Kuglaty Napisano 15 Września 2009 Share Napisano 15 Września 2009 BM – 14-16 popularnie zwany Katiuszą firmy ICM w skali 1/72. Tradycyjnie malowany za pomocą pędzla Pactrami. Dziś nareszcie zakupiłem płyn do kalek Humbrola i testowałem właśnie na tym modelu. Może się wydawać, że wyrzutnie pocisków nie są pomalowane w środku, ale zapewniam, że szary podkład tam jest pomalowany aluminium. No i nieszczęsne lusterka, trochę za grubo kleju na nich ale to jeszcze poprawię. Miłego oglądania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 15 Września 2009 Share Napisano 15 Września 2009 Farba wygląda na grubo położoną. Rozcieńczasz ją czymś? Jeżeli mogę doradzić to do malowania pędzlem zmień farbki. Pactry się do tego celu słabo nadają. Miałem kilka podejść i skończyło się na humbrolach. Poza tym nakładaj wash staranniej w szczeliny - weż cienki pędzel. A jeżeli chcesz zalać model to wytrzyj nadmiar farby bo tutaj masz ogromne zacieki i wygląda to jakby ktoś samochód posmarował olejem i tak zostawił. Model wykańcza się matem! A u Ciebie nawet opony się świecą. Nie spiesz się z malowaniem - widać zacieki, a drobne otwory i wgłębienia np. na osłonie chłodnicy i na osłonach reflektorów, są zalane po prostu. Rób model nawet pół roku - to nie wyścigi - ale rób dokładnie. To nie wymaga umiejętności tylko cierpliwości. No i na koniec - nie rób zdjęć z lampą błyskową. Wyglądają wtedy sztucznie, plastikowo i jak zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 15 Września 2009 Share Napisano 15 Września 2009 Jeżeli mogę doradzić to do malowania pędzlem zmień farbki. Pactry się do tego celu słabo nadają. Miałem kilka podejść i skończyło się na humbrolach. A widzisz. I tu każdy ma inne zdanie, ja miałem kilkadziesiąt podejść i nie narzekam. Według mnie pod pędzel tylko i wyłącznie pectra, akryl się naprawdę fajnie nakłada i szybko schnie, i można po krótkiej chwili śmiało walić olejnego washa. Kolega Kuglaty prawdopodobnie nałożył jedną grubą warstwę zamiast 2 cienkich stąd jest tak a nie inaczej... I pod farbą powychodziły jakieś paprochy czyżby klej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 15 Września 2009 Share Napisano 15 Września 2009 Tak jak napisali koledzy, troszkę za gruba warstwa farby. Może się wydawać, że wyrzutnie pocisków nie są pomalowane w środku, ale zapewniam, że szary podkład tam jest pomalowany aluminium. Osobiście wyrzutnie wewnątrz pomalowałbym na czarno a na zewnątrz okopcił końcówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kami13f Napisano 15 Września 2009 Share Napisano 15 Września 2009 I tu każdy ma inne zdanie, ja miałem kilkadziesiąt podejść Twisted Evil i nie narzekam. Według mnie pod pędzel tylko i wyłącznie pectra, akryl się naprawdę fajnie nakłada i szybko schnie, Tamiya lepsza , ale prawda jest taka że każdemu co innego podchodzi . Sam musisz popróbować paru farb i wybrać te które będą Ci najbardziej odpowiadały.Na początek spróbuj malować bardziej rozcieńczonymi farbami i tak jak radzą koledzy, a efekt końcowy będzie o wiele lepszy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 16 Września 2009 Autor Share Napisano 16 Września 2009 Model faktycznie może mieć za grubo nałożonej farby - 2 warstwy rozcienczonej Thinelem. Co do producenta farb nie mam żadnych zastrzeżeń bo maluje mi się nimi bardzo dobrze - (owszem niektóre odcienie nie kryją tak dobrze ale są to sporadyczne przypadki i farby które rzadko używam np. biała, czerwona, etc.) Wash - robiony także za pomocą akryli - nadmiar był starty - a efekt jest zamierzony, to samo dotyczy się szyb - nie podobały mi się idealnie czyste. Osłony faktycznie (przynajmniej z przodu) mogłem bardziej rozciąć - jednak szczeliny tam są mniejsze od szerokości skalpela... no i podczas malowania zalały się farbą:( Model wykończyłem matowym lakierem, ale tak jak napisał Panzer4 zdjęcia robiłem przy sztucznym oświetleniu z lampą błyskową, pewnie dlatego taka jakość zdjęć i wszystko się świeci... postaram się wrzucić jeszcze fotki zrobione przy naturalnym świetle. No a model robiłem około 3-4 tyg. - samą wyrzutnię rakiet chyba 2 tyg. bo każda wyrzutnia składała się z 2 elementów :( łączenia trzeba było zacierać szpachlówką... Sugerowałem się zdjęciami zamieszczonymi na tej stronie http://www.primeportal.net/artillery/yuri_pasholok/bm-14/index.php?Page=1- wewnątrz wyrzutnie nie są czarne a końcówki co najwyżej zardzewiałe. Dziękuję wszystkim za cenne rady i komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 16 Września 2009 Share Napisano 16 Września 2009 Sugerowałem się zdjęciami zamieszczonymi na tej stronie http://www.primeportal.net/artillery/yuri_pasholok/bm-14/index.php?Page=1- wewnątrz wyrzutnie nie są czarne a końcówki co najwyżej zardzewiałe. Cóż ja robiąc model nie wzorowałbym się za bardzo na zdjęciach muzealnych, bo tam zdarzają się różne cuda i jednak wnętrze wyrzutni pomalowałbym na czarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 17 Września 2009 Autor Share Napisano 17 Września 2009 tomek14147 Cóż ja robiąc model nie wzorowałbym się za bardzo na zdjęciach muzealnych, bo tam zdarzają się różne cuda i jednak wnętrze wyrzutni pomalowałbym na czarno. Może przy następnej katiuszy... Jak obiecałem, proszę bardzo 2 zdjęcia przy naturalnym oświetleniu Myślę, że na tych zdjęciach nie widać, że jest za grubo położona farba, kolory nie przekłamane, no i jakość ciut lepsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Według mnie pod pędzel tylko i wyłącznie pectra, Święte słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 6 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2009 Według mnie pod pędzel tylko i wyłącznie pectra, Święte słowa. Zgadzam się w 100% używam tylko tych farb i jak do tej pory ani razu się nie zawiodłem. Dziękuję wszystkim za pozytywne komentarze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 6 Grudnia 2009 Share Napisano 6 Grudnia 2009 Zacznijcie malować vallejo, to szybko zmienicie zdanie. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuglaty Napisano 9 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2009 No cóż, można się spierać o to całymi dniami. Z farbami jest jak z kobietami - jedni wolą brunetki inni szatynki, etc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi