klondike Napisano 3 Września 2009 Share Napisano 3 Września 2009 Koledzy dostałem figurkę niemieckiego spadochroniarza wyskakującego z samolotujest to 54mm-Fallschirmjager 1942 f. Andrea miniatures ,nie jest to typ mojego modelarstwa ,ale figura tak mi się podoba że chcę ją skleić i tutaj kłopot -w pudełeczku brak instrukcji malowania i nie mam pojęcia w jaki wzór i jakimi kolorami pomalować tę figurkę proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartass. Napisano 3 Września 2009 Share Napisano 3 Września 2009 Witaj klondike! Tak sie zlozylo, ze wlasnie mam takiego spadochroniarza, ale drgonowskiego w 1/16. Ponizej masz fotki instrukcji malowania. Z kolorami trzeba troche pokombinowac, poszukaj w necie mundurów pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 4 Września 2009 Share Napisano 4 Września 2009 Jeśli chodzi o kolory, do spodnie pomaluj na Feldgrau, Knochensacka w kamuflaż Splittertarnmuster. Podobnie w ten kamuflaż pomaluj bandoliery i pokrowiec na hełm. Bandolierę możesz też pomalować na kolor niebiesko-szary. Buty były brązowe, lub czarne, szelki czarne a ich lico od spodu brązowe, pas główny-czarny, chlebak szary, pokrowiec manierki szaro-brązowy lub żółto-brązowy, a jej kubek czarny (wczesny, aluminiowy) lub zielony (późny, stalowy), menażka w kolorze feldgrau. To tak na szybko. Poszukaj w necie zdjęć oporządzenia, albo po prostu odwiedź strony grup rekonstruujących FJ. Tam znajdziesz wszystko, co Ci jest potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 4 Września 2009 Share Napisano 4 Września 2009 Witaj: Kolory do pomalowania munduru pochodzą z palety valejo: 70821 german c. beige 70826 german cam. medium brown 70823 luftwaffe cam. green co do oporządzenia to tak jak radził Piter poszukaj na stronach grup rekonstrukcyjnych. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
figfan Napisano 4 Września 2009 Share Napisano 4 Września 2009 tak apropo jest to figurka znanego niemieckiego boksera który w czasie wojny sł€żył w tych jedbnostkach...jesli poszperasz to znajdziej...wiem ze jest takie popularne propagandowe zdjęcie tego pana jak wyskakuje z ju-88....ps.jesli hcesz isc na sktóty to mozesz pomalowac bluzę na kolor revella ...jak znajde to podam tobie kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
valpurgius Napisano 4 Września 2009 Share Napisano 4 Września 2009 Jest to pewnie figurka Maxa Schmelinga? Na zdjęciach, o ile dobrze kojarzę, był w szarej wersji bluzy spadochronowej. Co do pasa i szelek - skłaniałbym się tu do brązu, jak to miało Luftwaffe w zwyczaju. Buty mogą być czarne (wczesne buty, z wiązaniem z boku, były brązowe ale je czerniono). Spodnie powinny być chyba nieco bardziej "niebieskie" niż zwykły feldgrau. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 4 Września 2009 Share Napisano 4 Września 2009 Figurka atomowa! sam bym ją chętnie kupił...nr kat S5-F47 na stronie producenta można znaleźć schemat malowania. http://www.andrea-miniatures.com/market/AspsProductos/Detalle.asp?IdProductoDetalle=1049 a skoro o Maxsie Schmelingu (, a nóż się przyda): źródło: http://www.fallschirmjager-militaria.com/Books/Signaal_Schmeling_1.jpg VP1868 przed malowaniem warto dla pewności obejrzeć obrazki, na przykład tu: http://thewardept.org/BasicFJguide.html http://www.wingsandwheels.be/Reenactmentpart_fr.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 4 Września 2009 Share Napisano 4 Września 2009 Witaj. Tak sie składa że mam opis tej figurki, brak tylko kolorów farb. Odnośnie malowania jest coś takiego "Wszystkie barwy podstawowe to emalie humbrol,twarz artstyczne oleje i make-up z suchej pasteli, przetarcia i cienie pochodzą z palety farb akrylowych Vallejo". Pochodzi ona z zestawu Verlinden skala 1:16. Figurka przedstawia Maxa Schmelinga wyskakującego z samolotu Ju-52 (1 marca 1941r). Jeżeli mogłem coś pomóc, to sie bardzo ciesze. Pozd:Arek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 5 Września 2009 Autor Share Napisano 5 Września 2009 Koledzy wielkie dzięki wszystkim za wydatną pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi