugie są znacznie dokładniejsze, wykonane staranniej i mają prawidłowe wymiary. Poniżej podwozie z kołami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 7 Sierpnia 2009 Share Napisano 7 Sierpnia 2009 Bardzo fajnie to wygląda Czekam na pierwsze przymiarki całości ,może będzie się do czego przyczepić, bo na razie jest perfekcyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 7 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2009 ...Czekam na pierwsze przymiarki całości... A proszę bardzo. Co prawda zanim udało się zrobić zdjęcie z dobrą ostrością, wysiadły baterie w aparacie, ale coś tam widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 7 Sierpnia 2009 Share Napisano 7 Sierpnia 2009 Podziękował W takim razie teraz czekam na malowanie, bo wydaje się, ze będzie ciekawie wyglądać. Mam nadzieję, że zachowasz "niechlujność" w nałożeniu białych plam Model wyglądałby, ze tak powiem, efektownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 7 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2009 Podziękował W takim razie teraz czekam na malowanie, bo wydaje się, ze będzie ciekawie wyglądać. Mam nadzieję, że zachowasz "niechlujność" w nałożeniu białych plam Model wyglądałby, ze tak powiem, efektownie Będę się starał. A właściwie to nie będę się starał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 7 Sierpnia 2009 Share Napisano 7 Sierpnia 2009 Na powyższych zdjęciach po lewej koła Tank Workshop (z dodanymi śrubami centralnymi z M998 IED Academy), po prawej Armorscale. Te drugie są znacznie dokładniejsze, wykonane staranniej i mają prawidłowe wymiary. Poniżej podwozie z kołami. Mi sie za to bardziej te z Tank Workshop bardziej podobaja, lancuchy jakos lepiej wygladaja. Dzisiaj dotarla paczka z blachami do mojego avengera i jak tak sobie podpatruje na twojego HMMWV to juz wiem ile mnie pracy czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 8 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2009 Mi sie za to bardziej te z Tank Workshop bardziej podobaja, lancuchy jakos lepiej wygladaja. Rzecz gustu oczywiście Tak gwoli ścisłości - takie łańcuchy jakie proponuje Tank Workshop były seryjne - w instrukcji użytkowania Humvee jest rysunek montażowy właśnie takiego przebiegu łańcucha. Ale na żywo te koła są po prostu brzydkie - wierz mi. Widać też, że są za małe. A te Armorscale wyglądają o niebo lepiej, nawet biorąc pod uwagę to, że takiego przebiegu łańcuchów nie kojarzę ze zdjęć. Purystą nie jestem, dlatego wymieniam te koła. Dzisiaj dotarla paczka z blachami do mojego avengera i jak tak sobie podpatruje na twojego HMMWV to juz wiem ile mnie pracy czeka. Owszem, jest tam kilka blaszek do zamontowania i to nieszczęsne puste wnętrze wieży do wypełnienia, ale oglądałem kilka Twoich prac i jestem spokojny o wynik końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 8 Sierpnia 2009 Share Napisano 8 Sierpnia 2009 adamkijak napisał:Mi sie za to bardziej te z Tank Workshop bardziej podobaja, lancuchy jakos lepiej wygladaja. Rzecz gustu oczywiście Tak gwoli ścisłości - takie łańcuchy jakie proponuje Tank Workshop były seryjne - w instrukcji użytkowania Humvee jest rysunek montażowy właśnie takiego przebiegu łańcucha. Ale na żywo te koła są po prostu brzydkie - wierz mi. Widać też, że są za małe. A te Armorscale wyglądają o niebo lepiej, nawet biorąc pod uwagę to, że takiego przebiegu łańcuchów nie kojarzę ze zdjęć. Purystą nie jestem, dlatego wymieniam te koła. adamkijak napisał: Dzisiaj dotarla paczka z blachami do mojego avengera i jak tak sobie podpatruje na twojego HMMWV to juz wiem ile mnie pracy czeka. Owszem, jest tam kilka blaszek do zamontowania i to nieszczęsne puste wnętrze wieży do wypełnienia, ale oglądałem kilka Twoich prac i jestem spokojny o wynik końcowy. Oczywiscie masz racje ze o gustach sie nie dyskutuje, pomijajac fakt zgodnosci czy nie z oryginalem (takze nie jestem purysta), to te z armoscale wydaja sie takie jakos kwadratowe przez te lancuchy. Niemniej jednak jak je pomalujesz to na pewno bedzie git. Zastanawialem sie przez chwile nad zrobieniem sam lancuchow na kola do mojego LAV-R, ale troche mnie to przeroslo. Wracajac do tematu, popelnilem maly falstart jak sie okazalo paczka ktora przyszla i myslalem ze to blaszki, okazala sie paczka ze zdjeciami do M1 Grizzly ktory teraz lezakuje. Takze nadal czekam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 8 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2009 ... te z armoscale wydaja sie takie jakos kwadratowe przez te lancuchy... No może trochę, na szczęście ich ułożenie na przednich i tylnych kołach jest nieco inne. A jak będą wyglądać po pomalowaniu, to się okaże. Czekam z niecierpliwością na Twój warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 8 Sierpnia 2009 Share Napisano 8 Sierpnia 2009 Noo... zawsze możesz przejechać po nich klejem i wrzucić do mąki - będą mocno zaśnieżone Ale myślę że nie trzeba będzie - idziesz (a właściwie jedziesz) dalej - nawet przez zaspy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Podwozie gotowe (kółka na razie zamontowane na sucho byle jak, na ustawienie zbieżności przyjdzie czas): Zbliżenie na łańcuchy: Przymiarka całości z doklejonym kominem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 19 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Malowanie powolutku idzie do przodu. Elementy do zamontowania wewnątrz pojazdu: Wyrzutnia TOW: Kable to na razie chaos, który będzie ogarnięty po złożeniu do kupy nadwozia, dachu i obrotnicy. Ale to po skończeniu wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Pięknie, ja się poddaję. Powiedz mi jakim kolorem malowałeś łańcuchy na kołach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 19 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Pięknie, ja się poddaję. Maciek - dzięki, ale nie przesadzaj. Ja na pewno z zazdrością będę patrzył na Twoje Humvee Powiedz mi jakim kolorem malowałeś łańcuchy na kołach? Koła pomalowałem najpierw jedną warstwą farby Gunze nr H77 (Tire Black), potem przetarłem farbą Humbrola nr 53 (Gun Metal) metodą suchego pędzla, na koniec druga warstwa Tire Black, ale już tylko między łańcuchami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 po prostu Super ! podobuje mnie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 DZIĘKI CI O PANIE ZE TU ZAGLADNĄŁEM powiesiłbym się inaczej na kabelkach od TOWa Nie dość ze model super to jeszcze temat prowadzony dydaktycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 19 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Dzięki za pochwały, ale że dydaktycznie, to bym nie powiedział. Bo czy tak dokładnie widać, skąd wychodzą te kable? Raczej nie, dlatego gdyby ktoś chciał się zagłębić bardziej w temat pod tytułem "Co jest na końcu kabla?", polecam dwie części bardzo dobrego opracowania z Armoramy: CZĘŚĆ 1. CZĘŚĆ 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Te kolka po pomalowaniu wygladaja swietnie. Zostawiasz je na wprost, czy moze skrecone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 19 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Te kolka po pomalowaniu wygladaja swietnie. Zostawiasz je na wprost, czy moze skrecone? Miałem zrobić skręcone, ale sobie przypomniałem o tym, jak wszystko było już pomalowane Przy następnym modelu na bazie Tamiyi na pewno skręcę, bo jest to bardzo łatwe do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 22 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2009 Dach, czyli ostatni większy element układanki. Dodane kilka drobiazgów, mocno uproszczonych, ale lepsze to niż tamiyowska pustka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 25 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2009 (edytowane) Tak sobie pomyślałem, że może przyda się komuś krótka instrukcja połączenia kablami systemu TOW na Humvee, bo ta z podanych wcześniej linków z Armoramy do końca jasna nie jest. System połączony jest pięcioma kablami różnej grubości. Łączą one elementy wyrzutni oraz samą wyrzutnię z pojazdem (zasilanie). 1. Kabel łączący wyrzutnię z noktowizorem: Noktowizor to ta część: Na zdjęciu powyżej ładnie widać, że kabel wychodzi z lewej strony i schodzi w dół pomiędzy lufą, a celownikiem optycznym, okrąża podstawę lufy, tzw. Traversing Unit (TU), obok pokrętła i jest podłączony do gniazda nr 1 na drugim z poniższych zdjęć: Na tym zdjęciu mamy wyrzutnię ze zdemontowanym noktowizorem i koniec kabla, który na pierwszym zdjęciu w tym opisie jest podłączony do noktowizora, tutaj jest wpięty do gniazda nr 2. 2. Kabel łączący wyrzutnię ze skrzynką kontrolną: Na zdjęciu poniżej widać, że skrzynka kontrolna jest podzielona na dwie części: Lewa, mniejsza część to bateria, tzw. TOW Vehicle Power Conditioner (TVPC). Prawa, większa to właściwy kontroler, tzw. Missile Guidance Set (MGS). Z lewego dolnego rogu kontrolera wychodzi gruby kabel: Kabel ten (COIL CABLE) jest podłączony od spodu do podstawy wyrzutni (w jej osi obrotu w poziomie): 3. Kabel zasilający noktowizor: Kiedy system TOW jest zamontowany na Humvee, korzysta on z zasilania pojazdu. Kabel zasilający noktowizor zaznaczyłem na rysunku poniżej: Poniżej zaznaczyłem miejsce, skąd powinien wychodzić (prawy koniec "beleczki" o przekroju kwadratowym znajdującej się poniżej ażurowej osłony - elementu Eduarda). Na górze tej "beleczki" znajduje się włącznik noktowizora, widoczny na rysunku powyżej: Kabel ten biegnie swobodnie między fotelami kierowcy i pasażera do skrzynki zamontowanej pod półką na radio. Ta skrzynka to tzw. Vehicle Power Conditioner (VPC), zmieniająca prąd z akumulatora pojazdu na taki, jaki jest potrzebny do zasilania systemu TOW: Kabel zasilający noktowizor jest podłączony do lewego gniazda: 4. Kabel zasilający VPC: Kabel ten łączy prawe gniazdo skrzynki VPC: z akumulatorem Humvee, który znajduje się pod siedzeniem pasażera. Kabel biegnie z lewej strony fotela pasażera, następnie po przegrodzie (między fotelem pasażera, a miejscem na siedzenie z tyłu) do gniazda znajdującego się na dole słupka bocznego, skąd już blisko do akumulatora: 5. Kabel zasilający TVPC: Kabel ten wychodzi z gniazda obok akumulatora, o którym napisałem w poprzednim punkcie. Biegnie po przegrodzie między fotelem pasażera, a miejscem na siedzenie z tyłu i następnie do góry, potem wychodzi przez właz i jest podłączony do TVPC, czyli baterii w skrzynce kontrolnej. To ten kabel: Dodam jeszcze, że w przypadku, kiedy wyrzutnia TOW jest zdemontowana, kable zasilające noktowizor i TVPC wiszą zwinięte na uchwycie znajdującym się na prawym słupku bocznym: Edytowane 25 Sierpnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 (edytowane) Dzięki w imieniu własnym i innych. Autor w swej litości dla przytumanionych nie wspomniał ze rankiem mordował się nad wyjaśnieniem dla mnie powyższego tematu "by gg manual" Edytowane 25 Sierpnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi