Skocz do zawartości

T-72 M1 - TAMIYA - 1:35

Czarny_Wilczur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ja też postanowiłem wystartować w konkursie, na warsztat wjeżdża t-72 M1 prod. TAMIYA 1/35. Model ma już swoje lata ale chyba najlepsza "72" ww. skali na rynku.

Zacznijmy od początku - IN BOX.

P1120196.jpg

P1120197.jpg

P1120199.jpg

P1120198.jpg

Po otwarciu pudełka znajdziemy w zestawie 4 wytłoczki (w tym jedna zdublowana z kołami) i wanne pojazdu odlane z ciemnego tworzywa ( kolor znany i dość charakterystyczny dla japońskiego producenta). Ponadto w zestawie: gąsienice gumowe, arkusz z blaszkami (siatki), liny - sznurki oraz wężyki układu paliwowego z beczek.

Swoją "72" wzbogacę o następujące dodatki:

Gąsienice Friulmodel:

P1120202.jpg

Lufa metalowa JR, blaszki Eduarda oraz liny Karaya:

P1120203.jpg

Projekt przewiduje wykonanie pojazdu w malowaniu Polskim (standardowym, jedno kolorowym) z Wyższej Szkoły Oficerskiej im. Stefana Czarneckiego w Poznaniu.

Pozdrawiam ... no i do warsztatu

Super temat, będę kibicować. Też mam ten zestaw i lufę RB, zastanawia mnie dlaczego jest aż tyle dłuższa od lufy z zestawu.

Z tego co się orientuję w tym modelu poprawy wymaga wieża, ma niewłaściwy obrys.

Odnośnie tematu wieży - jakby na to nie patrzeć faktycznie ma zły obrys. Sprawa była mi znana przed wyborem modelu na warsztat, jeszcze niewiem dokładnie w jaki sposób ją skoryguje (patrz technika wykonania).

Lufy nie porównywałem, muszę się temu przyglądnąć

Pozdrawiam kibiców.

Efekty niedzielno/poniedziałkowych przepychanek z modelem. Najbardziej pracochłonne na razie gąsienice. Pierwsze przymiarki wanny wraz z kadłubem na załączonych zdjęciach.

P1120194.jpg

P1120225.jpg

P1120233.jpg

P1120228.jpg

Przy okazji pytanie: Czy ktoś z Was miał w ręku monografię T-72 wydaną w zeszycie Monografi Nowej Techniki Wojskowej (chyba wydane z 2007)? Czy są tam rzuty czołgu (wieży) w 1:35 , orientujecie się?

Pozdrawiam

Witam,

Mój ulubiony pojazd we współczesnej pancerce wiec bedę cichaczem śledził relację. Stalowe koła były w zestawie z friulami?

Tak, zestaw ATL-11, 220 ogniw + 2 koła napędowe

Może kolejne dwa słowa o pojeździe wykonywanym. Poniżej zdjęcie z publikacji T-72 M1 R. Kominek, P. Perzanowski - Wydawnictwo Kagero - 2005

skanuj0004.jpg

W założeniu taki wóz ma powstać na warsztacie. Nr. taktyczny 9227, z bardzo ubogim wyposażeniem standardowym

Na pierwszy ogień pójdą koła a dokładniej bandaże które wyglądają jakby je stado myszy obgryzło - być może kombinacja noża z pilnikiem wystarczy aby uzyskać efekt jak na zdjęciu.

Pozdrawiam

Ha! Jako, że jestem maniakiem, który mógłby przez całe życie kleić siedem-dwójki i tylko siedem-dwójki (z resztą popełniłem już ich kilka, z czego chyba ze cztery Tamiye - trzy z nich są na tym forum), cieszę się, że mój ulubiony wóz będzie na warsztacie i jakby co, służę pomocą.

Witam,

Michał Anioł i jego dzieło:

P1120236.jpg

P1120235.jpg

Tak wstępnie wyglądają koła po "przejściach" - czekam na opinie.

Odpowiedzi na listy do redakcji

Ciekawy golas :Smile: a jak nożyk nie pomoże to młotek, dłuto i kujesz po lini jak to powiedział gospodarz domu do żony.

No dokładnie coś z serii "Miećka świeć mnie pod nogi".

Kola beda ruchome jak rozumiem Laughing ?

Nie przewiduje ruchomych.

Ha! Jako, że jestem maniakiem, który mógłby przez całe życie kleić siedem-dwójki i tylko siedem-dwójki (z resztą popełniłem już ich kilka, z czego chyba ze cztery Tamiye - trzy z nich są na tym forum), cieszę się, że mój ulubiony wóz będzie na warsztacie i jakby co, służę pomocą.

FAHR dzięki. Zgodnie ze wskazówką w wolnym czasie zapuściłem się w temat twojego "72" - LWP.

1) Wieże poprawiałeś na podstawie planów/rysunków, czy zdjęcia + sprawna ręka chirurga ?

2) Jaki kolor podstawowy dla rodzimego pojazdu z lat 90 tych XX w. - 155 Humbrol?

3) Powoli zerkam na płytę górną, czy są tam jakieś "rodzynki" na które muszę uważać?

Pozdrawiam,

1. Nie wiem, o którym dokładnie piszesz, ale Ty robisz wersję m1 także jedyne co możesz poprawić to tył wieży, ja sobie darowałem (obowiązkowo kable i pałąk na którym się trzyma reflektor podczerwieni od strony działonowego, aha no i spaw pod wieżyczką dowódcy).

2. Osobiście używam h155, ale różni ludzie różnie mówią, mi pasuje, tylko później sido, czarny wash, mat, suchy pedzel wheateringiem pactry i jeszcze raz mat. Ewentualnie można pobawić się z glazą vallejo - dwa fajne kolory czerń i brąz (oba wypróbowałem na wrakach i efekty obiecujące).

3. Jeśli robisz m1 to z płytą nie musisz nic robić w sumie.

• 4 months later...

w kwestii T-72 m1 nie wypowiadam sie jako modelarz ale jako jej były dowódca. KOlor 72 z lat 90 to h155. Co do tego ze tak biednie wyposazony jest ten czołg ze zdjęcia, no cóz moja 72 wygladała podobnie, sam wraz ze swoja załogą zdejmowałem z niej ekrany przeciwkumulacyjne. Natomiast obejmy na dodatkowe beczki zdjeli nam na warsztacie. Strasznie nas to wkurzało podczas strzelań, gdyż ( kazdy kto słuzył na 72 bedzie wiedział o czym mówię ) w trakcie strzelania, czy to na poligonie czy na strzelnicy czołgowej, załoga wchodzi na czołg od tyłu. Brak obejm bardzo utrudnia to zadanie. Czekam na zdjecia gotowego MUŁA

• 1 year later...