Skocz do zawartości

Polikarpow I-16 Specjal Hobby

albert091283

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Aha, w eduardowskim po tej linii łączy się kadłub/skrzydło. Trza trasować.

Masz jakiś schemat, w której części poszycia są części metalowe, a w której drewniane?

cały kadłub. skrzydła i ststeczniki były kryte sklejką i płótnem centro płat osłony silnika i przejście kadłub ststecznik pionowy to blecha na tym schemacie widać (to co ponitowane to blecha) tylko że to jest typ 29 i ma dodatkową blachę pod skrzydłami żeby rakiety nie spaliły półtna

i16_1_3v.jpg

Witam

W przerwie od szlifowania szpachli postanowiłem zrobić piastę śmigła , postanowiłem również że nie założę kołpaka tak jak na tym rysunku dodatkowo doszedłem do wniosku że nie ma sensu robić SF i malować samolot nie zgodny z wersją tak więc będę od tej pory wzorował się na tej sylwetce tylko zmienię nr taktyczny.

IMG_0032.jpg

IMG_0033.jpg

1_62.jpg

albert091283, dzięki bardzo, potrzebowałem tej informacji, bo mógłbym przy malowaniu swojego zrobić obicia na płótnie

Proszę bardzo

Dorobiłem kilka drobiazgów, o których wspominałem wczoraj a są to zwężka venturiego, mocowana łoża silnika, które musiałem usunąć żeby się lepiej szlifowało, rurkę pitota oraz km-y skrzydłowe. Gdzie niegdzie przyszpachlowałem małe otworki, które się uwidoczniły po pomalowaniu surferem.

kadub16.jpg

kadub15.jpg

kadub14.jpg

Ten I-16 to taki odpowiednik amerykańskiego Buffalo

Mi osobiście to wygląda na zaczerpnięcie inspiracji z przed wojennych "racerów" zresztą jak większość konstrukcji rosyjskich tak samo i ten samolot znalazł inspiracje w zachodnich konstrukcjach. Jest takie przysłowie, że "Rosjanin wynalazł rower u Niemca na strychu"

Fakt, dużo zgrabniejszy niż Buffalo. Porównałem obie konstrukcje i tutaj wielkość płatów jest większa niż amerykańskiego pokraki. Poza tym I-16 nie był takim latającym gniotem jak Buffi. Chociaż japończycy w kilkudniowym incydencie w mongolii, gdzie starli się w powietrzu z I-16, powiedzieli, że rosjanie na tych samolotach unikali walki i ich myśliwcami, z uwagi na to, że w walce kołowej nie mieli dużych szans.

Fakt, dużo zgrabniejszy niż Buffalo. Porównałem obie konstrukcje i tutaj wielkość płatów jest większa niż amerykańskiego pokraki. Poza tym I-16 nie był takim latającym gniotem jak Buffi. Chociaż japończycy w kilkudniowym incydencie w mongolii, gdzie starli się w powietrzu z I-16, powiedzieli, że rosjanie na tych samolotach unikali walki i ich myśliwcami, z uwagi na to, że w walce kołowej nie mieli dużych szans.

Mimo swojej sklejkowo, aluminiowo, płóciennej konstrukcji w późniejszych wersjach zastosowali nowinkę techniczną w postaci mechanizmu zmiany skoku łopat, co było dość nowatorskim rozwiązaniem podczas II WŚ

A Ja poczyniłem kolejny mały postęp w budowie - przygotowałem koło jako kopyto do wykonania formy i odlania z żywicy

Przed:

IMG_0047.jpg

IMG_0048.jpg

Po:

IMG_0049.jpg

IMG_0050.jpg

IMG_0051.jpg

Z tego teraz będzie odlane koło razy dwa rozumiem. Oczywiście efekt mnożenia pokażesz?

Tak teraz jeszcze muszę prysnąć to koło surferem żeby wyrównać powierzchnię i dorobić kanały odpowietrzające. Ale za nim zrobię formę to muszę czekać na sylikon, bo już mi się skończył i zamówiłem więcej.

• 2 months later...

Witam po bardzo długiej przerwie.

Mam nadzieje, że nie zapomnieliście o iszaczku. Na rozpęd mała aktualizacja w postaci klonowanych kół oraz tylnej płozy. Teraz już powinno jakoś pójść bez większych przestojów

Pozdrawiam Wszystkich, którzy czekali z niecierpliwością aż coś zacznie się dziać.

IMG_0180.jpg

IMG_0181.jpg

IMG_0182.jpg

• 3 weeks later...
W tej skali, to już nie wygląda jak model samolotu przy takiej waloryzacji ale jak replika.

Pozdro Jarek

Staram się jak mogę żeby wyglądało jak najlepiej!!

Witam wszystkich

Końcu znalazłem chwilkę dla Polikarpova i związku z tym zabrałem się za dopasowywanie części silnika i jego osłon.

Mam tez pytanie jak najlepiej zrobić okablowanie??

IMG_0231-1.jpg IMG_0232.jpg

Witaj!

Byłem przekonany, że w związku z projektem RWD 6, szykuje się bardzo długa przerwa przy Me 109 i I 16, widzę jednak powrót do tematu, co mnie osobiście bardzo cieszy.

Co do Twojego pytania, to może nadawać się będą kabelki telefoniczne, w zależności od średnicy z izolacją bądź bez.

Pozdro Jarek

Witaj!

Byłem przekonany, że w związku z projektem RWD 6, szykuje się bardzo długa przerwa przy Me 109 i I 16, widzę jednak powrót do tematu, co mnie osobiście bardzo cieszy.

Co do Twojego pytania, to może nadawać się będą kabelki telefoniczne, w zależności od średnicy z izolacją bądź bez.

Pozdro Jarek

Właśnie chcę się obrobić z tym, co mam zaczęte zanim zabiorę się za 6-czke. Messerschmitt potrzebuje jedynie matowego lakieru poza tym jest gotowy.

Dobry pomysł będę musiał rozbroić jakiś kabel od telefonu

Czołem

Kolejny dzień troszeczkę podłubałem i tak jak w życiu tak w modelarstwie obowiązują pewne trendy w modzie zgodnie z często zaobserwowaną tendencją postanowiłem również za foliować małe, co nieco w swoim latadełku i wygląda to tak może(nie koniec) jeszcze ponituję gdzie niegdzie i będzie jak dla mnie miodzio.

IMG_0240.jpg

IMG_0241.jpg

Pozdrawiam Albert