Skocz do zawartości

EMW A4b - V2 z pilotem [Special Hobby 1/72]

MrDyzio

Rekomendowane odpowiedzi

Z cyklu projekty dziwne, nietypowe i takie sobie - na warsztat trafiła rakieta V2 w wersji pilotowanej, ze skrzydłami. Rakieta zaprojektowana przez Wernera von Brauna, miała mieć zasięg większy niż standardowa V2. Testy prowadzono w Peenemunde. W zależności od źródeł można znaleźć informację o przeprowadzonych 2 lub 4 testowych startach. Pilot po naprowadzeniu pocisku na cel miał się katapultować.

P1120056.jpg

Model to zmodyfikowane wypraski modelu V2, z dodanymi elementami skrzydeł i paroma innymi drobiazgami.

Zacząłem już go dłubać jakiś czas temu, ale braki czasowe odesłały go do pudła. Teraz nastał wreszcie czas na zajęcie się nim.

Póki co, udało mi się wykonać kabinę pilota i figurkę delikwenta, które zostały następnie zamknięte w kadłubie. Spasowanie elementów kabiny - 4 elementy z zestawu było koszmarne. Cięcie i piłowanie, aż do skutku. Do tego własna inwencja w kabinie. I wszystko nadaremnie bo i tak nic nie widać. Kadłub sklejony, w statecznikach wycięte miejsca na dodatkowe lotki.

P1120054.jpg

P1120055.jpg

Jak widać spasowanie takie sobie... Czas na szpachlowanie.

A tu zdjęcia oryginału (wyszperane w sieci)

a4123.jpg

a4b.jpg

Kolejna ciekawa konstrukcja Będę śledził i czekam na galerię, bo to chyba już zaraz...?

pzdr.

na razie szpachlowanie, szlifowanie...

potem spasowanie skrzydeł, dodatkowo zabawa z podstawą startową, która w porównaniu do samej rakiety ma sporo elementów...

Ale postaram się podgonić.

pozdrawiam

• 1 month later...

Po uporaniu się z innymi sprawami, wreszcie mogłem się zabrać za dłubanie.

Doszły lotki sterujące w statecznikach no i wreszcie.... skrzydła

Plus jak zawsze przy produktach Special Hobby - szpachlowanie

Tak się rakieta prezentuje na dziś:

P1120292.jpg

P1120293.jpg

P1120294.jpg

Ciąg dalszy nastąpi

Mam wrażenie, MrDyziu, że dysponujesz jakimiś olbrzymimi zapasami szpachli, które za wszelką cenę starasz się zużyć, nim termin ważności upłynie Spójrzmy- BI, Sack, teraz ta ślicznota No ale nic - kibicuję. To musi być chyba jeden z wczesnych produktów SHobby, mam rację? I ostatnie [na dziś ] pytanie: czy w zestawie jest coś na kształt wyrzutni?

Mam wrażenie, MrDyziu, że dysponujesz jakimiś olbrzymimi zapasami szpachli, które za wszelką cenę starasz się zużyć, nim termin ważności upłynie Spójrzmy- BI, Sack, teraz ta ślicznota No ale nic - kibicuję. To musi być chyba jeden z wczesnych produktów SHobby, mam rację? I ostatnie [na dziś ] pytanie: czy w zestawie jest coś na kształt wyrzutni?

Szpachli zapas jest Do wyboru: Squadron, Tamiya, płynna Mr. Hobby.

Poczekaj na następne dziwadła jakie wyciągnę z szafy

W kolejce są 4 następne Special Hobby

Dla dociekliwych numery katalogowe: 72006, 72007, 72009, 72072.

To taka mała zagadka

To musi być chyba jeden z wczesnych produktów SHobby, mam rację?

Raczej jeden z wczesnych, ba nawet wcześniejszy niż Sack (72014). A4b ma numer katalogowy 72010.

I ostatnie [na dziś ] pytanie: czy w zestawie jest coś na kształt wyrzutni?

Jest. Niestety wymaga nieco poprawek i odrobinę... SZPACHLI

Dzięki za wsparcie moralne chłopaki

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Jak to zwykle bywa w kurorcie Bad Schpachlen Odcyfrowałem tylko jeden z modeli zapowiadanych, znów jakaś rakieta z pilotem, jeśli się nie mylę ;) Ot, mużczina nastojaszczyj !

Z kurortem niewiele to ma wspólnego

A może za mało....

Na dodatek wcięło mi fragment jednej z ramek do wyrzutni... trza będzie dorabiać z drutu

A tu masz zdjęcie pacjentów kurortu czekających na kurację

P1120323.jpg

pozdrawiam

• 3 weeks later...
Ten B&V to nowsza wersja czeskiego przemysłu , czy też kolejna superspasowana skamielina?

Ten Blohm & Voss to nowsza produkcja, tylko że nie wiem czy to gwarantuje lepsze spasowanie Chyba powinni w zestawie dodawać tubkę szpachli, tak na wszelki wypadek

A-4 w międzyczasie zażyło prysznica z farby podkładowej

P1120296.jpg

jaki kolor numer farbki podkładowej używasz i firmy ,i czy jest to emalia

W tym przypadku jest SKULL WHITE z Games Workshop

P1120382.jpg

A na ostateczny podkład przed farbą używam tych:

P1120383.jpg

LordDisneyland w kurorcie spod znaku szpachlówki przybył nowy kuracjusz

P1120371.jpg

pozdrawiam

• 1 year later...

Po długim leżakowaniu w pudle powróciła na warsztat skrzydlata V2.

Nierówna walka spod znaku chirurgii zaowocowała sklejeniem platformy startowej.

P1150467.jpg

P1150466.jpg

Na kadłubie przeryłem utracone linie podziału. Z mozołem wyciąłem też osłonę kabiny, którą też zamaskowałem.

P1150469.jpg

Zawziąłem się, żeby skończyć ten projekt, więc mam nadzieję że ciąg dalszy wkrótce...

Witaj MrDyzio.

Twoje fotki narusza regulamin forum. Zmien, lub wstaw w kolejnym poscie takie o odpowiednich wymiarach (lub jako miniature). W przeciwnym wypadku bede zmuszony skasowac Twoj post.

9. Na forum Modelwork.pl użytkownicy w postach wstawiają widoczne zdjęcia (o maksymalnym rozmiarze w poziomie 800 pikseli) lub miniatury do zdjęć umieszczonych na stronach komercyjnych lub prywatnych.

Wiecej: viewtopic.php?t=21118

Wiecej: viewtopic.php?t=40

Pozdr.

Pawel

Witaj MrDyzio.

Twoje fotki narusza regulamin forum. Zmien, lub wstaw w kolejnym poscie takie o odpowiednich wymiarach (lub jako miniature). W przeciwnym wypadku bede zmuszony skasowac Twoj post.

9. Na forum Modelwork.pl użytkownicy w postach wstawiają widoczne zdjęcia (o maksymalnym rozmiarze w poziomie 800 pikseli) lub miniatury do zdjęć umieszczonych na stronach komercyjnych lub prywatnych.

Wiecej: viewtopic.php?t=21118

Wiecej: viewtopic.php?t=40

Pozdr.

Pawel

Pawle akurat moje fotki mają 800x600 pikseli. Wystarczy sprawdzić właściwości obrazka, więc nie wiem o co ci chodzi... Jeżeli chodzi o stare fotki sprzed roku to może faktycznie były większe, ale te udało mi się podmienić na serwerze za wyjątkiem dwóch.

Poza tym prawo chyba nie działa wstecz...

• 1 month later...

Ostatnio udało mi się wykroić trochę czasu na dłubanie. Jako, że chcę skończyć kilka rozgrzebanych projektów do końca tego roku, to Wunderwaffe trafiło na stół malarski.

Na początek podstawka

P1150740-1.jpg

Jeszcze dojdzie brudzenie i może jakieś źdźbła trawy...

Sama rakieta nabrała kolorów i to trzech. Niestety w kilku miejscach do poprawy...

P1150741-1.jpg

P1150742-1.jpg

I nie mogłem się powstrzymać przed postawieniem jej na wyrzutni

P1150743.jpg

cdn...