Krzychu126 Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Hejka! Od jakiegoś czasu rzucam nieudanymi galeriami więc teraz zakładam warsztacik z klasyczną F-ką od Italeri. Fajerwerków nie będzie, na razie skleiłem silnik, bak i kabinę. Wszystko jeszcze będzie szlifowane i ewentualnie szpachlowane. Wygląda to tak: Pomyślałem że zrobię też moje pierwsze okablowanie (nie liczę dwóch kabelków w Fiacie) Wiem że najlepiej użyć żyłki wędkarskiej i mam parę pytań. Czy kupuje się ją z metra? Czy są różne grubości lub rodzaje? Niepogardziłbym również jakimiś fotami okablowania lub schematami, sam też będę szukał oczywiście. Więc teraz to chyba na tyle... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Witam Zajmuję miejsce w pierwszym rzędzie w Twojej relacji ;) Żyłkę wędkarską kupuję się na szpulkach są różne grubości od koloru do wyboru oczywiście różne długości od 50m wzwyż. Na pewno znajdziesz coś odpowiedniego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Żyłkę nawiniętą na szpulkę (około 100m) o różnej średnicy kupiusz w sklepie wędkarskim za kilka złociszy. Na dachu odetnij podpory pod fanfary bo tylko będą szpecić model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Ło no to muszę 100m kupić? Panie tornado, chyba zostawię bo potem zamocuję te trąby. No chyba że dam te z akcesoriów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 No to powodzonka Śledze bo za niedługo (miejmy nadzieje) też sobie takiego klasyka zlepie A co do kabli to żyłka owszem ,ale miedziane też jakieś by ci się przydały Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Dzięki! Hehe... miedziochę mam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edo_93 Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Dosiadam się do was i z ciekawością będę śledził temat bo też pracuje nad tym modelem. Krzychu uważaj przy układzie kierowniczym bo w drążku włosi zapomnieli zrobić dziurę. Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 19 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Dzisiaj kupiłem żyłkę 100m średnicy 0,6mm za całe 7zł. Dobra będzie taka 0,6mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 23 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2009 Cześć! Nadszedł czas na bardzo ważne pytanie. Od czego są te dwa zbiorniki w ramie? Pneumatyka do hamulców? A te zbiorniki pod schodkiem to jak je mam połączyć? One łączą się z tymi w ramie? A tu zrobiłem taki poglądowy schemacik jakby ktoś chciał mi pomóc i pokazać jak podłączyć kabelki Kabeli zaznaczcie czerwonym kolorem. Z góry dzięki! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 24 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2009 Ej nie wszyscy na raz... Chyba zrobię jakąś fikcyjną instalację prosto z głowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastianm Napisano 24 Sierpnia 2009 Share Napisano 24 Sierpnia 2009 Chyba zrobię jakąś fikcyjną instalację prosto z głowy... czyli jak 99% ciezarowek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 25 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Dobra jak 99% to mogę jechać! Troszkę już zrobiłem Ogólnie to wymyśliłem żeby instalacja wyglądała tak: I tu moje pytanko: W którym miejscu przymocować przewód? Nr1 czy nr2? Ten jakby rozgałęźnik zrobiłem z takiej części która została mi z któregoś modelu Scani Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Nie rób łączenia zbiorników po zewnętrznej stronie,mowa o zbiornikach po lewej stronie ramy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 I tu moje pytanko: W którym miejscu przymocować przewód? Nr1 czy nr2? Jeżeli już to do siłownika (Nr2), Nr1 to dźwignia rozpieracza. Nie dysponuję schematem pneumatyki do Volvo, ale możesz wzorować się na tych Klik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Ta oto fotka rozwiąże twój problem z podłączeniem przewodów źródło internet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 26 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2009 Dzięki panowie! Bodzio połączyłem te zbiorniki zanim napisałeś ale mi się podoba. Podłączyłem też tylne i przednie hamulce. Nie ma to chyba nic wspólnego z rzeczywistością no ale wygląda dość fajnie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 27 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2009 Hej! Rama wygląda tak: Parę poprawek i będzie gotowe do malowania. Tak wyglądają zbiorniki pod schodkiem i z tłumikiem: Oczywiście również są przewidziane poprawki i cały ten element będzie prawdopodobnie srebrny. Cały czas zastanawiam się nad kolorystyką więc jeśli macie jakieś propozycje lub zdjęcia to chętnie poczytam i pooglądam. Sam też szukam w necie ale jakoś nic mi nie pasuje... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymcio Napisano 27 Sierpnia 2009 Share Napisano 27 Sierpnia 2009 Nie rób jakiegoś czerwonego bo nam się pojazdy zdublują, do takiego volvo proponowałbym coś z odcieni żółci, może zieleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 30 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Części są w fazie malowania, wybrałem dwa kolory: czerwony i biały. Cały dół z ramą będzie czerwony a kabina biała, myślę też nad jakimś "efektem przejścia" między kolorami na kabinie ale zobaczymy później. Na tą chwilę wygląda to tak: Nad kabiną będę musiał jeszcze popracować więc pokażę ją jak będzie w lepszym stanie. Widać ją na zdjęciu. Wnętrze będzie biało czerwone: Pomalowałem też silnik ze skrzynią, jeszcze poprawki i takie tam pierdoły i będzie gotowy. Felgi będą srebrne i prawdopodobnie z czerwonym paskiem na rancie. To tyle w dzisiejszym odcinku "Monster Garage" czas ciąć metal i krzesać iskry Kolejne modele czekają... PS: Zawiodłem się strasznie na taśmie Tamci... gdy malowałem inny model (jeszcze nie skończony) chcąc oddzielić dwa kolory nakleiłem na krawędzi taśmę Tamci i dalej malarską aby zakryła reszę po kilku dniach odrywam i... malarska zeszła pięknie a Tamcia zostawiła na lakierze klej... zeszlifowałem i tym razem pomaluję bez Tamci... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Krzychu, bo taśmę najlepiej odrywać zaraz po malowaniu . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 widze że podkładu nie dałeś na rame, odrazu kolor dałes..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 30 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Nie nie, podkład też dałem na ramę jak i na wszystkie części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 i... malarska zeszła pięknie a Tamcia zostawiła na lakierze klej... zeszlifowałem i tym razem pomaluję bez Tamci... Niepotrzebnie szlifowałeś, klej można było zmyć np. denaturatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 Albo spirytusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 31 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2009 Ok na przyszłość będę wiedział! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi