Skocz do zawartości

Pytanie o żywiczne modele

bart-klin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Dopiero zaczynam swoją przygodę z modelarstwem. Znalazłem sklep w internecie w którym są świetne modele ale dość drogie. Dokładnie to są to zestawy odlewów żywicznych do złożenia, przynajmniej tak mi się wydaje. Dlatego chciałbym aby ktoś przybliżył mi ten temat i uświadomił mnie czy sobie z tym poradzę. Oto link http://www.panzershop.cz/inshop/

Dokładnie pojazd nazywa się BAT M. Dziękuję wszystki za pomoc.

Dlatego chciałbym aby ktoś przybliżył mi ten temat i uświadomił mnie czy sobie z tym poradzę.

Jeżeli dopiero zaczynasz to zdecydowanie odradzam. Zacznij od modeli z plastiku.

A jaka tematyka Ciebie interesuje, jaka skala? W sklepie którego link wrzuciłeś jest drogo, bo i modele drogie, a jeszcze koszty wysyłki do Polski. Poszukaj lepiej na forum polskich sklepów np: jadar-hobby, model-hobby, martola i inne. Z zagranicznych luckymodel.com

Jak już napisałem jestem początkujący. Dotąd zbierałem gotowe modele metalowe w skali 1:50, przeważnie ciężarówki i maszyny budowlane ale w końcu chciałbym zrobić coś sam. I znalazłem fajny model który mógłby być też moją pamiątką z wojska (BAT-M). Jest on w skali 1:35. Chciałbym wiedzieć jak wygląda taki zestaw, tzn co trzeba zrobić z elementami oprócz tego że trzeba je złożyć w całość. Nigdy nie miałem przed sobą czegoś takiego, czy są to gotowe elementy, czy trzeba je poddać jakiejś obróbce, jednym słowem wszystko co napiszesz mi się przyda i bedę za to wdzięczny.

że trzeba je złożyć w całość

Złożenie ich w całość, to najprzyjemniejsza i najlżejsza część ze składania żywicy!

Wcześniej czeka Cie mordercza obróbka, która wypruje z Ciebie całą energię życiową i wolę działania...

Nie no demonizuje, ale bez właściwych narzędzi do modeli CAŁKOWICIE z żywicy nie ma co się zbliżać. Żywica jest diabelnie twarda a przy tym krucha. Cięcie nożykami-skalpelami w temp. pokojowej jest niemożliwe - można sobie co najwyżej poskrobać powierzchniowo.

Trzeba się zaopatrzyć w specjalne żyletko-piłki modelarskie albo mechaniczne wiertareczko-urządzenia wielofunkcyjne.

W procesie technologicznym wytwarzania części żywicznych konieczne jest zostawianie dużych kostek wlewowych, żeby zrekompensować kurczenie się materiału i zapewnić odpowiednie odpowietrzenie - a te kostki trzeba niestety odciąć.

Żyletko-piłkami (CMK na przykład robi, dostępne w Jadar'ze) można sobie obrabiać małe zestawy waloryzacyjne do modeli plastikowych - przy większych zestawach palce po prostu odmawiają posłuszeństwa (chyba że zakupisz sobie obsadki do piłki, ale wtedy ciężej ciąć precyzyjnie przy krawędzi łączenia kostka-część). A z dużymi narzędziami wiesz jak jest - omsknie Ci się i może być kiszka ;)

Oczywiście mówię na podstawie swoich doświadczeń z paroma wnętrzami do pojazdów, np. Verlindena.

Tych modeli nie widziałem na oczy i może mają lepiej rozplanowane kostki wlewowe, drobniejsze części czy jakieś inne figle - warto poczekać aż ktoś kto to widział się wypowie

Na początek znajdź polski sklep i tam poszukaj.

Co trzeba zrobić z elementami? Wyciąć z ramek, oszlifować, skleić, oczyścić, pomalować. Tak w telegraficznym skrócie.

Wszystko znajdziesz na tym forum.

Jako początkującemu to odradzam brania się za żywiczne modele. Aby lepiej poznać to tworzywo i jak się je obrabia itp. to polecam kupić jakiś model w skali 1:72 firmy Armo. Na www.jadarhobby.pl jest spory wybór w cenach ok 60 zł. Ja sam się zabrałem za żywiczne dodatki jak już nakleiłem sporo modeli a jak poznałem właściwości żywicy to dopiero niedawno zrobiłem całkowicie żywiczny model i to o dość prostej konstrukcji.

Lepiej nie napalać się od razu na taki drogi i duży model bo jestem przekonany, że na 99% coś źle zrobisz albo go nie dasz rady zrobić.

Tak jak już koledzy wspomnieli, jeśli jesteś początkujący, to nie bierz się za żywicę, dużo szlifowania, poprawiania, dorabiania, prostowania, szpachlowania, jak wygląda taki żywiczny model w pudełku ? Np. tak :

viewtopic.php?t=13989

A jak wygląda budowa w całości żywicznego pojazdu? Np. tak :

viewtopic.php?t=6210

Co do produktów Panzershop, nie miałem z nimi stycznosci, więc nie wiem jak z jakością, ale modele mają ciekawe (pewnie niedługo się zaopatrze w ich 2S7 Pion )

• 2 weeks later...

Dziękuję wszystkim za "uświadomienie" mnie. Model ten i tak postanowiłem że zakupię, (trochę taniej mają jednak w angli niż w czechach) co nie oznacza że się za niego zabiorę. Po prostu schowam głęboko do szafy i poczeka na lepsze czasy. Jestem związany sentymentalnie z tym pojazdem i nie widzę opcji żeby kiedyś go nie mieć na półce. Tymczasem zaczynam swoją przygodę z pierwszym plastikowym modelem, którego relacje budowy postaram się założyć i prowadzić. Powiem tylko że będzie to SCANIA R 620 z Italeri.