wuen Napisano 4 Sierpnia 2009 Share Napisano 4 Sierpnia 2009 Widzę, że motorki coraz bardziej popularne więc i ja dorzucam swój - pierwotnie planowałem taką Yamahę jaką robi Kazik ale zmieniłem zdanie - inny mięśniak Malowanie inne niż na pudełku - czerwonego i tak będzie sporo na półce (w planach kilka Ferrari) więc postanowiłem użyć Gunze C76 Metalic Blue (kupowałem z myślą o użyciu do Subaru Imprezy ale kolor odbiega od oryginalnego Mica Blue) Owiewki schną więc zabrałem się za silnik Sinik pomalowałem nowymi nabytkami czyli farbkami GAIA Color = Gun Metal (korpus) i Silver (dekle zaworów) oraz werniks Gunze C 181 Clear Semi Gloss + C 30 Flat Base (korpus zbytnio świecił się...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 4 Sierpnia 2009 Share Napisano 4 Sierpnia 2009 Ho ho ho... zapowiada się piękna maszyna Co powiesz o tych farbach GAIA, - często widać je na filmikach z YouTube i jestem ciekaw jak się sprawują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 4 Sierpnia 2009 Share Napisano 4 Sierpnia 2009 To ja dorzucę dwa słowa na temat farbek Gaia, bo już mnie Waldek zdążył poważnie nimi zarazić. Układają się świetnie, przywierają do powierzchni lepiej niż Gunze no i tak bardzo nie śmierdzą. Można je rozcieńczać spokojnie rozcieńczalnikiem Gunze dedykowanym do C. Waldek pewnie doda coś na ich temat bardziej analitycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 4 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2009 Farbki są w słoiczkach 15 ml z szczelnym kapslem więc nakrętki nie przywierają do słoiczków. Gęstość jak farb Gunze więc do malowania za pomocą aerografu trzeba rozcieńczać - ja dawałem 1 część farby i 2 części rozcieńczalnika. Tak jak napisał Kazik - można rozcieńczać rozcieńczalnikiem Gunze do farb C. Analiza składu pod kątem bazy dała ciekawy wynik - trochę z farb akrylowych (etanol) i trochę celulozowych (toluen) z przewagą etanolu - dlatego farby nie śmierdzą. Schną bardzo szybko i świetnie kryją. Zainteresowałem się nimi ze względu na cenę - około 6 zł za słoiczek... Paleta niezbyt duża ale podstawowe kolory są. Swoje kupiłem tutaj. http://www.hobbyeasy.com/ListProducts.do?para=329&str=category&maker=GAIA&spanid=C16632&status=yes Są również tutaj http://www.luckymodel.com/scale.aspx?department=PAINT&paintbrand=GA&painttype=&paint_item_no=GA-T-01M%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20&cmd=remove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 4 Sierpnia 2009 Share Napisano 4 Sierpnia 2009 Kolego czy mógł byś zrobić fote motorka w takiej skali z jakimś modelem samochodu w skali 1:24. Bardzo bym prosił bo jestem chętny na jakiś motorek do kolekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 5 Sierpnia 2009 Share Napisano 5 Sierpnia 2009 Wrzucam na prośbę/ w imieniu wuen'a. (Waldek nie dysponuje gotowym motorem w skali 1:12.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 5 Sierpnia 2009 Share Napisano 5 Sierpnia 2009 Dzięki chłopaki raczej niedługo też kupie jakiegoś jednoślada w 1:12 chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 6 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Bywają też jednoślady w skali 1:24 ale bardzo mały wybór - ja mam Ducati Desmosedici i czekam na przesyłkę z Yamahą YZR-M1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 6 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2009 (edytowane) Swój model wzoruję na tym motocyklu Nie będzie to idealna kopia - nie mam naklejek na wydechy a kalka na pokrywach zaworów jest srebrna a nie tak jak w oryginalnym czerwona... Ale bardziej chodzi mi o kolorystykę niż wierność oryginałowi Edytowane 6 Sierpnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Wiem są ,ale to takie malutkie pewnie a ja chce jakiegoś dużego czopera lub ścigacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 6 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Efekt dzisiejszej pracy koła pomalowane Gunze C 8 Silver + semi gloss opony przeszlifowane Wstępny montaż ramy i silnika Owiewki "dostały drugim kolorem" Jutro 1-2 warstwy clear'u a następnie kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 WOW! Niezłe tempo narzuciłeś. Widze że felgi bardzo podobne do Ducati. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 6 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Widze że felgi bardzo podobne do Ducati. Możliwe że pochodzą od tego samego producenta - na moich znajdą się kalki "marchesini" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 10 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Mała aktualizacja - odebrałem przesyłkę dzięki której uzupełniłem "uzbrojenie" silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 6 Września 2009 Autor Share Napisano 6 Września 2009 Skończyłem prace przy owiewkach: Siedzisko to mały eksperyment - pomalowałem czarną farbą strukturalną Faux Fabrix f-my Scale Motorsport a na nią bezbarwny półmat Gunze. Zauważyłem, że coś na wzór wałka tapicerskiego jest w oryginale więc dałem drucik w izolacji 0,5 mm Kolejny etap to chromowanie - część już "załapała się na drugi etap" - w lewym dolnym narożniku kilka elementów, które musiałem poprawić - schnie podkład i jutro "psikanie" chromem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Czysto i dokładnie, trzymaj tak dalej Mam pytanie jakiej farby używasz do chromowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 6 Września 2009 Autor Share Napisano 6 Września 2009 Do chromowania używam zestawu Alclad'a - czarny podkład ALC-305 i Chrome ALC-107 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 Siodło wyszło wyśmienicie tą farbą strukturalną. Gdzie się w to cudo zaopatrzyłeś?? Zawsze miałem trudności z uzyskaniem struktury skóry na siodłach :( Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 8 Września 2009 Autor Share Napisano 8 Września 2009 Kupiłem w Modelcentrum ale już tam jej nie ma... Znalazłem TU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 Całkiem ciekawie zaczyna wyglądać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 16 Września 2009 Autor Share Napisano 16 Września 2009 Zaczynam kończyć - motorek "stanął o własnych siłach" Jutro kolejny etap - montaż chromów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 18 Września 2009 Autor Share Napisano 18 Września 2009 Wydech zmontowany... Mała przymiarka czy jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi