Skocz do zawartości

15cm s.F.H. 18 - Ace/Revell 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No i dalej naparzanka. Na dzisiaj koniec. Jutro jeszcze samą haubicę obtłukę a potem zacieki i wycieki. Słabo jakoś widać te obicia na zdjęciach. Jasnych prawie w ogóle.

IMG_3328.jpg

IMG_3332.jpg

Napisano

Post pod postem, ale to nie Pantera, ani Tygrys, ani nawet marny T-34 w dodatku w 1/72 więc, cóż...

Złożone na sucho. Pozostało nałożyć kurz. Błota nie będzie. Suche rosyjskie lato w stepie. O!

IMG_3367.jpg

IMG_3366.jpg

Napisano

Otrzaskałeś zamek jak by służyła już dobrych kilka lat Czy zamek nie był z polerowanej stali ?

Reszta

Napisano

Właśnie wiem, ale mam zdjęcia ("Waffen-Arsenal" i "Concord") gdzie są zamki i niemalowane i malowane. Ba, jest nawet zdjęcie moździerza 21cm z zamkiem w kamuflażu zimowym. Tak więc stwierdziłem, że moja będzie malowana, ale, że farba jakoś się tego zamka nie bardzo chyciła

Napisano

A to spoko, skoro są na to papiery to nie ma co dyskutować

Jakiś ciągnik będziesz montował do niej ?

Napisano

Teoretycznie tak. Jest kilka opcji Od razu odpadają Famo i podobne. Jak już to sWS. Przyszedł do mnie niedawno UNIC P-107, ale po pierwsze - nie wiem, czy dziadek by tą kolubrynę pociągnął, a po drugie - wolałbym go zrobić bez ładunku za to z kamuflażem francuskim. No chyba, że dorwę sznajderkę, to ją podepnę

Napisano

Piękna ta armatka. Nie ma właściwie co komentować. Dostrzegłem w koću te jasne odpryski. Te na wewnętrznej stronie wyszły cośkolwiek mało ciekawie.....

Generalnie super! No i skala odpowiednia!

Pozdrawiam

Napisano

Dzięki za wszystkie komentarze i zainteresowanie:)

Dostrzegłem w koću te jasne odpryski

I tu pojawia się problem. Robię zdjęcia z lampą, bez lampy, ze statywu, niedoświetlam i potem RAW obrabiam, od razu w jpg robię. I jajco. Efekty mizerne. Dużo rzeczy nie widać na zdjęciach: jasne rysy, niektóre zacieki i zaciemnienia w centrum tych rdzawych, polerka dolnych partii lemieszy imitująca wytarcie do żywej stali... Ech... nie wiem jak robić te zdjęcia. Może przy dziennym spróbuje i poodbijam jakimiś mini blendami to co się da.

To co jest po wewnętrznej stronie łap po założeniu haubicy na lawetę ginie. A co z oczu to z serca

Napisano

Panzer4ja kolejną do kolekcji Schneiderkę dorwałem w ToraTota.

Kolubryna zacna Ci wychodzi, baczaj jeno by Ci jaki Babinicz jej nie upatrzył

Napisano
Przyszedł do mnie niedawno UNIC P-107

Ten o ACE ?

To by było coś Tylko francuskie kamo i niemiecka haubica ?

Napisano

Jendrass1 spokojna głowa. UNIC będzie francuski na 100%. Czy coś podepnę to się zobaczy. Na razie patrzę w zdjęcia i rozkminiam model. I włos (resztki) mi dęba staje.

Tej haubicy bidula i tak by nie uciągnął Chyba, że wersję konną (6 rumaków na nią trzeba było). W wersji "ciężkiej", czyli takiej jak ten model, ciągnął to ustrojstwo Sdkfz 11 albo sWS.