Skocz do zawartości

F - 14 A Tomcat / 1:48 Italeri

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Oto moj staruszek.Był pierwszym modelem ,który skleiłem po ponad 10 letniej przerwie.Firma Italeri nie zadbała o najlepszą jakość wyprasek.Model spasowany kiepsko - co zaowocowało dużą ilością szpachli.

Pozdrawiam i zapraszam do galerii.

1b48217a93a8dc47m.jpg

4b32ba1b88816253m.jpg

7a086a44b7d65d5am.jpg

c80b5aae8411e78cm.jpg

Dziękuję Kermitowi za pomoc w umieszczeniu zdjęć.

Napisano

Też kleiłem ten modelik w italerce i powiem szczerze że zpasowanie było prawie wzorowe. Piękne brudzenie, Bardzo mi sie podoba, następna moja f14 też będzie tak upaprana. Statecznik pionowy na początku jest biały? jeśli tak to w tym malowaniu powinien być srebrny. Może jakieś zdięcia spodu ? Pozdrawiam

Napisano
Dziękuję Kermitowi za pomoc w umieszczeniu zdjęć.
Nie ma sprawy, polecam się na przyszłość. ;)

Fajny ten Tomcat.

Pozdrawiam

Napisano

Modelik fajnie wykonany, ubrudzony też sympatycznie ale mam pewne ale Nie jestem samolociarzem jednak ten modelik kupilem bo chce mieć w kolekcji kotka z jolly rogers za niewielką kase Faktycznie brakuje mu w malowaniu kilku akcentówn które dodają mu smaczku - brakuje żółtych końcówek stateczników pionowych, krawędzie natarcia faktycznie są srebrno metaliczne podobnie jak krawędzie natarcia skrzydeł. Ciekaw jestem jak u Ciebie wyglądają lotki na spodzie kadłuba - powinny być czarne z żółtą obwódką.

No i faktycznie dziwi mnie, że miałeś takie problemy ze spasowaniem bo kilku moich zanjomych dłubało ten model i podobnie jak p_bradek ocenili spasowanie na 5. A i w niektórych miejscach troszkę widać błonę kalki ale nie aż tak strasznie.

Pozdrawiam

Napisano

swietny model,bardzo podoba mi sie podkreslenie lini podzialu blach

Napisano (edytowane)

Moi Drodzy:) Moj problem ze spasowaniem zestawu ( który de facto zachwalał mi miły Pan w znanym sklepie modelarskim na warszawskiej Pradze) polegał na jeżeli pamięć mnie nie myli - spasowaniu górnego płata i kadłuba z resztą tj.dołem.Był jakoś dziwnie wygięty w lewo.Może to wina procesu tłoczenia i trafił w me ręce " szczególny " okaz:)Jeżeli chodzi o malowanie-kierowały mną indywidualne względy kolorystyczne:)Stateczniki pionowe wg.mnie wyglądają bardziej " piracko" i groznie gdy są całe czarne np :

54ef6db1bc4c3599m.jpg

Następna 14,którą uważam za najpiękniejszy samolot bojowy jaki kiedykolwiek powstał będzie już w orginalnym najbardziej atrakcyjnym malowaniu czyli Jolly Rogers.Moja przygoda zresztą z modelarstwem zaczeła się od Tomcata a właściwie od obejrzenia Top Gun'a z Tomem Cruis'em dawno temu.Gdy dowiedziałem się w tym roku ,że Kocury zostały wycofane ze służby autentycznie się zmartwiłem:)Szkoda,że 14 nie widuje się na pokazach lotniczych w Europie...

Planuję zresztą kolekcję wszystkich myśliwców używanych przez ten dywizjon.Wiem,że używane były F-4U Corsair ,F-4B Phantom,A6 Intruder?, F-14,F-18. Będę wdzięczny za pomoc w ugruntowieniu tej wiedzy oraz czy ktoś posiada informację czy to cudo jest dostępne jako model do sklejania ?

- 1668ca4b04ab0e71m.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość
Napisano
wg.mnie wyglądają bardziej " piracko" i groznie gdy są całe czarne

Owszem to malowanie też mi się podoba ale to już zupełnie inna bajka

Następna 14,którą uważam za najpiękniejszy samolot bojowy jaki kiedykolwiek powstał

A i tak jeszcze w kwestji samej techniki - kolor czarny w koło kabiny jest bardzo matowy natomiast kalka się mocno świeci. Robiłeś to tradycyjnie - sido, kalka, sido, wash i matowy lakier ? W takim przypadku stopień połysku powinien się zrównać i nie rzucało by się to tak w oczy.

U Ciebie widać mocną różnice

Pozdrawiam

Napisano

Tak Was słucham i chyba zrobię jeszcze jeden, cena modelu niewielka, a chętka ogromna ale teraz w malowaniu Wolf Pack i maksymalne brudzenie zarzucę. Ale to dopiero jak skończę obecną "pokładówkę" A4-skyhawk Panowie