Aleks Kornafel Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Witam, Model jest praktycznie na ukończeniu... Model podstawowy to Italeri wzbogacona blaszkami selmade z puszki alu. Jeszcze dojdą gumowe gąsienice z AFV i to by było na tyle dodatków. Flaga to druk z internetu, ułożona na wodę a utwardzona sidoluxem. Skrzynka to stara Tamiya (w planach jeszcze jedna taka skrzyneczka). Wash zrobiony z benzyny lakowej, farbami olejnymi dla plastyków firmy Pactra (Sienna palona i czarna sadza). Wiem, że te farby nie cieszą się wielkim uznaniem ale po prostu je dostałem więc szkoda żeby się zmarnowały. Obicia robione gąbką i pędzlem emalią gunmetal z Humbrola. Takie obicia jasnoszare i czarne wyłaniające się ze spodu to wcześniejsze nieudolne próby postarzenia modelu... Antena to kawałek drutu. Chciałbym go jeszcze przykurzyć (w końcu to pojazd DAK) ale nie tak mocno żeby nic nie było widać lecz lekko i ztonowanie. Tylko dolne partie pojazdu. Jak na pierwszy prawie ukończony model w skali 1:35 chyba nie jest źle. Był jeszcze kiedyś Stuart ale mi nie wyszedł i odszedł w zapomnienie (dałem jego resztki jakiemuś koledze). Drugi raz mi wyszedł wash (pierwszy wyszedł na modelu IS'a-2 w skali 1:72, który też był z Italeri). Flagi nie was:bip:e, ponieważ uważam to za głupotę (oczywiście poprawia to efekt wizualny itp.). Jednak armie dbały o swoje odznaczenia, emblematy i sztandary (flagi). Rady odnośnie kurzenia są najmilej widziane. Aha, po nałożeniu sidoluxu cześć obić/przetarć robiona gąbką zmalała. Może sido starł trochę gunmetalowej farby?! Dobra, teraz daje zdjęcia. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Merytorycznie model leży na całej linii, takiego nagromadzenia baboli dawno nie widziałem. Po części przez bardzo, ale to bardzo kiepski model Italeri jak i Twoje wykonanie. W dobie dostępu do netu gdzie można znaleźć masę zdjęć trochę mnie to dziwi, tym bardziej, że niedawno ukończyłem "afrykańskiego" Tygrysa i w "warsztacie" dość dokładnie pokazałem co i jak. Nie wiem czy jest sens się pastwić i wymieniać te wszystkie babole, ale te przewody od lamp wchodzące pod włazy mnie urzekły, brawo za pomysł Wykonanie modelu też takie sobie, te nadpalane elementy wyglądają kiepsko, podobnie jak wash, obicia i ta flaga. Daj sobie już spokój z tym modelem, bo nic już z niego nie wyciśniesz. Bierz następny na warsztat, pilnie prześledź wątki dobrych modelarzy i zabieraj się do roboty. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 29 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Model robiłem relaksacyjne... Nie jestem jednym z tych co z linijka mierzą każdy milimetr i mówią nie kupię tego modelu bo jest o 1,349607mm za duży. Nie wzorowałem się na żadnych planach bo i po co (prowadzę tryb bezstresowego robienia modeli [na razie]). Model jest w pełni testerem moich marnych modelarskich skilli itp. Nie robiłem go zgodnie z oryginałem! Zostawić ten model?! Dlaczego... te przewody od lamp wchodzące pod włazy mnie urzekły, brawo za pomysł Nie za bardzo rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 No niestety to nie wygląda dobrze , jednakże widziałem gorsze modele modelarzy siedzących w tym dobre kilka lat przez których ręce przeszło kilkadziesiąt modeli. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Nie jestem jednym z tych co z linijka mierzą każdy milimetr i mówią nie kupię tego modelu bo jest o 1,349607mm za duży. Akurat model Italeri pod względem wymiarów jest ok, chodzi o to, że konfiguracja zaproponowana przez Włochów nigdy nie istniała. Kompletnie pomieszali wersje Tygrysa. te przewody od lamp wchodzące pod włazy mnie urzekły, brawo za pomysł Nie za bardzo rozumiem. Obejrzyj np moje Tygrysy a zrozumiesz. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 29 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2009 podobnie jak wash, obicia i ta flaga. A tu co jest źle? PS. Obejrzałem Twojego Tigera z Afryki... Już wiem ile baboli popełniłem lecz tak jak wcześniej wspominałem tego robiłem bez żadnych kwitów więc wyszło jak wyszło. Ale obicia robione gąbka nie są złe, tak samo jak wash i flaga... Nie wiem o co Ci tu chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Aleks Kornafel Twój model posiada sporo braków odnośnie pojazdu na którym chcąc nie chcąc się wzorowałeś. Jednak jak napisałeś robiłeś go relaksacyjnie dla siebie i to jest właśnie najważniejsze czerpać z tego przyjemność. Na modelu ćwiczysz nowe techniki modelarskie wiadomo że każdy ma troche inny styl i inaczej to wygląda ale z pewnością warto poczytać wątki innych użytkowników bardziej doświadczonych i popatrzeć jak daną techniką operują. Z czasem wyrobisz własny warsztat i do tego trzeba dążyć. Przy następnym model postaraj się wcześniej podpatrzeć jak wyglądał w orginale i w ten sposób go modyfikwoać. Z pewnością taka budowa dostarczy i poszerzy Twoją wiedze. Napisałeś że interesujesz się historią dlatego wydaje mi się że takie aspekty napewno cię zainteresują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 29 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Tak, zdecydowanie. Jeśli będę robił model merytorycznie to będę zbierał kwity, plany i zdjęcia. Lecz jak wcześniej napisałem chciałem popróbować różnych technik i nie patrzyłem się na żadne zdjęcia. Myślę, że za poważnie podchodzicie do mojego modelu, ponieważ jak będę robił coś zgodnie z oryginałem to to napiszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 30 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2009 A więc poprosiłem o rady odnośnie kurzenia, a dostałem szykany za merytorykę modelu... Pomoże mi ktoś w końcu z tym kurzeniem?! Czym, jak i gdzie to okurzenie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Na forum kwestie różnych technik modelarskich były już opisane wielokrotnie istnieje nawet odpowiedni dział. Wystarczy poszukać a na gotowe raczej nie liczyć bo najpier musisz coś zastosować a dopiero oczekiwać rad odnośnie ewentualnych zmian czy poprawek ewentualnie doboru jakiś kolorów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 30 Sierpnia 2009 Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Wystarczy troszke poszukać: viewtopic.php?t=7998&postdays=0&postorder=asc&start=75 http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=39552&postdays=0&postorder=asc&start=75 viewtopic.php?t=9823 Przejrzyj te wątki. Jest tam sporo kurzenia brudzenia itp. Zresztą przejrzyj całe Barwy Forum I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 30 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2009 Ok, dzięki Boozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi