Peter 1410 Napisano 4 Sierpnia 2009 Share Napisano 4 Sierpnia 2009 Witam. W ramach naszego projektu grupowego przedstawiam swój pierwszy warsztat.Proszę o dużą wyrozumiałość dla mnie,ponieważ HUMVEE jest moim siódmym modelem.Model jest firmy Academy,malowany pędzlem, farbami Pactra. żródło internet A oto efekty mojej pracy. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 5 Sierpnia 2009 Share Napisano 5 Sierpnia 2009 Ale się Humviki rozpanoszyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 5 Sierpnia 2009 Share Napisano 5 Sierpnia 2009 Ale się Humviki rozpanoszyły Warsztat Petera 1410 jako szósty pojawił się w projekcie. Na pewno będzie więcej. Piotrek - na razie bardzo ok, ale kilka drobnych uwag: - jeżeli się jeszcze da, podklej pod grill w masce siateczkę (powinieneś ją mieć w zestawie), - pomaluj na zielono boki wnętrza komory silnika, przez wspomniany grill widać goły plastik na drugim zdjęciu, - rura wydechowa raczej nie powinna być aż tak rdzawa, spróbuj ją poprzecierać trochę na srebrno - zbiornik paliwa powinien mieć inny kolor (zobacz niżej), spróbuj go "rozbujać", odkleić i przemalować. Na tym zdjęciu widać też kawałek tłumika, zobacz, że jest właściwie srebrny z lekkimi tylko plamkami rdzy. Powodzenia w dalszej budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 5 Sierpnia 2009 Share Napisano 5 Sierpnia 2009 Ja jeszcze dorzucę uwagę techniczną co do malowania pędzlem. Wydaje mi się, że kładziesz dość grube warstwy farby, spróbuj położyć cieńsze a 2 i troszkę rzadszą farbą. I druga rzecz, malując pędzlem, jeśli nie malujesz całości od razu, kończyć malowanie na liniach podziału, belkach itp. Później będzie łatwiej niwelować różnice w pokryciu farbą. ;) Natomiast co do modelu, napisz coś więcej. Pootwierasz go czy będzie zamknięta bryła? Jeśli pootwierany, możemy Ci podesłać kilka zdjęć.;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 5 Sierpnia 2009 Share Napisano 5 Sierpnia 2009 Miło zobaczyć kolejny warsztat Będę kibicował. A co do uwag, to to co koledzy napisali wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sokół Napisano 5 Sierpnia 2009 Share Napisano 5 Sierpnia 2009 Pytanko mam czy w zestawie znajduja se butelki na wode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 5 Sierpnia 2009 Share Napisano 5 Sierpnia 2009 Znajdują się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 6 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Witam Dziękuje Wam za wszystkie cenne uwagi.Jest to mój pierwszy humvee,wybrałem chyba trudny model jak na debiut,ale bardzo podobała mi się ta bryła nadwozia. Zamierzam swoją sanitarkę zrobić z otwartym wnętrzem.Academy zrobiło super wnętrze,szkoda by było je zamykać,postaram się jeszcze coś dodać.Otwierając pudełko NIESTETY Nie znalazłem SŁYNNEJ BUTELECZKI szkoda.KUBISZ mam siateczkę i podkleję pod maskę no i domaluję komorę silnika.Rura wydechowa jest pomalowana na brązowo ( Tamiya XF -68 NATO BROWN) może na fotce wyszło tak bardzo rdzawo.Pytanko jaki powinien być kolor rury wydechowej?QDŁATY masz rację malując pędzlem kładę za grube warstwy farby,mój błąd i przy następnym humvee zastosuję na bank podkład.Pytanko czym rozcieńczyć farby Pactry? Kranówką,wódką co doradzacie.ZDERZAK Gdy tylko znajdę chwilkę czasu ostro ruszę z moim projektem Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 szkoda, że nie masz butelek. pech. Natomiast kolor wydechu... Rura jest jakaś stalowa/aluminiowa, w każdym razie na model kolor srebrny. Natomiast To dopiero później rdzewieje. Więc jeśli całą rurę zrobisz rdzawą, to wychodzi na to, że to strasznie przetyrany pojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafisz Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Peter 1410 "Pytanko czym rozcieńczyć farby Pactry?" Kranówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Wódką lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Jak by kogoś interesował HUMVEE, to jeden stoi w MWP w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 jeden stoi w MWP w Warszawie. Jak będę w W-wie, nie omieszkam zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 25 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Witam. Prace nad moim pierwszym humvee trwają,nadwozie fajnie było spasowane.Dziś rano spróbowałem przypasować drzwi i tu załamka,Wielka szczelina i drzwi będą wyglądały jak otwarte.A tak super sklejało się się ten model.Postaram się pokombinować z kartami telefonicznymi,żeby tak nie straszyły te drzwi. Pozdrawiam Piotrek Fotki wkrótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Walcz Peter, nie załamuj się. Może przyklej te drzwi jako otwarte? Albo zrób taj jak mówisz - z kartami telefonicznymi, może uda się je powiększyć. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Osobiście zostawiłbym uchylone drzwi. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 25 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Chyba moja sanitarka będzie miała otwarte drzwi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 4 Października 2009 Share Napisano 4 Października 2009 Peter1410 - co tu tak cicho Działaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 5 Października 2009 Autor Share Napisano 5 Października 2009 Witam Natłok zajęć spowodował,że zaniedbałem mój warsztat.Mój pierwszy model humvee jest już prawie ukończony,postaram się wrzucić fotki.Przy drugim humvee postaram się o dokładniejszy i regularny warsztat. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 5 Października 2009 Share Napisano 5 Października 2009 Prześlij Peter jak najszybciej fotki. Z ogromnym zainteresowaniem czekam na ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 5 Października 2009 Autor Share Napisano 5 Października 2009 (edytowane) Witam Wrzucam fotki,tego co udało mi się zrobić,proszę o wyrozumiałość [/url] I porównanie z Dużym Bratem Edytowane 6 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 5 Października 2009 Share Napisano 5 Października 2009 No ładnie, ale co on taki czysty? -Przydałoby się troszkę kurzu chociaż. Zamaskuje to między innymi widoczne malowanie pędzlem, -antenę dorób, -Lusterka doklej, -przednia część ramy podwozia Ci odpada, -światła mają wytrzeszcz, -domaluj prawą wycieraczkę, -prawe przednie pomarańczowe światło też domaluj, -odblaski na bokach do poprawy. na pomarańczowo nie malujesz całej części tylko wewnątrz "szybkę", tak jak jest to w modelu Tysiuńka: Poza tym jest dobrze. Model skleiłeś dość szybko. Jednak warto troszkę zwolnić i jeszcze go dopracować. Sklejony ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Zgadzam się z uwagami Qdłatego (no bo nie sposób się nie zgodzić). Weź cieniutki pędzelek retuszerski i popraw takie rzeczy jak np. boczne światła czy wycieraczka, w kilku miejscach przydałoby się też poprawić przejścia między kolorami (za bardzo szarpane). Dobrze by było, jakbyś rozcieńczoną farbą podmalował niektóre brązowe plamy kamuflażu (przebija zielony, widać to np. na trzecim od dołu zdjęciu, nad tylnym światłem). Popraw te rzeczy i będzie całkiem przyjemny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Niestety, nie mogę zobaczyć fotek. Fotki wrzucone przez Petera nie wyświetlaja mi się, mam tylko małe kwadraciki. Możecie pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 15 Października 2009 Autor Share Napisano 15 Października 2009 Witam Poprawiłem co się dało poprawić,model uważam za ukończony.Wiem,że nie jest perfekcyjny jak modele kolegów z wątku humvee.Mój dorobek modelarski jest bardzo mały,ale myślę,że to forum jest dobrym miejscem żeby dużo się nauczyć.Budowanie tego humvee sprawiło mi wiele radości i zamierzam budować narazie same humviki,mam tyle pomysłów Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi