Skocz do zawartości

Katiusza ICM - 1/72

Kuglaty

Rekomendowane odpowiedzi

BM – 14-16 popularnie zwany Katiuszą firmy ICM w skali 1/72. Tradycyjnie malowany za pomocą pędzla Pactrami. Dziś nareszcie zakupiłem płyn do kalek Humbrola i testowałem właśnie na tym modelu. Może się wydawać, że wyrzutnie pocisków nie są pomalowane w środku, ale zapewniam, że szary podkład tam jest pomalowany aluminium. No i nieszczęsne lusterka, trochę za grubo kleju na nich ale to jeszcze poprawię. Miłego oglądania.

img2332i.jpg

img2333i.jpg

img2335dk.jpg

img2336ku.jpg

img2342yo.jpg

img2343i.jpg

Farba wygląda na grubo położoną. Rozcieńczasz ją czymś? Jeżeli mogę doradzić to do malowania pędzlem zmień farbki. Pactry się do tego celu słabo nadają. Miałem kilka podejść i skończyło się na humbrolach.

Poza tym nakładaj wash staranniej w szczeliny - weż cienki pędzel. A jeżeli chcesz zalać model to wytrzyj nadmiar farby bo tutaj masz ogromne zacieki i wygląda to jakby ktoś samochód posmarował olejem i tak zostawił.

Model wykańcza się matem! A u Ciebie nawet opony się świecą. Nie spiesz się z malowaniem - widać zacieki, a drobne otwory i wgłębienia np. na osłonie chłodnicy i na osłonach reflektorów, są zalane po prostu.

Rób model nawet pół roku - to nie wyścigi - ale rób dokładnie. To nie wymaga umiejętności tylko cierpliwości.

No i na koniec - nie rób zdjęć z lampą błyskową. Wyglądają wtedy sztucznie, plastikowo i jak zabawki.

Jeżeli mogę doradzić to do malowania pędzlem zmień farbki. Pactry się do tego celu słabo nadają. Miałem kilka podejść i skończyło się na humbrolach.

A widzisz. I tu każdy ma inne zdanie, ja miałem kilkadziesiąt podejść i nie narzekam. Według mnie pod pędzel tylko i wyłącznie pectra, akryl się naprawdę fajnie nakłada i szybko schnie, i można po krótkiej chwili śmiało walić olejnego washa. Kolega Kuglaty prawdopodobnie nałożył jedną grubą warstwę zamiast 2 cienkich stąd jest tak a nie inaczej... I pod farbą powychodziły jakieś paprochy czyżby klej?

Tak jak napisali koledzy, troszkę za gruba warstwa farby.

Może się wydawać, że wyrzutnie pocisków nie są pomalowane w środku, ale zapewniam, że szary podkład tam jest pomalowany aluminium.

Osobiście wyrzutnie wewnątrz pomalowałbym na czarno a na zewnątrz okopcił końcówki.

I tu każdy ma inne zdanie, ja miałem kilkadziesiąt podejść Twisted Evil i nie narzekam. Według mnie pod pędzel tylko i wyłącznie pectra, akryl się naprawdę fajnie nakłada i szybko schnie,

Tamiya lepsza , ale prawda jest taka że każdemu co innego podchodzi . Sam musisz popróbować paru farb i wybrać te które będą Ci najbardziej odpowiadały.Na początek spróbuj malować bardziej rozcieńczonymi farbami i tak jak radzą koledzy, a efekt końcowy będzie o wiele lepszy. pozdrawiam

Model faktycznie może mieć za grubo nałożonej farby - 2 warstwy rozcienczonej Thinelem. Co do producenta farb nie mam żadnych zastrzeżeń bo maluje mi się nimi bardzo dobrze - (owszem niektóre odcienie nie kryją tak dobrze ale są to sporadyczne przypadki i farby które rzadko używam np. biała, czerwona, etc.)

Wash - robiony także za pomocą akryli - nadmiar był starty - a efekt jest zamierzony, to samo dotyczy się szyb - nie podobały mi się idealnie czyste.

Osłony faktycznie (przynajmniej z przodu) mogłem bardziej rozciąć - jednak szczeliny tam są mniejsze od szerokości skalpela... no i podczas malowania zalały się farbą:(

Model wykończyłem matowym lakierem, ale tak jak napisał Panzer4 zdjęcia robiłem przy sztucznym oświetleniu z lampą błyskową, pewnie dlatego taka jakość zdjęć i wszystko się świeci... postaram się wrzucić jeszcze fotki zrobione przy naturalnym świetle. No a model robiłem około 3-4 tyg. - samą wyrzutnię rakiet chyba 2 tyg. bo każda wyrzutnia składała się z 2 elementów :( łączenia trzeba było zacierać szpachlówką...

Sugerowałem się zdjęciami zamieszczonymi na tej stronie

http://www.primeportal.net/artillery/yuri_pasholok/bm-14/index.php?Page=1- wewnątrz wyrzutnie nie są czarne a końcówki co najwyżej zardzewiałe.

Dziękuję wszystkim za cenne rady i komentarze.

Sugerowałem się zdjęciami zamieszczonymi na tej stronie

http://www.primeportal.net/artillery/yuri_pasholok/bm-14/index.php?Page=1- wewnątrz wyrzutnie nie są czarne a końcówki co najwyżej zardzewiałe.

Cóż ja robiąc model nie wzorowałbym się za bardzo na zdjęciach muzealnych, bo tam zdarzają się różne cuda i jednak wnętrze wyrzutni pomalowałbym na czarno.

tomek14147

Cóż ja robiąc model nie wzorowałbym się za bardzo na zdjęciach muzealnych, bo tam zdarzają się różne cuda i jednak wnętrze wyrzutni pomalowałbym na czarno.

Może przy następnej katiuszy...

Jak obiecałem, proszę bardzo 2 zdjęcia przy naturalnym oświetleniu

img2344r.jpg

img2350r.jpg

Myślę, że na tych zdjęciach nie widać, że jest za grubo położona farba, kolory nie przekłamane, no i jakość ciut lepsza...

• 2 months later...
Według mnie pod pędzel tylko i wyłącznie pectra,

Święte słowa.

Zgadzam się w 100% używam tylko tych farb i jak do tej pory ani razu się nie zawiodłem.

Dziękuję wszystkim za pozytywne komentarze.

Pozdrawiam