Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Myślałem o zielonym lub ciemno piaskowym. Zielone na pace będą jeszcze trzy inne rzeczy, więc ten piaskowy byłby miłym uzupełnieniem.

Napisano

Z tego co kojarzę to pojazd z Iraku, czy innego Trzeciego Świata. To ja bym dał zieloną, ale mocno wypłowiałą od słońca, tak by powstał trzeci akcent kolorystyczny - nie zielony, ani nie piaskowy.

Napisano

Trochę już pojeździł, czasem więcej miał pracy, a czasem się obijał.

Czasem trochę sobie porysował.

PICT0003.JPG

PICT0004.JPG

PICT0005.JPG

PICT0007.JPG

PICT0008.JPG

PICT0011.JPG

Jeszcze koła, ładunek, potem nieco kurzu. W sumie na wylocie już

Napisano

Za ten model należą się na stojąco ! Udzielasz korepetycji z malowania taką techniką ?

Napisano

Jest mi miło czytać że model się podoba, ale z tymi brawami na stojąco to gruba przesada. Jeśli masz jakieś pytania co do malowania, to mogę odpowiedzieć na gg.

• 2 weeks later...
Napisano

Dość długa przerwa, ale działo się co nieco.

Garść uaktualnień:

PICT0011.JPG

Ładunek został pomalowany:Dość długo malowałem plandekę. Jeśli chodzi o technikę jej wykonania, to miałem ochotę ulepić coś co nie posiadałoby nieco denerwującej faktury chusteczki higienicznej. Próbowałem wykonać plandekę z miliputa, ale niestety próby uzyskania cienkiej warstwy spełzły na niczym. Pomyślałem więc, aby plandekę jednak zrobić z chusteczki, a następnie położyć gdubą warstwę rozrzedzonej szpachli.

Szpachlówkę Italerii rozcieńczałem THF, muszę spróbować jak by to poszło z acetonem.

Następnie nałożyłem kilka warstw na bibułkę - i udało się - dość ładna, gładka powierzchnia. Bibuła była nałożona na kilka klocuszków z piankowego wypełniacza pudełek.

Podmalowałem na wiele kolorów, i jakoś tam poszło.

Dodałem małą skrzynkę obok filtra.

Te rurki podmalowałem na zielono, obejmy na nieco jaśniejszy kolor, potem poszedł na to wash brązowy, następnie dwa kolory obić i pigmenty.

PICT0002.JPG

PICT0005.JPG

Pomalowałem koła, przykurzyłem, przykleiłem.

Oglądając zdjęcia tych pojazdów z Iraku zaobserwowałem że tuż przy obręczy często występuje taki czerwono-brązowy nalot. Dalej zakurzyłem całość koła, a następnie starłem na bieżniku - pojazd stanie sobie na betonie, więc bieżnik będzie miał czarny, a wewnątrz będzie piasek.

Koło zapasowe przykurzyłem na inny kolor, to też można zaobserwować na zdjęciach, że pomimo braku kurzu na pojeździe, koło zapasowe - guma dość intensywnie wchłania kurz. Dodałem linkę do dźwigu do koła zapasowego oraz dodałem mały pasek przy kole - choć w powinienem dorobić uchwyt oraz haczyk na taśmie, to postanowiłem nie obdzierać tego modelu z jego zabawkowości i uproszczeń.

PICT0003.JPG

PICT0004.JPG

PICT0005.JPG

PICT0007.JPG

PICT0009.JPG

PICT0010.JPG

PICT0012.JPG

PICT0013.JPG

PICT0014.JPG

PICT0015.JPG

PICT0006.JPG

Napisano

Widzę, że też Ci się zdarzyło (tak jak mnie) położyć model na zgięciu tła i trochę lewituje przez to

Generalnie porządna miniatura dobrze wyeksploatowanej wojskowej ciężarówki. Obicia w rozsądnych i oczywistych miejscach. Malowanie wg mnie świetne. Skoro postanowiłaś nie wgłębiać się w detalizowanie tak bardzo nie przyczepie się lusterek :p

Podoba mi się bardzo. Wbrew pozorom zabawkowość nie jest taka oczywista.

Napisano

Dzięki Nibur za komentarz - cieszę się że się podoba.

Panzer, dzięki za uwagi - rzeczywiście lusterka i oszklenie to pięta achillesowa mojego modelarstwa. Chyba że chodzi Ci o grubość drutów lusterek - tutaj nie miałem ochoty bawić się w tak cienkie druciki (pewnie by wyszły strasznie krzywo powyginane ;)

Ładunek umocowany, w trakcie finalnej sesji fotograficznej obiekt uległ wypadkowi - rozłupał się na kilka części składowych, ale dało go jakoś radę poskładać - ew. uszczerbki widać tylko na zbliżeniach.

Tak więc jedna fotka zachęcająca do odwiedzenia galerii

PICT0033.JPG

No i teraz spokojnie można wrócić do pozostałych 20? rozpoczętych modeli